Plafonniere aansluiten

Simon1

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw hier omdat ik met een vraag zit. Hopelijk kan iemand me, in leken termen, uitleggen hoe ik iets moet doen....:)
Ik wil een plafonniere ophangen aan een plafond waar 2 dikke draden uitsteken en een 2 dunne draadjes?

De plafonniere heeft een tekening erbij zitten waar op staat dat er 3 draden moeten worden aangesloten.

Mijn vraag is nu, hoe kan het dat ik maar 2 draden in dat plafond heb en welke draad moet ik waar aansluiten? Ik bedoel, is er een plus en min draad? Zoals je merkt ben ik een leek :)

Ik hoop dat iemand me kan helpen.
Bij voorbaat dank.

Simon
Rotterdam
 

Xr8

  • #2
De plafoniere is waarschijnlijk van metaal. Officieel hoort deze dan geaard te worden dmv een groen/gele of grijze draad. Echter in oudere woningen zit er vaak geen aarding in de meeste centraaldozen.

Vaak word de lamp dan niet geaard, dit is echter niet zo het hoort. Beter is om dan in een aarde te voorzien, of een armatuur van kunststof te kopen.

De lamp zelf word aangesloten op zwart en blauw. In oude woningen kan blauw ook rood zijn. De zwarte draad hoort op het achterste kontakt van de fitting aangesloten te worden. De blauwe/rode op het kontakt aan de zijkant.

Succes.
 

Simon1

  • #3
Hartelijk bedankt voor de snelle reactie!
Het maakt dan niet uit aan welke zijkant ik die draad aansluit?
En wat kan er gebeuren zonder aardedraad? Het is inderdaad een oud huis en voor zover ik weet zijn alle lampen daar altijd op deze wijze, dus zonder die aarde draad aangesloten.
 

Xr8

  • #4
Er zijn maar twee aansluitmogelijkheden op de fitting. Als je de zwarte op het achterste kontakt zet dan blijft er voor de blauwe maar een over.

Als je de aarde niet aansluit dan gebeurt er in principe niets, mits de andere draden juist zitten. De aarde aansluiting is ervoor dat in geval van een optredende fout het armatuur niet onder spanning kan komen staan.

Er zijn in Nederland vele duizenden lampen zonder aangesloten omdat een aarding simpelweg niet aanwezig is. Dit wordt in Nederland nog maar 10 a 15 jaar gedaan. Voordien zat er alleen in de keuken en badkamer een aarding. De rest van de lichtgroepen waren ongeaard.

Als er een aarding op het armatuur zit dan hoor je deze aan te sluiten. Doe je dit niet dan is het armatuur eigenlijk niet correct aangesloten.

Succes.
 

Gerrit

  • #5
Ik lees het waarschijnlijk niet goed, maar waar komen die 2 dunne dsraadjes nu uit, uit de lamp of uit de centraaldoos?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu