Problemen lichtnet 185 volt over van 230v !!

Volksdennis

  • #1
Heren,

Ik woon in het buitengebied (nu 4 jaar ) en heb al die tijd al last van spanningsdippen. De hoofdkabel naar de openbare weg is vernieuwd door het nuts bedrijf maar het probleem zit hem in de (nog oude teer kabel) aan de openbare weg.
Het nuts bedrijf heeft ook een een week de spanning met een pc bekeken, deze dipte wel veel naar 190 volt maar was binnen de normen was het oordeel.

Voorbeeld:

Sávonds op de bank met de tv aan wil ik een bakje koffie zetten, koffie apparaat aan = lichten dimpen en tv achtergrond donkerder.
Nu ik voor de 3e keer een kapot electronisch apparaat heb (een stoomoven van 1600.-) ben ik het echt beu.

Ik heb zelf eens gemeten met een simpele digitale voltmeter. Bij alles in rust heb ik 230 v, vaatwasser aan zakt alles in naar 185 volt. Bij meer verbruikers gaat daar nog eens 5 volt vanaf.

Mijn vragen aan jullie:

Gaat apparatuur kapot van deze lage spanning ?

Zakt de spanning bij een goede aansluiting misschien ook gewoon onder de 200 volt (hebben jullie al eens gemeten met wat verbruikers aan) ?

Welke stappen kan ik ondernemen om mijn netwerkbeheerder over te laten gaan tot actie?

Hartelijk dank

Dennis
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Apparatuur gaat doorgaans niet defect van onderspanning.
Modern bruingoed heeft tegenwoordig een ingangsspanning nodig tussen 110 en 240v Alles wat daar tussen zit nemen ze genoegen mee.

Om zeker te weten of een defect is ontstaan door onderspanning moet je weten wat er defect gegaan is.De aansturing in zo'n oven is niet heel bijzonder die moet er wel tegen kunnen, de verwarming zal er ook niet direct een groot probleem van maken.

Achtergrond verlichting van een lcd knippert niet met spanningsfluctuaties, deze zit nl achter de voeding in het apparaat en deze is niet afhankelijk van de netspanning(110-240v)
Waarschijnlijk heeft het te maken met de ruimte verlichting die knippert.

Normaal komt een spanning nooit onder de 220v in 'normale' huisaansluitingen.

De netcode van de energieleverancier geeft de minimale en maximale spanning die het net mag hebben, dit zijn gemiddelden met een meettijd van 30 seconden hierdoor moet in principe de netspanning binnen de +5% en -10% blijven maar in 30seconden kan je best dippen hebben van 170v als er gemiddeld maar -10%Unom overblijft.
Kortom geen poot om op te staan.

Je kan eens kijken of een een elektromagnetische stabilisator kan kopen of voor de gevoelige apparatuur een No-break van marktplaats plaatsen.

De installatie si waarschijnlijk ooit ontworpen om 1x20A naar je woning te vervoeren en daar ga je nu ruim overheen.
Misschien kan je overstappan op krachtstroom zodat de belasting beter verdeeld is.
 

Volksdennis

  • #3
Hallo Headhunter,

Bedankt voor je uitleg. Ik heb tijdens de verbouwing (nu 3 jaar) al een 3 x 40 amp kracht laten plaatsen. Met dit als resultaat.
Ik heb ook geen last van piek dippen maar het is constant bij een flinke verbruiker aan 185 volt (dus zolang de verbruiker aan staat)

Ik verwarm de woning middels een aardwarmtepomp welke op vol vermogen 3 kw verbruikt. Gek genoeg zakt met deze WP de spanning maar naar 205 volt (of komt dit omdat deze over 3 fasen verdeeld staat) ?
In mijn schuur heb ik een lucht/lucht warmtepomp welke op 220 1,8 kw verbruikt (op vol vermogen). Als deze draait zit de spanning constant op 185 volt (en dat soms uren aan een stuk).

Ik heb nog twee woningen naast me, we hebben zogezegd last van elkaars verbruik. Zet de buurman zijn oven dan gaat bij mij de warmtepomp langzamer draaien. Andersom als mijn WP aan slaat dimt zijn licht.

Je merkt het aan alles ook bijvoorbeeld aan de ruimte ventilatie, deze hoor je op en af toeren naarmate het verbruik toe/af neemt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Mijn ervaring is dat warmtepompen doorgaans niet blij worden van lagere netspanning.

Vraag de meetresultaten op.
Laat ook metingen uitvoeren bij de buren.
zoek juridische hulp, je kan dit nooit zelf oplossen tenzij je je buren weet weg te jagen :mrgreen:

Ik weet niet wat er nog meer op die kabel zit, mogelijk kunnen ze in de trafo nog een paar wikkelingen bijschakelen, maar vaak kan dat niet vanwege verbruikers aan het begin van die kabel.
 

Volksdennis

  • #5
Ik ben weer wat wijzer. Zojuist is de nw beheerder geweest en heeft ook gemeten met een multimeter. Met de warmtepomp aan 199 volt. Dat is niet goed was direct zijn oordeel.

Tekeningen erbij gezocht en er blijkt een magere 3 x 25A naar onze woningen te lopen em met een lengte van 1500mtr zit hier te veel verlies op.

Er loopt nu een week een meting van de nw beheerder, en zijn advies was eens een weekje lekker gebruik te gaan maken van het netwerk.


Word vervolgt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Zorg dan ook dat je buren ook even flink verbruiken, dan krijg je een nog schever verbruik te zien.
 

@$T

  • #7
Ik denk dat je bedoeld dat er een kabel 3 x 25mm² naar je woning loopt over een lengte van 1500m
 

Geus

  • #8
@$T schreef:
...een kabel 3 x 25mm²...
Met zo'n dikke kabel zou er waarschijnlijk geen enkel probleem zijn. Waarschijnlijk is de kabel berekend op 25A per huis en dat dus 3x.

Normaal ben ik erg van het zuinig met energie en zo, maar in dit geval zou ik zeggen: "Knallen met die handel!" Inderdaad samen met de buren. Netjes trouwens dat ze dat zo een weekje gaan meten.
 

@$T

  • #9
Het is al wat langer geleden dat ik op school zat maar ik denk dat ik de formule van spanningsverlies nog wel goed heb. Bij gebruik van 1 fase en een stroomverbruik van 20 A kom ik op de volgende uitkomst:
R= l x 0,0175 : q waarbij de l staat voor de lengte van de kabel (x2) en q voor de doorsnede. 0,0175 is de soortelijke weerstand van koper.
uitkomst 2,1 ohm
vervolgens het spanningsverlies bij 20A. U=I x R dat is dus 20 x 2,1 =42 V
Als ik het fout heb wil ik dat graag weten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu