Remeha Quinta 28c muffe geur

Dubbeldekker

  • #1
Wij zijn in het bezit van een Remeha Quinta 28C van 2006. Sinds een paar weken hangt er een muffe geur in de kast waar de ketel hangt. Het ruikt een beetje naar stilstaand water wat te lang staat. Ik heb de sifon schoongemaakt, hier zat een heleboel troep in, tevens het riool afvoer (waar ook condens afvoer in komt) door gespoeld. Op de automatische ontluchter zat wat aanslag (ook schoongemaakt). Gisteren wel iets bijgevuld (stond op 1,1 bar), vandaag stond hij pas op 1,6 bar (is dat normaal dat dit zo lang duurt). Geen lekkages kunnen vinden, plaat van de ketel verwijderd en hier is ook alles droog. Er zit een pijpje in de rookgas afvoer, als ik hier het dopje afdraai, zit er wat vocht op het dopje? Iemand enig idee waar die muffe lucht vandaan kan komen, dit hebben we nooit eerder gehad. Ketel werkt verder naar behoren.

Alvast bedankt,
Mvg. Bernd
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Als je het dopje van de rookgasafvoer eraf draait
terwijl hij brand, dan ruik je hoe rookgassen ruikt,
dan weer dopje erop uiteraard.
Nu kan je in 1e instantie bepalen of het dezelfde geur
is, zo niet, dan weet je iig dat het geen rookgassen zijn.
Hangt de ketel op de bgg? dan kan het nog zijn dat de geur
uit de kruipruimte komt, voor de rest word echt gokken :wink:
 

Dubbeldekker

  • #3
Dank voor uw reactie,

Het ruikt niet naar rookgassen, het is zo'n zelfde lucht als je een radiator ontlucht.
De ketel hangt op zolder in een afsluitbaar gedeelte. Condensafvoer en gedeelte van de afvoer waar alles in uitkomt doorgespoeld. Geen verstopping hier.
De automatische onluchter heb ik nog niet gehoord, vreemd omdat we hier niet eerder last van hebben gehad.

Mvg. Bernd
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zeker als er slangen of vloerverwarming aan de installatie zit of heeft gezeten, slibt het slangetje naar je drukmeter van de ketel wel eens dicht. Die drukmeter reageert dan niet of heel langzaam, waardoor je het risico loopt de installatie op een te hoge druk te vullen. Je kijkt immers op de drukmeter van de ketel. Bij een te hoge druk gaat de overstort open.
Kijk eens waar je overstort zit en of het hier nog droog is.
Niet zelf aan die overstort gaan draaien of trekken, trouwens, gewoon kijken of die nog droog is.
Bovenop de ketel zit een automatische ontluchter, het kan ook dat die wat heeft ontlucht en/of lekt. Ontluchten is niet erg, lekken natuurlijk wel. Blijft dit koperen ding aan de bovenkant nu droog, ook als de ketel koud is? Draai desnoods het zwarte dopje op die ontluchter een dagje dicht, en kijk of het dan over is.
 

Dubbeldekker

  • #5
Dank je Avdijk voor je reactie!

Ik zal het nog een keer langslopen en controleren, ik zal ook een dagje de ontluchtings dicht zetten, kijken wat er gebeurd! Ik laat het natuurlijk even weten.

Mvg. Bernd
 

Xr8

  • #6
Als je sifon stik vol zit dan is er lang geen onderhoud uitgevoerd, deze ketels worden in de regel niet echt smerig. Heb je de voorpraat pakking ook (laten) vervangen en de wisselaar gereinigd, als het toestel van 2006 is dan is dit geen overbodige luxe. De pakking wil er wel uitbranden.

Succes.
 

Dubbeldekker

  • #7
Heren,


Super bedankt voor het meedenken!!!
Ik heb het probleem gevonden! Wij zijn hier anderhalf jaar geleden komen wonen en toen hebben we ook gelijk groot onderhoud op de ketel laten uitvoeren ivm onderhouds contract. Nu wat wil het geval, de ketel zit mooi achter een deur weg gewerkt en daar achter via een Luik zit nog een grote opberg ruimte. Hier zit ook het expansie vat met overdruk ventiel ( heb ik ook ff gecontroleerd). Toen ik alles uit de opberg ruimte heb gehaald ben ik de afvoer gaan volgen. Toen ik bijna bij de hoofdleiding uitkwam die naar beneden gaat (dit is verder dan ik dacht omdat het punt waar ik vanuit ging waar hij de vloer doorging, dit was namelijk de sifon die strak boven de vloer is gemonteerd), zag ik dat er nog een T-splitsing zat met een stuk afvoer er aan en de dop die daar op zat om af te sluiten lag er naast. Hier was dus al een tijdje water uitgedruppeld wat is gaan stinken!!!!

Alles nu degelijk schoongemaakt en een goeie eind stop gehaald en vast gelijmd.
Geen lekkage meer en stank is zo goed als weg.

Nou heren nogmaals dank voor het meedenken!
Mvg. Bernd
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Was dat. Niet de BELUCHTING van je riool?

Merk je wel als je toilet vacuüm trekt.
Of je wastafels
 

Dubbeldekker

  • #9
Obelix2,

Nee dat was niet de hoofdbeluchting, deze loopt naar het dak. De leiding waar de dop aflag heeft zo te zien verder gelopen dan waar hij nu "afgedopt" was, de leiding klemmen zaten verderop nog aan de muur! Waarschijnlijk van een wastafel geweest. De oude koperen water leidingen zaten er ook nog ( wel goed afgedopt)!!!

Mvg. Bernd
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Ok dan is het goed
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu