Rachels bij gipsplatenplafond

Doskabouter

  • #1
Hoi iedereen,

Misschien een domme vraag (heb nog weinig ervaring met plafonds van gipsplaten) maar waarom gebruikt iedereen metalen (of houten) rachels om de gipsplaten tegen een plafond aan te schroeven?

Ik heb zelf in mijn plafond een balkenlaag zitten, en ik vroeg mij af of het niet slimmer (lees goedkoper) is om de gipsplaten direct op de houten plafondbalken te schroeven, mits de afstand tussen de balken niet te groot is natuurlijk...

Of is er een nadeel dat ik nu even over het hoofd zie?
 

Pepjo

  • #2
Je geeft het zelf al aan: de afstand moet goed zijn. Meestal heeft een balklaag een ander hartmaat dan een gipsregelwerk nodig heeft.

Bovendien kan je met je regelwerk je plafond waterpas krijgen, want meestal zijn in oudere huizen de balken wat doorgezakt.
 

EdP

  • #3
Een ander punt is het aantal. Ik heb nog nooit een huis gezien met om de 30cm een balk.
 

Doskabouter

  • #4
Dank voor alle reacties maar,

Ik had ergens in een of ander klusfoldertje gelezen dat je voor gipsplaat 9.5 mm een maximale afstand van 40 cm moet aanhouden en ik moet de precieze maat nog opmeten, maar er is een redelijke kans dat dat hier het geval is.

Nog een ander puntje:
Ik wil in dit plafond ook wat geluidsisolatie toepassen en wat is daar de beste oplossing voor? Het gaat niet om de loopgeluiden maar gewoon praten/muziek en zo, want om de loopgeluiden weg te krijgen had ik ergens al gelezen dat een zwevend plafond een oplossing is, maar dat vind ik in dit geval een beetje overkill.

Ik zat zelf te denken aan een pakketje isofix van een bouwmarkt oid, maar kan ik dat dan het beste bovenin tussen de balken timmeren, of gewoon op de gipsplaten leggen?

Groet,
Paul
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #5
'k moest ff zoeken wat isofix is. (merk van de bouwmarkt)

Dit "vlokken" isolatiemateriaal is inderdaad het beste tegen geluid.
Of eigenlijk: zo veel mogelijk soorten isolatiematerialen gebruiken; ieder materiaal heeft z'n eigen "dip" in isolatie, en het ene materiaal heft de dip van de ander op.

Hou verder rekening met geluidslekken zoals cv-leidingen , elektra doorvoeren, etc. etc. Probeer indien mogelijk zoveel als mogelijk met goedkope (acryl) kit alles af te dichten.

w.
 

Flepke

  • #6
Om nog even terug te komen waarom je gipsplaten niet tegen de balklaag monteert.

Dit is voor de stevigheid, doordat je de rachels haaks op de balklaag monteert, wordt het steviger. Dit noemt men kruislings werken, en dat is de algemene werkwijze in de bouw, net zoals dat je altijd in een (halfsteens)verband werkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu