Plafond jaren dertig appartement (isolatie)

Grotius

  • #1
Beste medeklussers,

Ik zou graag iets aan jullie willen voorleggen. Momenteel knap ik een kleine studeerkamer op in mijn jaren dertig appartement (met bovenburen). Voor het leidingwerk en plaatsen van een tweetal koofjes heb ik het plafond eruit gehaald (rieten plafond). Het oorspronkelijke rachelwerk heb ik (nog) laten zitten.

In andere ruimtes heb ik ook het rachelwerk verwijderd, de tussenruimte gevuld met steenwol. Vervolgens speciale aluminum rachels gekocht bij audiozaak (via tips op dit forum) en geplaatst. Als laatste heb ik een dubbel laag gipsplaten (waarvan tweede laag met acryl en maar een paar schroefjes) bevestigd. Dit was redelijk tijdsintensief. Tijd die ik op dit moment niet heb.

Geluidsisolatie is voor mij redelijk belangrijk. De tussenvloer bestaat uit houten balken en ondervloeren. Omdat ik bovenburen heb geeft dit redelijk veel lawaai. Maar het gaat om de renovatie van een studeerkamer dus ik ben wel bereid om hier enkele consessies in te doen.

Is er een manier om de ruimte tussen de balken te vullen. De rachels van hout hebben een tussenruimte van circa 10cm (niet veel dus). Ik heb aan PUR-schuim gedacht zodra ik eerste gipsplaten heb aangelegd. Maarja dat geeft toch veel troep als ik ooit ergens bij wil komen. Zouden jullie mij alternatieven aanraden? Anders is het alleen dubbele laag gipsplaten plaatsen op het oorspronkelijke rachelwerk.

Ik hoop van jullie te horen. Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,
Emiel
 

Floris01

  • #2
Belgisol gipslpaten of iets dergelijks.
Dit zijn gipsplaten met isolatie.
 

Roman

  • #3
Ik wil het woord Pur nooooooit meer horen/zien (zeker in combi met geluidsiso). Waar pur begint, eindigt vakmanschap :(

Die Aluminium rachels, vertel eens wat is dat? En van wie heb je de tip? Kun je een foto maken?

Tussen de draagbalken massa aanbrengen (gips/mdf), denk aan 3x12mm platen. Alle randen afkitten. Kijken of je dan al een stuk verder bent.
Indien nog niet voldoende isolatie, dan een verlaagd plafond aanbrengen onder de draagbalken. Dat mag eventueel een verenende constructies, maar kost je veel tijd en moeite en levert in jou geval niet heel veel extra (daar zul je dan echt eendoos-in-doos constructie voor moeten bouwen). Het plafond ook uit meerdere lagen maken, zoals je al hebt gedaan met je andere ruimte.

Wel alle lagen kitten.
Waarom? Alle lekken moeten dicht. Dus houdt een randje van 6mm rondom de platen en kit dat af, dan weet je zeker dat het goed zit. Gebruik acrylaat. Deze is blijvend elastisch. Siliconen is nog beter, maar 2x zo duur.
Een kit met "kleur" is nog beter omdat deze meer massa heeft. Een transparant/witte kit is zo'n 1000 kg/m3 en gekleurd zo'n 1400 kg/m3.
Doordat je kit ong 6mm hoog word complimenteerd het precies je gips platen van 12mm welke zo'n 700 kg/m3 wegen. Misschien te veel info, maar dan heb je een idee waarom je moet kitten. Waar lich/lucht gaat, gaat geluid. Zo simpel is het.

Boven op het verlaagd plafond de ruimtes opvullen met glas- of steenwol. Helemaal opvullen is het best. Gewoon los op het plafond leggen. Liefst een wol zonder papier laag oid. De goedkope rollen werken prima. Geen dure zgn "akoestische" platen kopen, da's weggegooid geld.

Afijn, veel suc6 :)
 

Ruudvee

  • #4
Wat een onzin Roman.
Op elke bouwplaats zie je dat pur gebruikt wordt.
Of weet jij het beter ?
 

Grotius

  • #5
Ben een beetje brak en zal morgen uitgebreider antwoorden
Belgisol gipslpaten
Ga ik morgen verder uitzoeken.

Kort antwoord Roman.
Het voornaamste probleem is dat ik door kleine H.O.H . afstand van het rachelwerk geen steenwol tussen de balken krijg. Laat staan niet buigzame materialen zoals gips / mdf e.d. Het bestaande rachelwerk is van een oerdegelijke kwaliteit en na 80 jaar nog in perfecte staat. Daarom vond / vind ik het zonde om eruit te halen. Immers ik moet zelf ook weer rachelwerk plaatsen.

De technische gegevens die je geeft laat ik nog even op mij inwerken. Dat van gekleurde kit wist ik niet, geniaal. Dit ga ik zeker toepassen. Ik gebruikte voorheen de goedkoopste witte acryl. Maar ik stap nu over op een kleurtje (behalve voor de zichtstukken).

Ik kom morgen terug op de aluminium strips was iets van RC8 (hopelijk maak ik nu geen reclame) "Resilient Channel".

PUR blijft altijd een discussie. Het is snel, (warmte) isolerend (niet geluids) maar geeft zoveel troep als je er ooit nog bij wilt. Mijn idee om toch als soort van geluidsisolatie te gebruiken is als volgt. Het leek me beter vullen met iets dan niets. Hoewel PUR licht is en slecht als geluidsdemper dacht ik dat het de ruimte boven de gipsplaten toch enigszins zou kunnen vullen. Omdat dit een noodmiddel is zou ik liever andere materialen gebruiken.
 

MvanV

  • #6
Je kan steenwol, glaswol, piepschuim of XPS gewoon op maat snijden toch?

Pur boven je hoofd is erg vervelend werken, dat valt naar beneden en krijg het dan maar eens uit je haar;)
 

MvanV

  • #7
Of je laat zo'n gevelisolatiebedrijf komen en laat het hun met inblaasglaswol of piepschuimballetjes vullen.

Wel waarschuwen als je het verkoopt, men kan dan niet zonder opletten het plafond vervangen of even openen om iets te bedraden.

(Hoewel ze wel stolmiddel bij dat piepschuim doen zodat het een koek wordt).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Grotius schreef:
Voor het leidingwerk en plaatsen van een tweetal koofjes heb ik het plafond eruit gehaald (rieten plafond). Het oorspronkelijke rachelwerk heb ik (nog) laten zitten.
De rachels bij dit soort plafonds zitten dicht op elkaar, het is vrijwel onmogelijk daar harde isolatie tussen te krijgen, ook glas en steenwol is al lastig.
Wanneer er harde isolatie tussen te krijgen zou zijn kiert het nog en moeten de kieren afgedicht worden met pur, dus nog boven het hoofd.
 

Grotius

  • #9
Dit laatste klopt en is inderdaad de kern van mijn probleem. Steen-/glas-wol kan ik er bijna niet door krijgen. Wel kan ik enkele rachels verwijderen om het gat zo groot te maken zodat het erdoor kan. Maar het blijft een enorm "gepiel" en zal nooit goed afsluiten.

Pur had ik bedacht om aan te brengen na eerste laag gipsplaten. Gaatje boren, slangetje erdoor en spuiten maar. Dan komt het ook niet inaar beneden en in het haar. :oops: en ja ik heb ooit pur in het haar gehad. Dat is idd een zeer onplezierige ervaring.

Gevelisolatiebedrijf kan ik overnadenken. Zal eens informeren naar de kosten.

Dan zijn mijn opties:
a) Belgisol
b) Gevelisolatiebedrijf
c) Geen isolatie en alleen dubbel gips en naden dichten met acryl
d) Rachels verwijderen en goed isoleren en "resiliant channel" aanbrengen.

De laatste optie is en blijft het beste maar zal toch afvallen denk ik. Teveel gedoe. Ik heb dit eerder gedaan en ik hoor nog steeds de bovenburen (niet in de ruimte die ik heb geïsoleerd maar via de aangrenzende ruimtes...die ik nooit allemaal kan isoleren).
 

Floris01

  • #10
Is het een idee om de helft van de raggels weg te halen of 2/3 om hart op hart ong. 30 cm. over te houden?
 

Roman

  • #11
Piepschuim ook niet gaan gebruiken, heeft geen geluid-isolerende werking.
Net als pur for that matter.. als je er met de kit spuit bij kunt, dan zou ik dat toch zeker adviseren.

Al het RC8 betreft weet ik al genoeg. Als je het "goed" monteert werkt het als een verende rachel prima.

Optie "D" lijkt me ook de enige oplossing. inderdaad zou de RC enigszins overbodig zijn. Hoewel, als je stenen muren hebt daar niet al te veel door flankeert. Hangt van het type geluid af, hoor je de buren praten of is het meer gestommel etc?
 

Grotius

  • #12
Ik ga toch maar de oorspronkelijke latjes verwijderen. De latjes komen niet mooi overeen met de gipsplaten. Het verspringt een beetje waardoor ik net niet goed uitkom. Dit had ik beter eerst kunnen meten alvorens ik mijn eerste vraag stelde.

Wel heb ik nog een vraag over het aanbrengen van het regelwerk. Ik plaats haaks op de balken en om de 30 of 40 cm (HOH) een latje aan van bijvoorbeeld 12x69 (of van metaal / aluminium). De hoh afstand is denk ik afhankelijk van hoe ik de gipsplaten plaats. Maar hoe zit het nu precies met de gipsplaten? Ik kan gipsplaten haaks aanbrengen of met in dezelfde richting als de regels en vooral hoe zit het met de schroefjes?
Ik dacht eraan om 2 lagen platen aan te brengen en deze halfsteens te laten verspringen.

1) Haaks plaatsen gips t.ov. regelwerk.
Stel ik kies voor 40cm hoh regels te plaatsen. Ik zet om de 15 cm een schroefje op de kopsekant (kort zijde). Nu ga ik vast spraakverwarring creeeren. Dus om de 40cm zet ik op de korte zijde 4 schroefjes. Maar heeft de lange zijde dan niet een tekort aan schroefjes. Immers hier wordt om de 40 cm een schroefje geplaasts.

2) Zelfde richting als regelwerk.
Stel ik neem gipsplaten 60cm bij 360 (lengte kamer). De regels worden dan dus hoh 30 cm. Nu schroef ik dus de schroefjes om de 15cm in de lengterichting (langs de lange zijde) en zou ik eventueel in het midden van de plaat ook een schroefje kunnen plaatsen (om de 15 cm).

Ik hoop dat ik mijn vragen enigszins helder heb kunnen formuleren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu