Rolluik loopt te ver door naar beneden

Irrs

  • #1
Nadat rolluik eerst uit geleiding te ver omhoog was gelopen, heb ik dit mechanisch opnieuw in geleiding geplaatst. Afstelling van omhoog lopen heb ik in kunnen stellen met de bovenste stelschroef. (Stopte te snel, waardoor luik niet volledig omhoog ging). Omlaag loopt motor veel te lang door. Dit krijg ik niet opnieuw ingesteld. Wat kan ik daar aan doen? De onderste stelschroef die hiervoor nodig is lijkt in ieder geval niet te werken. Ik durf niet teveel slagen te geven omdat ik dan niet weet of dat goed gaat.
23E17A42-47AD-42DE-9274-DA21D312D23F.jpeg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Soms moet je eerst een paar slagen draaien voordat hij wat doet.
Ik probeer hem altijd zo in te stellen dat hij te vroeg stopt (dus nog niet helemaal naar beneden)
en dan bijstellen zodat hij steeds iets verder zakt tot hij goed is.
 

Irrs

  • #3
Ja, dat probeerde ik ook, maar als ik 5 slagen de ene kant of de andere kant opdraai zie ik geen verandering. Zoals het nu is stop ik het zakken zelf omdat de veren al omslaan op de rol en dat gaat gepaard met kraken. Heb je een idee welke kant ik op zou moeten draaien om bij het bereik te komen?
 
  • Like
Waarderingen: Hr.

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
5 slagen is niets, je moet ooit veel verder draaien.

Beste kun je even de veren loshalen uit de as en dan de motor helemaal naar zijn onderste eindpunt laten gaan. Vervolgens een de betreffende stelschroef draaien terwijl je de schakelaar op 'neer' laat staan. Zo kom je er snel genoeg achter welke kant je op moet draaien.

Vervolgens weer helemaal omhoog laten draaien,veren vast en gaan afstellen.
 

Irrs

  • #5
Ik ga het overmorgen zo proberen. Alvast dank. Je hoort nog of het is gelukt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik zit er ook altijd mee te klooien maar als 5 slagen niet helpen dan gewoon nog een keer 5 slagen dezelfde kant op, helpt ook dat niet dan nog een keer een aantal slagen dezelfde kant op (wel opletten of je geen weerstand voelt en dan niet doordraaien.
Ben je er nog niet dan in iedergeval 10 slagen terug + het aantal extra slagen wat je had gedaan + nog een keer 5 slagen extra helpt dat ook niet dan nog een keer 5 slagen die kant op en dat nog een keer herhalen en vaak gebeurd er dan wel wat.
 

Irrs

  • #7
Met gebruik van je adviezen is alles weer in orde. Afgesteld door onderste stift 15 slagen links om te draaien en daardoor stopt luik nu dus veel eerder met naar beneden lopen. Gehele controle gedaan alvorens weer dicht te bouwen.
Het blijft wel raar dat dit zomaar zonder aanleiding kan optreden.
Dank voor je raad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu