Rechthoeksverhouding van Kozijn

De verbouwing

  • #1
Vroeger werden de kozijnen altijd in een bepaalde verhouding gemaakt, waardoor je altijd de zo typische rechthoek kreeg. Helaas weet ik niet wat deze verhouding is, maar ik wil die wel graag weer terug laten komen in het kozijn.
De huidige glasmaat van het onderste raam is 720 x 900 mm (bxh). Wat gaan de maten worden als eerder genoemde verhouding in het kozijn wordt gebracht. Met als voorwaarde dat het glas oppervlak van het kantelraam niet veranderd. 720 x 900 = 648.000 mm2

Ik heb een schets van het buitenkozijn bijgevoegd. Deze wil ik zelf (4 stuks) gaan maken, dus alle tips zijn welkom. Ik wil er HR(++) glas in zetten, wat is dan de beste maat voor het kozijnhout om te gebruiken en welke voor het raamhout?

Wel ben ik al zover dat ik besloten heb om de hoekverbindingen met slisverbindingen te maken en het kozijnhout (ik weet even de term niet) tussen het bovenlicht en het kiepraam middels contramallen te bevestigen.



Ik zit er sterk aan te denken om een cirkelzaagtafel te kopen, maar is dit wel het juiste stuk gereedschap voor deze klus. En hoe belangrijk is het als er een trekfunctie op de zaagtafel zit, als dit natuurlijk het juiste gereedschap is.
Ik heb de nodige tips gelezen over hoe slisverbindingen te maken op een cirkelzaagtafel, maar verdere tips en schetsen zijn altijd welkom.

Alvast bedankt.
 

Cees S.

  • #2
De verhouding is 1/2 1/2 of 1/3 2/3
hr glas dient in hout van minimaal 56 mm dik te worden geplaatst.

Cees
 

H@ns

  • #3
De klassieke verhouding is de "gulden snede" lange zijde x 0,618 oftewel korte zijde x 1.618
De tussendorpel heet een kalf.
Slissen maken met een cirkelzaag vereist een zeer degelijke machine en een complexe mal, qua investering zo'n beetje de kosten van drie kozijntjes incl. glas.

de profielen maken vereist kennis van de KVT om de juiste sponningen en afwateringskanten te kunnen maken.

En ten slotte is de profielering voor een kozijn met (Binnenslaand) kiepraam onder en vast glas boven nogal lastig.

Dus als je en de gereedschappen nog moet aanschaffen en de kennis over opbouw van het kozijn nog moet vergaren is het misschien verstandiger om de boel te laten maken door een bedrijfje.
 

De verbouwing

  • #4
Bedankt voor de info.

Maar er is toch kozijnhout die al de juiste profielen heeft. Of moet hier nog de afwatering in worden aangebracht.

Gelukkig wil ik niet alleen het gereedschap hiervoor aanschaffen, na deze 4 moet ik nog een 4-tal kozijnen maken.

Als straks de verbouwing voorbij is, wil ik me weer bezig gaan houden met meubelmaken. Goed gereedschap is dus nooit verspilt.

Ik kwam op internet een stuk gereedschap tegen die luisterd naar de naam woodrat. Heeft iemand ervaring met dit apparaat en is deze geschikt voor het maken van kozijnen.
 

H@ns

  • #5
De standaard profielen voldoen niet voor jouw situatie omdat je een binnenslaand kiepraam hebt
 

De verbouwing

  • #6
In welk geval voldoen de standaard profielen dan wel? Zou een standaard klapraam wel geschikt zijn?
 

De verbouwing

  • #7
Uhmm, ik bedoel draairaam.
 

H@ns

  • #8
Een raam dat naar buiten opendraait.
Het bovenlicht zou ik ook in een raampje zetten, die hoeft dan niet draaiend of kiepend te zijn maar het staat wel wat evenwichtiger. Vooral van buiten af gezien, niet zo'n vreemd diepe sponning.

Het kalf krijgt een andere profilering. Ik denk niet dat je die standaard kunt kopen.
 

Theet

  • #9
Het heeft geen zin voor een onervare iemand om de getekende kozijnen zelf te maken. Bij een naar binnenvallende valraam zoals deze getekend is komt erg veel freeswerk aan te pas als je de onderdorpel tenminste met een aluminium profiel wilt uitvoeren zoals het tegenwoordig hoort te gebeuren. Met alleen een tafelcirkelzaag kom je er dan niet. Ik denk ook dat je bedoeld een afkortzaag te kopen welke je gebruikt om aftekorten (haaks op de lengte richting van het hout). Een tafelcirkelzaag gebruik je om te schulpen (lengte richting van het hout). Indien je toch besluit om de kozijnen zelf te maken dan is het voor de kozijnen niet nodig om een slis (pen en gat) verbinding te maken. Je kunt de stijlen gewoon op de dorpels contramallen (pasmaken) en dan van buitenaf er per verbinding twee of drie deuvels/drevels (houten stokken) van 16 mm x 120 mm inboren. Wel goede lijm gebruiken natuurlijk. Voor de valraam die erin komt is het wel beter om een (dubbele) pen en gat verbinding te maken. Wanneers de constructie niet goeg gemaakt wordt en bij een regenbui het water naar binnen loopt dan denk je ook, had ik ze maar laten maken. Ik wens je veel suc6!
 

Mefke

  • #10
Circkelzaag heb je weinig aan bij kozijnen maken.

Je zult hout moeten hebbe dat al schaaft is (vlak en haaks) en een sliss verbinding maken die er perfect tot goed uit ziet vergt al veel ervaring og een pennenbank (pennenbank is heel zeker te duur in aanschaf).
En een frees zou wel handig zijn. Bijna een onbegonnen klus zonder goed matriaal of voldoende kennis.

Bovendien moet je met veel rekeing houden en het KVT zou handig zijn.
Tochtstrips/cellenband/ventilatie/kitvoeg

Ik zou het afraden er zelf aan te beginnen,
Misschien ideetje om een bouwschool te benadere. Wij maken vaker kozijnen voor buurthuizen, of mensen zelf.
 

Mefke

  • #11
kozijnen.ppt helaas offline
Daar heb je heel misschien iets aan...
 

De verbouwing

  • #12
Allen bedankt voor de informatie.

Ik denk dat ik de kozijnen als getekend ga laten maken. Ik moet ooit nog eens kozijnen maken voor "gewone" draairamen. Daar ga ik me maar mooi mee vermaken.

Ik ga zeker aan de slag met de tip van de bouwschool.

Groeten Jeroen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu