Radiator met voetventiel verwijderen

Mam

  • #1
Beste experts hier op dit forum,

Ik ben aan de slag gegaan om mijn radiator met voetventiel te verwijderen. Ik wil deze radiator permanent verwijderen omdat ik hem niet nodig heb en deze plek in beslag neemt.
Allereerst heb ik de stroom van de verwarmingsketel afgehaald. Ik heb daarna zoals al eerder beschreven in diverse topics het voetventiel dichtgedraaid, het aftapkraantje gebruikt om het water uit de radiator te laten lopen.
De radiator heb ik afgekoppeld. Ik wil echter ook nog de leiding boven het voetventiel met de verwarmingsknop erop verwijderen. Ik wilde de moer losdraaien welke aangegeven is op de foto. Als ik dit doe spuit het water echter naar boven.
Kan iemand mij een tip geven hoe ik de overgebleven leiding los kan koppelen zonder problemen?

Bij voorbaat dank!



Ik heb
 

Xr8

  • #2
De boel drukloos maken, en dan de leiding afdoppen boven de bovenste wartel met een kneldop 15. Dop tevens de retour aansluiting af. Dit kun je doen door het staartstuk wat nu in de radiator zit eruit te draaien en hier een 1/2" dop op te draaien.

Afhankelijk van het type blok zou je deze ook kunnen verwijderen en de leidingen vlak boven de vloer afdoppen. Dit kan alleen indien het een 100% ventiel is. Bij 50% dien je de leidingen door te verbinden.

Succes.
 

Mam

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie!
Ik denk dat ik de opzet begrijp. Er moeten dus doppen komen op de plekken van de pijlen in de afbeelding toegevoegd? Ik weet alleen niet helemaal hoe ik de boel drukloos moet maken. Ik dacht dat dat met een voetventiel juist niet hoefde? Zou je me dit kort kunnen uitleggen?
Hartstikke bedankt voor de hulp!

 

Xr8

  • #4
Drukloos kun je een installatie maken op het punt waar deze gevuld wordt. Zit dit echter hoger dan de radiator dan zul je bij de radiator ook nog moeten aftappen. Dit kun je doen door bv de thermostaatkraan gecontroleerd te openen en er een emmer of vuilniszak voor te houden.

Het voetventiel sluit in deze waarschijnlijk alleen de retour maar af. De aanvoer blijft onder druk staan doordat je deze pas bij de kraan afsluit.

Het staartstuk kun je er gewoon met een dop weer opdraaien en het voetventiel gewoon dicht laten staan. Extra stukje zekerheid bij eventueel doorlekken van het voetventiel.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu