Redwoodbetimmering opnieuw beitsen - kleurverandering?

PINTOR

  • #1
Hallo;
ik moet een redwoodbetimmering opnieuw beitsen. eerst ontvetten en dan schuren, maar zal er door het schuren geen kleurverandering optreden ??
en in hoeverre moet ik grondig schuren ?????

bvd
pintor
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Een bestaande beitslaag hoeft u niet te ontvetten, wel reinigen met een biologische verfreiniger alvorens te gaan schuren.

Afhankelijk van de conditie van de huidige beitslaag moet u het systeem opzetten:

Geen kale plekken en loszittende delen: reinigen, opschuren en minimaal 2 nieuwe lagen beits aanbrengen. tussen de lagen zeer licht opschuren met 230.

Bladders en kale plekken: het geheel volledig mat schuren, nu wel ontvetten met thinner, en minimaal 3 lagen beits aanbrengen. Tussen de lagen zeer licht opschuren met 230.

De uiteindelijk kleur is afhankelijk van het aantal opgebrachte lagen. De theorie is even simpel als de praktijk: hoe meer lagen des te donkerder het eindresultaat omdat u steeds meer van de transparantie afdekt.
 

Mechas79

  • #3
Sorry Kees maar in al mijn jaartjes ervaring, hoor ik nu voor het eerst een onderscheid maken tussen ontvetten en reinigen, is een reinigingsmiddel dan geen ontvetter volgens u?? Of bedoeld u iets anders??
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Wat bedoel ik hier mee:

Welke product ontvet het meest effectief op een kaal geschuurd HH oppervlak: thinner of een biologische verfreiniger?

Stof wat vrijkomt bij het kaalschuren van hardhout wrijft u met een biologische verfreiniger in de nerven. Met thinner neemt u dit stof en vet zeer snel op uit de nerven. Kijk maar op uw doek bij het ontvetten en vergelijk dit met reinigen.

Een biologische verfreiniger die u op een geschuurd ( dus nog van een verflaag voorzien oppervlak ) gebruikt neemt schuurstof / aanslag van die laag af. U reinigt hiermee dus de verflaag en prepareert deze voor de volgende laag door de hechting te bevorderen.

De benaming verfreiniger is dus geheel op zijn plaats.

Dat neemt niet weg dat u met een verfreiniger heel goed kunt ontvetten, zelf tot 5 x beter dat met ammoniakwater: oppervlakteaanslag dus, afkomstig van buiten af: / handvet / keukenvet , en geen inhoudsstoffen ( vetten) die hardhoutsoorten van nature in hun structuur hebben.

Het ontvetten met thinner van HH soorten die met een watergedragen transparante of dekkende afwerking worden behandeld is een voorwaarde voor een goede hechting: water en vet matchen niet.

Soms zijn jarenlange ervaring nog geen garantie voor een juiste interpretatie...
 

Mechas79

  • #5
Ok, nu begrijp ik u, het is inderdaad waar dat een oplosmiddel, inhoudstoffen van hout onttrek, zo noemen wij het, ik kon dit niet uit u vorige uitleg concluderen, ik denk dat een DHZer het helemaal niet zo concludeer, helemaal duidelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu