Philips TV steeds langere opwarmtijd nodig

Albert Motard

  • #1
Mijn TV, Philips 25DC 2660/21R, heeft sedert enkele weken, een steeds langere opwarmtijd nodig eer hij normaal functioneert. Bij het aanzetten heb ik onmiddellijk een zwart-wit beeld, lichtjes vertekend, maar zonder geluid. Op teletekst is er wel onmiddellijk kleur, maar ook geen klank.

Aanvankelijk duurde het 30 seconden, nu na een 3tal weken, reeds bijna 3 minuten, vooraleer kleur en klank normaal functioneren. Eens alles goed gaat, blijft alles ok zolang het toestel speelt. Het toestel wordt na gebruik steeds via afstandsbediening in standby gezet.

Graag kreeg ik een aanwijzing ivm waarschijnlijke oorzaak, en of reparatie financieel nog verantwoord is. Het toestel is een 15 jaar oud, maar was bij aankoop zeer duur, en heeft ons nog nooit in die 15 jaar in de steek gelaten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt last van verlopen/verdroogde condensatoren maar na 15 jaar mag dat.
Reparatie is niet zelf te doen ivm. de nodige apparatuur en kennis en de aanwezige hoogspanning.

Daarbij is het maar de vraag of deze machine de reparatie waardig is, zo'n oud beestje is voor een hobbyist misschien leuk om aan de gang te krijgen, maar het is eerder de vraag hoelang tot het volgende mankement.

Eerlijk gezegd lijkt het mij economisch gezien niet reparatie waardig.
Ook dure tv´s hebben een economische levensduur van 5-12 jaar.
 

Jcfvanloon

  • #3
Welk chassis is het?? Mocht het een GR2.X zijn dan is de elco op het beeldbuis paneel van 330uF defect wat duidelijk te zien is aan de vlekken om de elco.

Eenmaal je goed beeld hebt, kan je met een busje freeze gaan zoeken naar slechte elco's.
Indien je op de rotte (slechte) elco('s) spuit zal je het beeld wel zien veranderen.
Dit is één van de manieren om slechte elco's op te sporen.

LET OP!!! Heb je hier geen ervaring mee blijf er dan vanaf een tv open maken ook met stekker eruit kan levensgevaarlijk zijn ....ik kan het niet vaak genoeg zeggen......dit ivm "mannetjes" die er wel even naar zullen kijken.

Groeten Jeroen
 

Albert Motard

  • #4
Jeroen,thx voor je reactie. Waar vind ik de typeaanduiding van het chassis?Achteraan op het toestel vind ik nog volgende aanduidingen:AG3 19006 729671, en onderaan ZG602 Made in Belgium. In geval het om een defecte elco gaat, is een herstelling door de vakhandel nog financieel verantwoord?
 

Jcfvanloon

  • #5
Nou de elco's kosten bijna niks....afhankelijk van de capaciteit.....
Alleen uurloon is meestal datgene wat je de das omdoet...........
En om heel eerlijk tezijn......een tv van die leeftijd is economische niets meer waard...je koopt bij de grote electronicaketens voor een 200 euro een splinternieuwe tv inclusief 1 jaar garantie......
En het argument dat de tv 12 jaar geleden heel kostbaar was.....de eerste video's kosten 3000 gulden nu koop je een kwalitatief 100x betere voor 99 euro...dus dat niet reel vergelijken.....

Ik zou hem in de container gooien maarja ieder zijn eigen keus....

Groeten en succes Jeroen
 

Albert Motard

  • #6
Ik zal je (wijze)raad opvolgen(denk ik), en eens het beestje volledig de geest gegeven heeft, het naar het containerpark brengen. Voor wat betreft een nieuwe, meen ik dat het nu geen ideaal moment is: LCD staat nog niet 100% op punt, plasma heeft ook geen toekomst meer (te duur, vreet energie, warmteafgifte...), klassieke beeldbuistv zullen misschien binnen 5 jaar niet meer bruikbaar zijn ivm digitale uitzendingen en HDtv uitzendingen. Dus, als ik mijn aankoop nog een of twee jaar kon uitstellen, dan denk ik dat de situatie doorzichtiger zou zijn. Daarom sluit ik het niet uit om, mochten het enkel elco(s) zijn, met beperkte herstelkosten, om zo een paar jaar te overbruggen. Ik hou jullie op de hoogte.
 

Figlio del commesso

  • #7
Deze redenatie volgend koop je nooit een nieuwe tv vrees ik. :wink: Wat voor PC's geldt, geldt voor (veel) andere electronica ook: volgend jaar is er weer een nieuwe technology.

Adios, JR
 

Albert Motard

  • #8
Figlio, gij zijt nu echt ne mens met mensenkennis.
Zo is het inderdaad.
Bedankt. :bedankt:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu