Plank binnenin keukenkast verwijderen

Jonan

  • #1
Hoi allen,

Heef iemand een idee hoe ik de volgende plank verwijder? Ik zie geen schoreven o.i.d. aan de binnenkant, dus ik ben bang dat dit of gelijmt of vanuit de buitenkant geschroeft zit. Zie foto's:
IMG_3686.JPEG

IMG_3687.JPEG

IMG_3688.JPEG


Thanks!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geen idee of het werkt maar met een multitool zie ik de meeste kansen om die plank er tussen uit te halen. Op YouTube zal best wel een filmpje te zien zijn.
 

Evenwatanders

  • #3
Zelf heb ik in de keuken ook een dergelijke kast met ongeveer in het midden (tussen onder en boven) een vaste plank. Die plank zit erin met houtdeuvels. Als je houtdeuvels niet kent: dat zijn kleine ronde staafjes waarmee heel veel kasten in elkaar gezet worden. Het zou kunnen zijn, dat het bij deze kast op een andere manier bevestigd is, bijv. met lamello's.

De vaste plank is in principe nodig voor de stabiliteit van de kast. Als je die plank weghaalt, zal de kast in het midden kunnen gaan wijken, dus de verticale planken gaan door het gewicht van planken met alleen plankdragers uit elkaar. Zal dus niet echt succesvol zijn om de plank weg te halen, tenzij er op een andere manier gezorgd wordt dat de zijkanten niet kunnen wijken.

Wil je toch zoiets (netjes) verwijderen, dan kun je dat het mooist doen met een oscillerende multitool. Die voorzie je dan van een zaagblad, daarmee kun je dwars op de plankrichting zagen, langs de zijwand.
 

Jonan

  • #4
Thanks voor de info! Ik wou hem eigenlijk heel proberen te laten, maar dan is de enige optie vrees ik om de hele kast uit elkaar te halen.
 

Jonan

  • #5
Qua stabiliteit verwacht ik dat het wel goed moet gaan (hoop ik :P), omdat er een stuk boven ook nog een legplank zit, en er een koelkast inkomt die net aan past.
 

Starter01

  • #6
Pas ook gelijk even je elektra aan, ziet er niet zo jofel uit.
 

Jonan

  • #7
Eens, helaas wel meer gebeunhaast in dit huis door de vorige eigenaars.
Plank trouwens doormidden gezaagd met een decoupeerzaag en eruit gehaald, inderdaad deuvels.
 

Evenwatanders

  • #8
Mooi dat het gelukt is.

Jonan schreef:
en er een koelkast inkomt die net aan past.
Als er een (inbouw) koelkast in komt, zul je wel in de bodem achterin een flinke sleuf moeten maken, meestal schrijven de fabrikanten iets van 5 cm breedte voor. Hetzelfde geldt voor alle planken boven de koelkast, inclusief de bovenste (afdekkende) plank: alle planken moeten achteraan een sleuf hebben van ca 5 cm breedte.

En aan de voorkant moet in deeventuele plint van de keukenkast een rooster komen, oppervlakte daarvan staat vermeld in de inbouwinstructie van de koelkast. Meestal wordt een ventilatiestrook met een oppervlakte van 200 cm² voorgeschreven.

Doe je dit niet, dan zal de koelkast slecht kunnen koelen, een kort leven hebben en wellicht bestaat er zelfs brandgevaar!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu