Renovatie balkonkast

Reinhard

  • #1
Beste bouwers,

Ik wil mijn balkonkast gaan renoveren. De kast wordt al een paar jaar niet gebruikt omdat hij nogal vervallen is. Het houtwerk is behoorlijk rot en de stenen zitten ook niet goed meer vast. Vooral dat laatste weet ik niet goed aan te pakken en daarom vraag ik advies hier. De hele constructie van de kast is voor mij nogal wonderlijk, maar wellicht wordt dit meer toegepast. Ik denk dat de foto's het meest verduidelijken, maar ik zal het ook kort proberen te omschrijven.
De achterwand is de scheidingsmuur tussen ons balkon en dat van de buren. De rechter muur van de kast is een verlenging van de achtergevel van de onderburen en onze balkonmuur. Wat ik vooral wonderlijk vindt is dat de voorkant van de kast niet doorloopt tot op het balkon. De onderste plank van de kast vormt dus de onderkant van de kast. De stenen die links van het deurkozijn zitten lijken dan ook te zweven, vooral nu ze los van de gevel lijken te zitten. Als ik het goed zie hangen ze nu (via het kozijn stijl) aan de stenen die nog wel vast aan de gevel zitten. Tot zover de beschrijving, zie verder de foto's.
Mijn vraag gaat vooral over los zittende stenen. De scheidingsmuur met de buren zit vrijwel helemaal los van de gevel en de bovenste 3 tot 5 lagen stenen zitten ook los (de voegen zijn 'losgebroken').

Hoe kan ik deze twee problemen verhelpen?
* Moet ik die bovenste 3-5 lagen helemaal verwijderen en opnieuw metselen?
* Hoe herstel ik de verbinding met de gevel zonder de hele kast af te breken en met ankers vast te zetten?

Nog een losse vraag:
* het dak zat nu vast met twee blokken die tussen het metselwerk zaten geklemd. Is dit een goede constructie? Ik wilde een houten plaat als plafond gebruiken en die bekleden met bitumen. Kan ik de plaat dan niet beter met spijkerpluggen in de stenen bevestigen?

Als iemand wat aanwijzingen kan geven op één of meerdere vragen, zou ik dat erg fijn vinden.

20230518_151246.jpg 20230518_151434.jpg 20230518_151409.jpg 20230518_170352.jpg 20230518_170443.jpg 20230518_170552.jpg
 

MvanV

  • #2
De verbinding met de buitenmuur is losgebroken omdat het anders werkt. Bij reparatie met cement is de kans groot dat het opnieuw gebeurd. Als je het te goed repareert scheurt bovendien je muur. Ik zou dat met een kit dichten.
De losse stenen zou ik vastzetten door voegcement in de kieren te drukken.
Let op met maken van voegcement: onervaren mensen maken het meestal veel te nat en kunnen het ook minder makkelijk aanbrengen.
Koop een iets te kleine voegspijker, dat is een soort grote platte schroevendraaier met twee hoeken er in waar je je het goed mee kan aandrukken. Maak de voegspecie aan met de helft van de geadviseerde hoeveelheid water. Je kan altijd toevoegen, maar geen water verwijderen. Alhoewel je kan wel een deel maken en eventueel poeder bijvoegen. Roer het flink tot het aardvochtig is. Dat betekent dat het aan elkaar plakt als verse klamme aarde maar niet uitzakt. Het moet net plakken en zo weinig vloeibaar als mogelijk zijn.
Dat druk je dan in de kieren. Je kan een dag later met een plantenspuit het nog wat natter maken om.niet gereageerd cement alsnog te binden.
Maak je het te nat dan krijg je enorne cementvlekken. Dan loopt het uit en komt het ook op de stenen. Of het zoekt zelf via de stenen een weg en daar komen vlekken op.
 

Reinhard

  • #3
Bedankt voor de tips!
Ik heb al het loszittende cement verwijderd en daardoor zijn de kieren wat te groot voor kitten geworden. Ik ga er dus toch maar cement in doen en accepteer dan maar dan het waarschijnlijk weer gaat scheuren. Het zit toch in de kast en uit het zicht.

Iemand nog ideeën over de vraag mbt het bevestiging van het dak?
Ik ben van plan hier een watervaste multiplex plaat met bitumen erop voor te gebruiken.

20230520_114829.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu