Pur of PU schuim, het is (mij) onduidelijk...

ArV

  • #1
Beste forumleden.

Bezig mijn dak waterdicht te krijgen. Ik heb een aantal meters hout (gevelbekleding) weg moeten hakken om erachter te kunnen kijken wat er loos is. Deels hout verrot, dat heb ik er al uit gehakt. Het dak verspringt halverwege, dus ene kant schuin naar het westen andere kant naar het oosten, echter met een stuk ca 60cm verticaal stuk ertussen

Lastig uit te leggen, het dak loopt dus iets schuin west en halverwege verticaal 60cm omlaag en dan iets schuin oost. Beide daken ca 15-20 deg. Bitumen

Blijkt dat het verticale deel is opgebouwd met hout. Het vormt een bakje. binnenkant is multiplex (zie ik dus ook op de vliering), dan een paar balkjes, dan plastic (lijken wel vuilniszakken) dan de verticale gevelbekleding gepotdekseld.

Nu zie ik een dus een soort bakje. Het betekent dat als er toch water achter de gevelbekleding zou lopen dat zich ook verzamelt in het bakje met alle narigheid van dien binnenshuis.

Mijn oplossing: (Behalve goed waterdicht opbouwen) Opvullen met schuim, zodat als er toch water achter de gevelbeklding komt het zich niet verzamelt in de bodem van het bakje maar direct weer onder de gevelbekleidng naar buiten afvoert.

Lange inleiding....

Nu lees ik dat 'gewoon' PUR schuim niet waterdicht is je moet PU schuim hebben. Echter het is mij onduidelijk welke gamma, praxis, karwei of zelfs bouwmaat schuim daar aan voldoet.

Wie heeft daar ervaring mee? Welke schuim moet ik kopen? Ik moet ca 40 liter opvullen heb ik gezien.

Liefst koop ik bij bouwmaat.

Ik hoop op goed advies!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Graag een paar foto's van de situatie.
 

ABCDE

  • #3
Klinkt als een slecht plan. Dichtspuiten en dan gaat alles in de constructie zitten rotten...

Maar je hebt een dak met gevelbekleding???
 

ArV

  • #4
Foto van de situatie. Ergens rondom de schoorsteen heb ik lekkage. Het lood ligt niet goed. Ik heb links vd schoorsteen de gevelbekleding weggehaald.

De gevelbekeleding is de 1e lijn van verdediging. Als dat faalt dan verzamelt zich water in de holle ruimte zoals op de tekening. Mijn plan is die holle ruimte, het is niet geheel op schaal maar ca 8x10cm schat ik, dicht purren. In dat geval kan het water zich niet verzamelen in de holle ruimte. Er zit tussen de houten wand rechts en de gevelbekekleding steenwol en dan plastic gespannen. Daarover heen de gevelbekleding gepotdekseld. Ik ga dus niet de hele gevel purren maar alleen de onderkant van het holle bakje zodat zich daar geen water meer kan opstapelen.

Verder denk ik het plastic te vervangen door triplex, het kan niet te dik worden anders past de gevelbekleding niet meer onder de alu dakrim. Eventueel kan ik vanuit binnen uit een aantal gaten boren voor de ventilatie.

Ik zie dat ik de alu dakrim niet goed heb getekend in deze schets, die moet uiteraard over de bovenste plank vd gevelbekleding steken.

20201214_163834.jpg 20210719_121024.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Zowel PU als PUr staan voor polyurethaanschuim. Ik zou in deze toepassing geen van beide gebruiken. Vocht trekt door het hout als het nat wordt. Dat ga je met volschuimen niet oplossen.

Kies voor een een waterdichte dampopen folie (geen "plastic" onder de pannen aan de buitenzijde. En een damprem aan de binnenzijde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu