Receiver te licht voor speakers?

Vraagsteller

  • #1
Beste klussers,

mijn receiver heeft een uitgangsvermogen per luidspreker van 50 watt.
De belastbaarheid van speakers die ik wil kopen is 55 - max 110 watt.
Kan dit prima samen of is de receiver te licht?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat gaat prima.
 

Vraagsteller

  • #3
Mooi, dank u, dan ga ik de economie een handje helpen en nieuwe boxen kopen.
 

StefanD

  • #4
Op basis van deze gegevens is het onmogelijk om te zeggen of het prima gaat. Als de speakers een minimaal vermogen nodig hebben van 55 watt, dan gaat het waarschijnlijk wel goed met een versterker die 50 watt kan leveren, maar zeker is dat niet.
Behalve het vermogen speelt ook de impedantie een belangrijke rol. Als de speakers een heel lage impedantie hebben kan het goed mogelijk zijn dat de receiver toch te weinig vermogen levert.
Belangrijk om te weten is ook dat een receiver met te weinig vermogen eerder problemen geeft dan een receiver met te veel vermogen.
Vraag de verkoper dus of het mogelijk is de speakers te ruilen als het resultaat tegenvalt. Het blijft namelijk een gok.
 

Vraagsteller

  • #5
Heb inmiddels het antwoord gevonden in de online gebruikshandleiding, waarin staat; aanbevolen versterkeruitgangsvermogen ; vanáf 30 watt, dus zit ik gebeiteld.
 

Mark en 3 meiden

  • #6
Ook even kijken hoeveel watt bij hoeveel ohm
 

Swblom

  • #7
Hallo StefanD

Ik kan met je meegaan dat de gegevens ietwat summier zijn, maar ik wil toch voor de goede orde een paar opmerkingen plaatsen:

1) Speakers hebben geen minimaal vermogen nodig. Opgegeven word het maximale vermogen. (Een minimaal vermogen voor een speaker kun je hoogstens berekenen als je een vereist geluidsniveau hebt en een rendement. )

2) Als de speakers een lage impedantie hebben zal de versterker een hoog vermogen gaan leveren, geen laag.

Al met al verwacht ik met de voorgestelde kombinatie geen problemen omdat er in de normale handel geen speakers verkocht worden met een extreem lage impedantie. Meestal is het 8 ohm, soms iets richting 4. Daar kan een normale receiver gewoon tegen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
Waar je naar kan kijken is het rendement van de speakers,als daar bv 83 db w op 1 meter op staat dan heb je een geluidsdruk van 83 db als je daarnaast een speaker zet met 91 db/w dan heeft de versterker het een stuk makkellijker 83db is een watt
86db =2 watt
89db=4 watt
91db=16 watt
94db=256 watt
je kan dus zien dat het verschil in rendement haast niet meer is goed te maken met een zwaardere versterker .het aantal watts zegt dus niet zo veel je kan beter een zware versterker en lichte boxen hebben dan andersom.wel heb je bij de meeste speakers inderdaad een bepaald vermogen nodig wil je dus met speakers met 83 db w meter op huiskamer sterkte draaien ,en wat over hebben zit je dus snel op +- 40 watt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu