Raar geluid (kabaal) bij centrifugeren, Indesit W 144 X

AnnaV

  • #1
Ik heb een Indesit Wasmachine W 144 X, serienummer 207045147, gekocht in 2002.

Sinds kort maakt de wasmachine een vreselijk lawaai als ie tijdens het centrifugeren op toeren raakt. Net alsof er iets in de trommel zit maar dat is niet zo (reeds gechekt). Zodra de machine met centrifugeren op zn top zit (qua toeren) en hij draait uit, dan is het geluid meteen weg.

Ik heb de bovenkant er al afgehaald, met de veren is zo te zien niks mis.

Heeft iemand een idee wat zou kunnen zijn?
 

Co de Witgoedman

  • #2
Zit er speling op de trommel??
Vermoedelijk zijn het of de lagers, of er zit iets tussen de binnen- en buitentrommel.
 

Wittenico

  • #3
Kijk of er speling zit op de trommelas. Dus beweeg de trommel op en neer.
 

AnnaV

  • #4
Hoe beoordeel ik of er (onbedoelde) speling op de trommel zit? Ik kan de trommel wel bewegen ja, ook als ie aan het centrifugeren is. Of bedoel je dat niet?

Ik kan bijna niet tussen de binnen- en buitentrommel komen/kijken. Voor zover ik kon zien/horen zat er niks tussen. Heb je hier misschien een goede tip voor?

Alvast dank!
 

Wittenico

  • #5
Het is een beetje moeilijk uit te leggen, maar je moet kijken of je de trommel ten opzichte van de kuip apart kunt bewegen. Je kunt dat voelen door een hand boven aan en 1 hand aan de onderkant van de vulopeninng te leggen.

Je beide duimen druk je tegen de buiten zijde van de kuip (dus tegen het manchet en kuip en je andere vingers aan de binnenkant van de trommel. Nu moet je de trommel proberen te kantelen. Als de lagers versleten zijn dan voel je iets speling ten opzichte van de trommel. Ik hoop dat je er zo iets van begrijpt

Succes
 

AnnaV

  • #6
Ja, er zit inderdaad iets van speling. Is het nog de moeite waarde om dit te (laten) repareren? Mijn vader is op zich vrij handig dus misschien kan hij het doen...
 

Wittenico

  • #7
Je kunt er zelf wel wat aan doen. Je moet dan de lagers vervangen. Eerst moet het lagerkruis verwijderd worden aan de achterzijde op de kuip (rode gietijzeren kruis). Deze zit bevestigd met 8 torx bouten (torx 40).
Btw allereerst het snaarwiel verwijderen. Is het kruis eraf dan kun je de keerring er uit halen en beide lagers er uitslaan. Op de rand van de lagers staan de type lagers en anders neem je ze mee naar een onderdelen winkel. Bestel ook een nieuwe keerring. Voor een paar tientjes ben je dan klaar.

Ps: check ook de trommelas op beschadigingen. Is deze ingevreten door de lagers dan moet ook de trommel vervangen worden en is een reparatie eigenlijk niet meer rendabel.
 

AnnaV

  • #8
Dankjewel! We gaan het proberen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu