Problemen met electrische vloerverwarming

Grutje

  • #1
Ik heb een probleem met mijn vloerverwarming. Het is een electrische vloerverwarming die in mijn huis zat toen ik het kocht, ik heb deze nooit (ruim twee jaar) niet gebruikt. Ik wil hem nu gebruiken, maar krijg hemniet aan de praat.

De situatie is als volgt.
-de vloerverwarming ligt onder een tegelvloer, de oppervlakte is erg klein (paar vierkante meter).
-de thermostaat is een Microline OCC-1991-MC. Ik heb het doosje en handleidingen. Op het doosje staat: incl floor sensor, en een firmanaam (?) OJ Elektronik.
-Ik vind het een ingewikkeld ding, maar uiteindelijk heb ik het ding zo ver gekregen dat het rode lampje brandt (volgens de handleiding betekent dat dat de vloer warm zou moeten worden).
-Probleem is alleen: de vloer blijft steenkoud.

Wat kan ik doen om die vloer "aan de praat" te krijgen? Ik ga er van uit dat die thermostaat klopt, en dat het probleem in de vloer zit, of tussen vloer en thermostaat. Alleen: hoe kom ik er achter wat nou het probleem is. Kan er iets kapot zijn gegaan? En dat door twee jaar uitgestaan te hebben?

De thermostaat zit in het stopcontact en vanaf de thermostaat lopen er twee leidingen de vloer in. Kan het zijn dat de verwarmingselementen apart aangesloten zijn op het lichtnet (achter de keukenkastjes oid, buiten het zicht)?

Nou goed, hier hou ik het even bij. Ik hoop dat er mensen zijn met ervaring hiermee.
O ja: ik heb gezocht, op dit forum en elders, maar kon niks vinden...
 

Fiesiekus

  • #2
Op internet kan ik ook niets vinden. Bedenk wel dat het doorwarmen enige uren kan duren. Die 2 draden zijn van het verwarmingselement en van de thermostaat denk ik.

Als je e.e.a. wil doormeten zal je in eerste instantie met een ohmmeter die verwarming moeten doormeten (los van 't Microline-element).
 

Grutje

  • #3
Denk je echt dat dat zo lang zou kunnen duren? Ik zou zeggen dat het met electriciteit heel snel zou gaan. Heb hem iig wel iets van 3 kwartier aan laten staan, maar zal het nog eens langer doen...

Een ohmmeter heb ik niet, hoe zou je het op een andere manier kunnen doen? Moet het gewoon stroom geleiden? Dat als ik 12v van een transformator op de ingang zet, dat er aan de andere kant er uit moet komen? (even heel simpel gezegd, maar hopelijk begrijp je het)
 

Fiesiekus

  • #4
Je theorie klopt, maar hoe wil je meten dat "er stroom uitkomt"?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
Klik eens hier, hier

of https://voltanova.nl/
via het contact knopje of het reactie formulier kunnen zij u misschien verder helpen.
 

Grutje

  • #6
Hoe je het zou kunnen "meten" is door bij wijze van spreken een lampje oid aan te sluiten. Dus: + naar de "heenkabel" op de vloer, de "terugkabel" op het lampje en de - ook. Tis natuurlijk nogal houtje touwtje prutserig, maar dan weet je iig of het geleid. Of is dat niet voldoende?

Hoe lang zou het duren voordat zon vloer warm wordt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Meet met een multimeter, voor een paar euro's te koop bij de bouwmarkt.
 

Fiesiekus

  • #8
Zo'n ding:

afbeelding offline

Met extra grote display.
 

BeeTeeWee

  • #9
Een aantal uren duurt het meestal wel voordat zo'n plaat beton merkbaar is opgewarmd, drie kwartier aanzetten lijkt me in ieder geval veel te kort. Bovendien: verwacht ook niet dat je er dan eieren op kunt bakken. Het zal net het verschil zijn tussen een ijskoud blok beton en een vloer waar net "de kou vanaf is". Met blote voeten kun je dat het beste voelen.

Ik neem aan dat je de thermostaat lekker hoog hebt gezet? Zit er toevallig nog een zekering in die thermostaat-unit?

Als het systeem ooit gewerkt heeft (!), is het niet echt heel waarschijnlijk dat de kabel (of mat) onder de tegels alsnog beschadigd is geraakt, maar (zoals boven al gezegd) het kan geen kwaad om die eerst maar eens door te meten.
 

Fiesiekus

  • #10
Bij beschadiging zou je inderdaad eerder denken aan sluiting met de aarde van de mat (dan zou de ALS eruit springen) dan aan breuk in de spiraal.

Ik heb ergens anders gelezen dat het vermogen van zo'n vv-matje circa 100 - 200 Watt/m2 bedraagt; dus dat vergt idd geruime tijd om de vloer op temperatuur te brengen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Afhankelijk hoe diep de verwarming ligt en de ondergrond kan het maar zo een dagje of wat duren voordat de boel een beetje voelbaar op temperatuur komt.
 

Grutje

  • #12
Bedankt voor alle reacties! Ik heb de thermostaat aangezet en gewoon een dag aan het werk gelaten, en het blijkt dat de vloer dan inderdaad gewoon warm wordt. Geduld is een schone zaak :lol:
Nogmaals: bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu