Pomp vloerverwarming vervangen - tips

ZZ-top

  • #1
Beste klussers,

Onze oude pomp van de vloerverwarming maakt lawaai, dus ik wil 'm vervangen. Ik heb er weinig verstand van, maar meestal werkt logisch denken en instructies van internet. De maat is wrslk 180 mm, dus ik weet al ongeveer welke vervangende pomp ik moet hebben; ik koop de goedkoopste, want als het mis gaat heb ik niet veel verloren. Waar ik tegenaan zit te hikken is het installeren zelf, vooral omdat de pomp in de zijkant naast een keukenkastje zit weggewerkt, dus opvangen van water zal niet makkelijk zijn. Op basis van forums en (mijn) logisch denken, wilde ik (na uitschakelen CV HR combi op zolder):
1. de waterdruk eraf halen door water af te tappen bij de vulopening van de CV-ketel op zolder.
Ik neem aan dat er dan nog steeds van 2 verdiepingen waterdruk op het systeem door het huis zit, dus om een waterbad te voorkomen moet ik wrslk nog meer aftappen.
2. het makkelijkst voor mij lijkt vervolgens water af te tappen via de ontluchters van een laaggelegen radiator. Duurt misschien lang, maar is wel makkelijk bereikbaar.
Het vloerverwarmingssysteem heeft ook diverse knoppen (1-4 in 2de foto) waarmee mogelijk een deel kan worden afgesloten, maar aangezien ik niet precies weet wat die doen, zouden tips hierover zeer welkom zijn. NB: bij asteriks (*) hoort een (2e) regelknop te zitten (die ligt nog wel ergens). Nr.5 toont waar de sensor van de thermokraan het systeem in gaat, dat weet ik ondertussen.
3. mijn vraag is ook of er nog iets kapot kan gaan als ik al het water eruit laat lopen en/of te lang laat droog staan (expansievat van CV ketel op zolder?).

Ik hoop dat iemand tips heeft.



20210703_125146.jpg
20210703_125133.jpg
 

klusweb

  • #2
Je kan overwegen deze vervanging door een installateur te laten uitvoeren. Die is waarschijnlijk snel klaar waar jij misschien letterlijk en figuurlijk een heel weekend aan het emmeren bent met aftappen en weer ontluchten.

In elk geval de CV-ketel en natuurlijk de vloerverwarming uitschakelen, dan gaat er niks kapot van het droogstaan. En het mooiste is als je een mechanisch drukmetertje ergens in de installatie hebt, dan kun je vullen en ontluchten voordat je de ketel moet opstarten en die weer lucht alle kanten op gaat pompen.

Tip: kijk nu alvast of alle ontluchters gangbaar zijn en alle kranen waar je misschien al jaren niet meer aan gedraaid hebt, niet gaan lekken als je ze nu open en dicht draait. Als het systeem leeg is kan je al het andere wat twijfelachtig is, immers mooi meteen meepakken, dus alles wat brak is kun je maar beter nu ontdekken dan bij het ontluchten achteraf.
 

ZZ-top

  • #3
@klusweb: bedankt voor de info. een mechanisch drukmetertje heb ik volgens mij niet, dus ik neem aan dat ik gewoon alle radiotoren moet ontluchten, weer extra bijvullen, etc., voor zover de CV ketel zelf niet ontlucht. Ook bedankt voor de tip. Ik had zelf al aan de radiotorkranen gedacht (sommige kunnen al niet meer gedraaid worden, behalve misschien met een waterpomptang), maar ik had niet gedacht aan de radiotorontluchtingenschroefjes (ik neem aan dat je die bedoeld). Misschien nog even inventariseren wat ik dan allemaal in huis moet halen.
Ps. installateur rekende veel voor de pomp (daar maakt hij de winst op), 2x zoveel als ik voor dezelfde pomp zou betalen op internet en 3x zoveel als de goedkoopste pomp (arbeidsloon was wel "normaal"). Dat voelde niet lekker, dus daarom maar zelf proberen. Eerder als eens installateur iets willen laten installeren dat ik zelf had aangeschaft, maar daar was hij niet van gediend, dus dat probeer ik maar niet weer.
 

Onderhoudtje

  • #4
Het is een klusje wat prima zelf kunt doen.

Tip, Probeer de pomp zelf uit de buurt te halen, mocht het toch niet de juiste wezen dan zou je deze altijd kunnen omruilen. Bestel je de pomp via internet (iets goedkoper) dan gaat hier meer tijd overheen.
 

ZZ-top

  • #5
Ik probeer de pomp lost te schroeven, maar zelfs de waterpomptang is niet groot genoeg om de moeren vast te pakken. De moer lijkt 50 mm groot te zijn. Iemand een idee hoe ik deze los krijg (welk gereedschap)? Bestaat er niet ook zo'n ding met metalen riem die je om zo'n moer kunt leggen en dan aanpannen?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Het vervangen is niet zo moeilijk, het vervelendste is de koppelingen losmaken en evt. elektrisch aansluiten.
Stekker er uit halen
Aanvoer thermostaatknop helemaal dichtdraaien, rechtsom, op laagste stand instellen
Retour ventiel dichtdraaien, grijze dop er afhalen en de schroef aan de binnenkant helemaal naar rechts draaien
Daarna via de ontluchter de druk er af halen
Pomp vervangen

Het losdraaien van de koppelingen kun je doen met een grote waterpomptang en/of met een zweed.
Meestal gebruikte ik twee tangen tegelijk, één voor het tegenhouden van de pomp en de andere voor de koppelingen.
 

ZZ-top

  • #7
Ik had al het water al uit het systeem, de pomp voorbereid (incl. electra) en ondertussen een radiatorkraan vervangen (ander draadje), maar kon de wartels van de pomp niet losdraaien. Met een "zweed" bedoel je misschien zo'n waterpomptang die meer gekruld is (zie foto)? Ik zal eens kijken in de Doe-het-zelf of die groot genoeg is.
Ik had nog niets met thermokraan of retourventiel gedaan, want pomp zit hoger dan voetventiel van (leeggelopen) radiatoren, dus ik zou denken dat er dan geen water meer uit komt (naar "boven").

Kraan-en-sifon-tang.PNG
 

ZZ-top

  • #9
Ik heb een (Zweedse) pijptang gekocht en daarmee he ik de pomp los gekregen.
Bij het installeren van de nieuwe pomp lijken de meegeleverde rubbers net iets te dik (ze zijn 3mm), en ik krijg de pomp er met geen mogelijkheid tussen. Komt dat vaker voor? Moet ik dan maar gewoon dunnere rubbers kopen? Iemand ervaring?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Dat komt wel eens vaker voor.
Je kunt proberen om een grote platte schroevendraaier tussen de vlakken te steken
en dan de ruimte wat groter te maken (schroevendraaier gebruiken als hefboom).
Als je daar mee bezig bent dan meteen de pakking plaatsen, meestal lukt dat wel.
Mocht het niet lukken, en de oude pakkingen zijn niet zo slecht dan kun je die ook gebruiken.
 

ZZ-top

  • #11
Ik heb 2x2.0 mm gekocht; misschien lukt het daarmee (makkelijker). De oude pakkingen zijn totaal vergaan/verdrukt.
 

ZZ-top

  • #12
Met de 2.0 mm rubbers ging het redelijk soepel :hup be:. Ga de klus morgen maar verder afmaken.
 

ZZ-top

  • #13
.... maar de pomp lekt bij de onderste bevestiging (pomp uitgang) :cry:.
Ik heb gewoon water (heel langzaam) bijgevuld bij de ketel op zolder (ketel uit, dus ik kan druk niet zien). Bij benedenradiator heb ik voetventiel open gelaten, zodat ik kon zien wanneer het water beneden was. Toen water via voetventiel wegliep zag ik ook al lekkage bij de pomp. Op zolder even ketel aangezet, maar zoals verwacht (want uitloop via voetventiel) was druk nog 0.0. Zal de pomp er maar weer uithalen en kijken of rubber misschien niet goed zat, en misschien onder een 3.0 mm rubber proberen.
Ziet iemand nog iets dat ik fout doe?
 

ZZ-top

  • #14
... of misschien wat tape om de schroefdraad??
 

ZZ-top

  • #15
Onderste wartel losgehaald, en (2.0 mm) rubber zat er los tussen. Blijkbaar was 2.0 mm toch te dun.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Tape om de schroefdraad is geen oplossing.
 

ZZ-top

  • #17
Nee, ik had me ook bedacht dat je dan de wartel misschien iets minder ver kunt aandraaien waardoor het rubber z'n werk niet kan doen. Heb nu aan de onderkant de 3.0 mm ertussengewurmd. Op hoop van zegen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
Het is soms wat proberen met pakkingen inderdaad.
Meestal kun je de pompkoppelingen verder naar elkaar trekken zodat er geen probleem is
maar bij hele starre verbindingen zoals bij een vloerverwarmingsset lukt dat niet altijd.
 

ZZ-top

  • #19
Het lijkt te werken.
De nieuwe radiatorkraan lekt wel iets, maar daar heb ik geen zin meer in (moet weer alles leeg); iets voor volgende zomer misschien.
Bedankt voor alle tips.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #20
Toch maar wel doen, anders blijf je drukverlies houden en begint er wat te roesten wat niet hoort.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu