Puntdak overkapping zakt door.

Weppen

  • #1
Goedemiddag,

een paar jaar terug hebben we onze “houtschuur” omgebouwd naar overkapping. De betonnen palen vervangen voor poeren met daarop douglas palen en van voor naar achter dwarsbalken erop. Omdat het puntdak er al zat (en doorloopt naar onze schuur die eraan vast zit) zitten de dwarsbalken lager dan normaal (ongeveer 1,90 hoog).
Het schuine dak met dakplaten zat er al. Aan de binnenkant heb ik multiplank parket gebruikt voor de strakke afwerking. Zoals op de foto’s zichtbaar is, zakt het dak aan de voorkant nu door.
Kan iemand me adviseren hoe ik dit het beste kan oplossen?
Aan de voorkant op 1,90 hoogte een dwasbalk zetten en in het midden onder de punt een paal?

IMG_3825.jpeg IMG_3826.jpeg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarschijnlijk worden de staanders opzij gedrukt omdat er geen horizontale verbinding is.heb je een schets hoe de kap constructief in elkaar zit
 
  • Like
Waarderingen: Weppen

Weppen

  • #3
Euhm, eigenlijk heb ik daar niets van. Ik heb wel een aantal foto’s gemaakt van tijdens het ombouwen. Wellicht kun je daar iets mee? Die blanke schuine plaatjes bovenin heb ik dus allemaal weggehaald.

ik snap nu ook wel dat ik er niet verstandig aan heb gedaan om de dwarsbalk vooraanweg te halen, maar dat is achteraf makkelijk praten.
ik wilde eigenlijk dat hele dak ook weghalen en er door een professional een overkapping bouwen, maar mijn vrouw stond erop dat het schuine dak bleef en intussen hadden we de hulp van mijn zwager ook gevraagd. En met te weinig kennis krijg je nu dit .

IMG_2723.jpeg IMG_2724.jpeg IMG_2728.jpeg IMG_6336.jpeg
 

Weppen

  • #4
En ik weet dat die ene paal uit het lood staat. Als ik doe helemaal waterpas had gezet hadden mijn tegels scheef gelopen. De vorige eigenaar van dit huis heeft dat destijds al niet waterpas gezet. Hij heeft doe houtschuur destijds gebouwd.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
u zult weer 1 of 2 dwars verbindingen moeten toevoegen om weer een driehoek te krijgen om zoals u nu merkt uitzakken te voorkomen , ook zal u moeten proberen de palen weer wat naar elkaar toe te trekken dmv een paar brede spanden oid voordat u er weer dwarsligger of een trekstang tussenzet
 
  • Like
Waarderingen: Weppen

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die spanbanden zou ik er snel omheen doen. Dit kan ook vandaag nog instorten. Grotere kans dat dat pas gebeurt bij slecht weer, maar toch.
Hoe meer het inzakt hoe groter de krachten worden en het is niet te zien hoe sterk de overgebleven constructie nog is.
 
  • Like
Waarderingen: Weppen

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Misschien een horizontale trekstang aanbrengen en die opspannen in het midden.
 
  • Like
Waarderingen: Weppen

Weppen

  • #8
Iedereen bedankt voor het reageren. Ik ga morgen even kijken wat ik dan nodig heb en hoe ik dat voor elkaar moet krijgen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
tja het hele verband is er dus uit gesloopt
zelf de underlayment driehoeken aan de bovenzijde als ik je goed begrijp.

De vorm die je nu hebt is alleen te realiseren met stalen spanten waarvan de verbindingen vormvast zijn uitgevoerd.

de oplossing is vrij simpel
weer aanbrengen wat je verwijderd hebt.

je kan proberen het uitzakken ongedaan te maken met stevige sjorbanden tussen de spantbenen
 
  • Like
Waarderingen: Weppen

Weppen

  • #10
Ik ben zelf iemand met 2 linkerhanden. Ben vol op advies van mijn zwager gegaan. Achteraf klinkt het logisch dat dat er vooraf ook met een reden heeft gezeten. Maar die plaatjes bovenin zaten er echt losjes in, daarvan had ik niet het idee dat het nog een doel had. Ook dat klinkt, als ik het zelf zo schrijf, neit echt slim van mijzelf. Zat er ook aan te denken om het houtwerk aan de binnenkant tegen het dak aan weg te halen. Dan hangt er ook veel minder gewicht aan. En dan verder weer een dwarsbalk erin zetten (aan de voorkant). En dan later zien wat voor dakbekleding ik aan de binnenkant doe.
Of gewoon hele ding slopen en nieuwe laten plaatsen. Zit er natuurlijk niet op te wachten dat het instort.
 

Weppen

  • #11
Dak en overkapping verstevigd.

Na jullie tips hebben we de palen zo’n 2 weken met een grote sjorband naar elkaar toe getrokken. Bleek dat de buitenste paal, die van zichzelf al iets (ongeveer 1 cm) uit het lood staat inmiddels 7cm uit het lood was gaan staan. Het dak gestut en de sjorband beetje bij beetje aangetrokken tot het weer terug was getrokken.
Gisteren een nieuwe dwarsbalk geplaatst en met grote bouten vastgezet aan de palen.

Hoop dat het zo blijft staan en dat dit een goede oplossing is.

Hierbij 2 foto’s van de oplossing.

IMG_4632.jpeg IMG_4633.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu