Radiator Serieel op Parallel aansluiting mogelijk?

DaniR6

  • #1


Ik wil 2 radiatoren(serieel)voor een slaapkamer aansluiten op bestaand parallel systeem. Aan de nieuwe radiatoren zit namelijk al een serieel onderblok 50/50. Zal dit een nadelig effect kunnen hebben of is het geen probleem zo?
 

Dolf B. Boorzalf

  • #2
Dat is op zich prima te doen.

Het zou wel kunnen, dat afhankelijk van je huidige installatie, de reeds bestaande radiatoren (opnieuw) waterzijdig moet inregelen om voldoende waterflow naar je nieuwe radiatoren te krijgen. De weerstand over de nieuwe radiatoren zal in serie ietsje hoger zijn dan de bestaande.
 

Bernhard

  • #3
Nadeel is dat de 2e radiator minder capaciteit krijgt.
bernhard.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Ik zou de onderblokken even vervangen voor 2-pijps exemplaren.
 

Dolf B. Boorzalf

  • #5
Heren, dat valt allemaal echt reuze mee!

Of ik ga dik lek bij mijn aanname (the mother of enz. ) dat die slaapkamer van TS eigenlijk een balzaal a la slot Schonbrunn met enkel glas zou zijn...

Bernhard heeft uiteraard gelijk dat de capaciteit iets afneemt, maar het gaat over een slaapkamer. Bij een leidingdiameter van 15 mm. Dat is hooguit 5 kW. Dat gaat daar echt geen grote problemen met een ongewenste koudeval geven.

Het is overigens geen volledige serieschakeling, dan zou de retour van de eerste radiator voor 100% de aanvoer van de 2e radiator moeten zijn, en dat is bij deze 50% onderblokken duidelijk ook niet het geval.

Aan de andere kant: de gemiddelde retourwatertemperatuur gaat wel naar beneden, en bij een HR-ketel geeft dat weer een verhoging van het gebruiksrendement van de totale installatie.

In m'n aanname komt het mij voor dat TS twee, al dan niet gebruikte en reeds van onderblokken en thermostaatkranen voorziene radiatoren, op een nette wijze zonder al te complexe 'pijpelarij' wil instaleren.

Daarom is ie er voor mij, om voor de prijs van die twee totaal overbodige nieuwe onderblokken een IR-thermometertje te kopen, en daarmee zijn hele installatie qua waterzijdige inregeling eens goed op punt te zetten, veel beter mee af.

Daar heeft ie jarenlang plezier, en vooral veel voordeel aan!
 

DaniR6

  • #6
Bedankt voor de reacties! Ik ga er vandaag mee bezig en bekijk wat voor mij het meest praktisch is. De onderblokken hebben een aansluiting dicht bij de grond, maar de buizen gaan bij mij niet de grond in dus eerst maar eens kijken of het überhaupt gaat passen en anders toch maar gewoon parallel aansluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu