Roest op uiteinden wapening betonschutting plaat schadelijk?

RvM

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig een betonnen schutting te plaatsen (betonnen palen + platen). Een aantal platen heb ik moeten doorslijpen om passend te maken. Op de doorgeslepen uiteinden van de wapening in de platen is roestvorming aanwezig. Is dit schadelijk voor de stevigheid en moet dit behandeld worden? Is er kans op verder doorroesten? Volgens mij is de wapening verzinkt?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de wapening verzinkt is, is dit uiteraard alleen aan de buitenkant. Ga je de wapening doorslijpen dan is de beschermende zinklaag op de "zaagsnede" weg.

Uiteindelijk zal de wapening verder roesten de paal in. Roest zet uit en drukt dus het beton van de paal kapot (betonrot).
 

RvM

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Hoe kan ik dit het beste behandelen? Roest wegslijpen/schuren en dan? Ik heb nog een blik Hammerite NR.1 Antiroest staan. Of heb ik een speciale wapeningsprimer nodig?

Er schiet me ineens iets te binnen. Toen ze bij de buren (andere kant van de tuin) een hout-beton schutting kwamen zetten hebben ze het passtuk beton volgens mij niet behandeld. Zit daar een speciaal soort wapening in?

Nog een vraag, waar kan ik de kieren tussen palen en platen het beste mee dichtmaken/afvoegen? Ik heb de platen nu tijdelijk vastgezet met van die plastic opvulplaatjes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het zou mij verbazen als er verzinkt betonijzer in die platen zou zitten.
Het zichtbare gedeelte van het ijzer behandelen met zinkspray of met de door u genoemde verf.
 

RvM

  • #5
De schutting is tweedehans. De meeste betonplaten zijn nog goed/heel maar bij een aantal zijn er stukjes beton afgebroken en is de wapening zichtbaar. Deze wapening is echter niet verroest, ondanks het feit dat de platen een aantal jaren buiten hebben gelegen. De enige roestplekken zijn bij de zaagsnedes van de door mij ingekorte platen vandaar dat ik mij afvroeg of de wapening misschien verzinkt zou zijn.

De antiroest primer is dus gewoon bruikbaar? Er staat wel op dat het niet geschikt is voor zink. Maar ik neem aan dat als de wapening verzinkt is bij de zaagsnedes sowieso 'gewoon' metaal bloot ligt?

Ik heb nog wat beton reparatiemortel over waarmee ik de betonpalen heb bijgewerkt. Is dit geschikt om de kieren tussen betonpalen en platen te vullen en de platen zo te fixeren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu