Plafond ventilator aansluiten blauw op blauw zwart op zwart

Deurdranger

  • #1
Hallo Jeff,

ik ben nieuw hier op het forum en wilde reageren op jou bericht. het is al weer een tijdje geleden natuurlijk.

Ik heb waarschijnlijk precies dezelfde ventilator (2e hands dus zonder beschrijving) 3 draden uit de ven: blauw wit en zwart, 1 trekkoordje voor 3 standen, 1 kroonsteentje voor aansluiting licht kit (dus zelf lamp op aansluiten)

Nu schreef jij als evt. oplossing bruin en zwart bij zwart uit het plafond aansluiten. Bedoelde je misschien wit en zwart bij zwart uit het plafond aansluiten? Want er komt geen bruine draad uit de ven.

Ik heb 1 en ander al geprobeerd, als ik zwart uit het plafond op wit aan de ven aansluit en blauw uit het plafond op zwart aan de ven en dan een extra zwarte draad (apart geschakeld)voor de verlichting op blauw op de ven. Dan werkt alles, alleen kan de verlichting dan niet aan als de ven draait. Ik kan me goed voorstellen dat ik 's avonds laat nog ff van de ven wil genieten en om dat in het donker te doen lijkt mij niet gezellig. Dus nogmaals de vraag: hoe kan ik het aansluiten zodat de lamp niet uit gaat als ik de ven laat draaien.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Niet echt relevant meer na 4 jaar...

Overigens is het fout om de zwarte draad op de blauwe aan te sluiten. Zwart is schakeldraad en blauw is nul.
 

Deurdranger

  • #3
Sorry, waarom niet relevant? Ik heb toch hetzelfde probleem en nog geen oplossing.

Als ik de nul op de nul aansluit doet niks het. Lees mijn tekst, zo zat het aangesloten alleen dan zonder lamp en het werkte.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Of de ventilator op de uwe lijkt maakt niets uit, een topic kapen mag hier niet om verwarring te voorkomen, dat is ook niet handig wanneer je met stroom werkt
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
De oplossing als on het andere topic benoemd zou ook voor jou moeten werken. Indien je geen bruine draad in de doos hebt, moet je een bruine draad erbij trekken en hier wit op aansluiten of wit bij de zwarte draad aansluiten.

Zwart altijd op zwart en blauw op blauw.

Als dit niet werkt, post dan eens een foto. Dat geeft vaak meer duidelijkheid.
 

Deurdranger

  • #6
Nou van die bruine en die zwarte draad samen binden, snap ik echt niks van, maar goed ik heb de hele boel uit elkaar gehaald er een schema van getekend en toen ben ik er achter gekomen dat de witte draad de nul is en de zwarte draad de voeding. De extra draad naar de lamp was blauw. dus ik heb de nul vanuit het plafond op wit aangesloten. 1schakel draad op de blauwe voor de lamp en de andere schakeldraad op de zwarte voeding. En het werkt prima!!

En vergeet nu ff blauw op blauw en zwart op zwart enz.
want dat zijn amateur uitspraken! In de praktijk werkt het net ff anders. Ik ben in mijn werk ook vaak genoeg op de koffie gekomen door dat soort gedachtes. gewoon ff kijken hoe het echt zit dan weet je pas waar je mee bezig bent.

Bedankt iedereen voor het mee denken ik ben er uit. Van mij mag dit topic gesloten worden, maar misschien nog wel interessant voor anderen.
 

Deurdranger

  • #7
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu