Plafondverwarming achterhalen

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

Onze keuken is bijzonder ingericht. We zijn erachter gekomen dat er geen warmwaterleiding naar de keuken loopt bijvoorbeeld. In de plint zit gelukkig een kleine elektrische boiler die dat probleem oplost.

Waar we alleen niet achter kunnen komen is hoe de plafondverwarming in de keuken is geregeld. Dat deze er zit, weten we want het plafond wordt warm als je de thermostaat opendraait. Het enige dat we tot nu toe hebben gevonden, is dat er een rode waterleiding(?) loopt op een deel (het midden) van ons verlaagd plafond. En dat het verlaagde plafond hier dikker is. We weten dit omdat we dit via de gaten van de spotjes kunnen zien. Ter vergelijking: bij een van de gaten bij het raam lijkt het veel meer op een verlaagd plafond: hier zit gewoon een gipsplaat zo lijkt het.

Herkent iemand dit? Weet iemand of dit inderdaad een dunne waterleiding is, die eigenlijk gewoon op een dikker deel van het verlaagd plafond ligt? Lijkt dit ergens op? Ik zou bij zo'n systeem bijvoorbeeld een reflecterende laag tegen je plafond aan verwachten, of een soort frame waarin de leiding vast ligt. Hoe kunnen we zonder het plafond open te breken, meer te weten komen over hoe dit werkt en wat hier kan liggen?

PXL_20211011_120218565.jpg
 

Tvandalen

  • #2
Hallo allemaal,

Alvast een reactie: de rode leidingen hebben we niets mee te maken en zijn, zie ik nu, van de spotjes. Ik vermoed nu dat het iets is dat tussen de gipsplaat/stuclaag en dat hout in zit. Hopelijk elektrisch/infrarood. Ik speur verder...!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Ben je nu onder 2 verschillende namen aan het posten?
Dat is zeer verwarrend
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Die rode draad is meestal een meer hittebestendige kabel die gebruikt wordt omdat
deze beter tegen de warmte van de spotjes kan. Dit is zeker geen plafond verwarming.
 

Dekraan

  • #5
@Peter ik zag het ook inderdaad, dat was niet de.bedoeling, maar een ongelukje ivm meerdere devices in huis excuus!

@Ronny daarin heb je helemaal gelijk! Ik vermoed nu dat het een infrarode verwarming is. Is die kans groot? Zo ja, hoe kan ik dat bevestigen? Zit daar ergens een stekker van? Is dat te meten/voelen of testen? En kan deze ook 'gewoon' aangestuurd worden door de thermostaat?
 

Dekraan

  • #6
De vorige eigenaar gesproken en hij gaf aan dat het water gestuurd is. Hij had het over koperen leidingen die al in een speciaal plaatmateriaal zaten, en daar is overheen gestuukt.

Aangezien het de enige verwarming in de keuken is, is dat wel jammer, omdat het verbruik waarschijnlijk lastig te controleren is.

Dit schijnt de bediening te zijn...

Zegt dat jullie iets? Links heb ik het dopje er even afgeschroefd. Is dit een soort doorvoerventiel?
16340594290874565845927820530230.jpg
 

Dekraan

  • #7
Excuus, ik kan de boel niet bewerken helaas, maar op het dopje zag ik nog danfoss staan. Bekend merk natuurlijk. De rechter op de foto voelde warmer aan. Kan ik deze eventueel wat afknijpen, en zo ja, waarmee doe ik dit dan? Een inbussleutel, of een speciale tool?

En hoe duurzaam is deze oplossing? Ik kan me niet voorstellen dat er een pomp tussen zit zoals bij de vloerverwarming. Dus zit erover te denken hem dicht te zetten - en te kijken of we dat volhouden qua temperatuur in de keuken.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu