Probleem met houten vloer

Joost.niederer

  • #1
Wij hebben 1 jaar geleden een massief eiken vloer gelegd met mes en groef (punt-verlijmd). De vloer ligt perfect en werkt: in de zomer ligt hij strak en in de winter hier en daar een kier.

Nu is er een over de lengte gezien smalle verbinding waar de vloer echt heel erg gaat kieren, hij is daar volledig uit elkaar geschoven en er zit een ruimte van 1 cm tussen de planken. Ook de mes en groef zitten niet meer in elkaar.

Weet iemand hoe ik die planken daar weer bij elkaar kan krijgen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zijn er parketveren aangebracht tussen parket en muren ?

Voorbeelden:
 

Joost.niederer

  • #3
Ja, overal rondom om de 1 meter, maar soms zit de vloer wel bijna "klem" tussen b.v. een doorgang bij een deur. We hebben 2 grote ruimten van ieder 30 m2 en die komen samen over een lenge van 2 meter, daar ontstaat de brede opening.

Als het weer wat vochtiger wordt trekt de vloer wel wat dicht, maar omdat mes en groef niet meer in elkaar steken heb ik kans dat ze tegen i.p.v. in elkaar komen en dan gaat de vloer bollen.

(jouw 1e foto veren zitten ertussen)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
De twee vloeren van 30 m2 elk zitten met een relatief klein deel aan elkaar, namelijk twee meter. Dit zorgt ervoor dat op dit punt de verbinding tussen de planken los is geraakt. De vloeren werken nu als twee afzonderlijke vloeren ten opzichte van elkaar.

In mijn ogen is de enige oplossing ter plekke van de kier een bredere naad zagen en vervolgens een dorpel aanbrengen in de vloer. Deze dorpel dekt dan de kier af en de vloeren kunnen ongehinderd ten opzichte van elkaar werken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Parketveren dienen om de 40 cm aangebracht te worden.
 

Joost.niederer

  • #6
Ik zei het niet goed, er zitten 3 veren per meter, dus om de 33 cm.

Een dorpel kan, maar dat zou echt heel erg lelijk zijn. Het vreemde is dat we de vloer identiek op de 1e etage en op de 2e etage hebben liggen en het probleem zich alleen op de 1e voordoet.

Kan een alternatief zijn om een passtuk te maken van eik en dat af te werken zoals de vloer is afgewerkt en er dan tussen lijmen?
 

Fiesiekus

  • #7
Dat bedoelt Mn22 ook; een overgangsdeel in de vloer; niet erop.
 

Joost.niederer

  • #8
Hoe stel ik mij zo'n dorpel dan voor? Tcoh niet vast op de ondervloer (=beton)?

Ik dacht zelf aan een plankje van 1 cm breed dat ik tussen de twee andere planken lijm, echt fraai is het niet omdat de planken overal 18 cm breed zijn.
 

Fiesiekus

  • #9
Het is geen fraaie oplossing, inderdaad. Maar mooier dan tegen een kier aankijken.

Overigens vraag ik me af hoe groot die werking van de 2 vloeren is; als de temperatuur en de vochtigheid stijgen, kan de vloer dan nog genoeg uitzetten (aan de randen) met zo'n dorpel er klem tussen?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Ik bedoel inderdaad een overgangsdeel in de vloer. Je moet het er alleen niet tussen lijmen, want dan treedt hetzelfde probleem weer ergens anders op. Je maakt een deel tussen de vloer dat iets hoger komt te liggen en waar de beide vloerhelften apart van elkaar onder kunnen werken.

Dit ziet er als volgt uit:



Probleem is dat de beide vloerhelften teveel werken ten opzichte van elkaar. Het is inderdaad niet de mooiste oplossing, maar wel de enige duurzame oplossing. Je kunt de verdikking ten opzichte van de vloer natuurlijk zo dun mogelijk houden.
 

Joost.niederer

  • #11
Bedankt voor alle info! Ik ben nog eens naar de vloer gaan kijken en zag het volgende:

daar waar de planken parallel aan de muur liggen gaat het goed, de veren drukken de planken mooi in elkaar (met een overspanning van 5 meter!).

Echter, waar het mis gaat is op het portaal, daar liggen de planken precies onder 45 graden t.o.v. de muur en zitten de veren dus ook niet aan de lengte van de plank maar schuin aan de kopse kant. Volgens mij drukken de veren dan ook niet echt de planken in elkaar maar drukken ze voor een deel tegen de kopse kant.

Herkennen jullie wat ik bedoel?
 

Heiloklus

  • #12
Ik heb hetzelfde als u. Eiken duoplank.(dus hout+ daarop 8mm eiken)

Zelf heb ik de intructie aangehouden die ik kreeg

"Zet vervolgens de spanveren tussen de muur en de planken aan de lange zijden om de 80 a 100 cm. Kopsekant verlijmen.

Ik heb wel deze veren


Bij de deur werkt het wel 'iets' maar sinds in de gang ook wat meer op temp hou tov de woonkamer, heb ik helemaal geen last meer. Weet niet of u grote temp verschillen heeft??
 

Joost.niederer

  • #13
Geen grote verschillen in temperatuur. Ik heb overigens geen duoplank maar massief 18 mm. eikenhout.

Op advies ga ik een luchtbeveochtiger kopen, want onze luchtvochtigheid is in de winter veel te laag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu