Plaatsen stalraam (in spouwmuur)

Heino

  • #1
Hoe plaats/metsel ik een stalraam in een spouwmuur?
 

Johanl

  • #2
Hallo.
Het beste kan je hem ruim sparen in het binnenblad. En als je dan de buiten gevel op gaat metselen,stel je het stalraam,compleet met aftimmering, op het binnen blad. Stalraam zit gelijk achter de buitengevel steen. En dan kan je hem ter plekke van de spouw isolatie af purren,en de ruimte in het binnen blad dichtmaken . Sucses JohanL
[/img]
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een stalraam zit altijd in het buitenblad om te voorkomen dat met harde regen de binnenmuur nat wordt.
Het raam met de stenen aan de achterkant buitenblad (=spouw) gelijk zetten of iets verder naar buiten tot maximaal halverwege de steen.

Bij een steens muur het raam ongeveer op 1/3 van de dikte van de muur van de buitenkant plaatsen.
 

Heino

  • #4
Even voor de goede orde.

In mijn vraag gaat het om een reeds bestaande spouwmuur. De voormalige doorgang naar de bijkeuken wordt dicht gemetseld en op ooghoogte komt een stalraampje. Ik heb dus geen last van weersinvloeden. Het raampje wordt geplaatst om vanuit de keuken zicht te houden in de woonkamer.

Het wordt mij uit de reacties niet geheel duidelijk hoe het stalraampje wordt vastgezet. Rondom zitten lipjes waarvan ik verwacht dat je deze gebruikt om het raam vast te zetten/inmetselen.

Rust dan de rest van het raam OP de metselstenen? Of komt het raam rondom in een voeg en dus de stenen tegen het raampje aan?
 

Johanl

  • #5
Hallo.
Vroeger werden de stalraampjes in een steensmuur ingemetseld. Met het opgaande metselwerk werden ze gesteld op het rollaagje. meest op de helft van de hele steen, zodat je ze bij de drie lippen met halve stenen vast kon metselen. Maar kan jij niet zo als ik bedoel, het raampje met aftimmering op het binnenblad stellen,zodat hij stijf achter de buiten steen komt,en dan het buiten blad metselen. Dan komt hij geheid vast. Sucses JohanL
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu