Perilex aansluiting Inductieplaat

JustinKeuken

  • #1
Goedemiddag,

Morgen krijg ik mijn keuken binnen waaronder de inductieplaat die geleverd wordt zonder stekkerkop (volgens de keukenboer zit de stekker er wel aan) en moet ik dus de stekkerkop er zelf op doen.
Nu heb ik daar wat vragen over, ik heb een elektricien over de vloer gehad die voor mij de al bestaande perilexwandcontactdoos heeft verplaatst en hier heeft hij een notitie over achter gelaten "Bij de perilex staan de fases boven en de nul beneden, let op bij de nieuwe kookplaat"

Nu denk ik dat hij hiermee bedoelt let op ik heb vanwege de ruimte de contactdoos een kwartslag gedraaid (Dit was me opgevallen dat hij een kwartslag gedraaid is). iemand die dit op afstand kan bevestigen ?

De tweede vraag is :
De kookgroep bestaat uit 2 zekeringen, kan ik er dus van uitgaan dat het 2x 230 volt is en 2x 0 ?

Ik heb zo een stekkerkop gekocht voor perilex en als ik deze openschroef staat er bij elk "knooppunt" N of L1/L2/l3 is het voor mij dus morgen gewoon een kwestie van de goede draad daarop aansluiten en klaar ? dus
N -> Blauw
L1 -> Bruin
L2 -> Zwart
L3 -> Grijs

En de Groengeel in het midden/aarde

Is dit het geval ? of moet ik de draadjes anders vastmaken aan de stekkerkop ?
Ik heb fotos gemaakt, hoop dat jullie er wat aan hebben


 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
JustinKeuken schreef:
"Bij de perilex staan de fases boven en de nul beneden, let op bij de nieuwe kookplaat"
Dit komt niet overeen met wat er op de contactdoos gekliederd is. Dus: Eerst meten hoe het daadwerkelijk zit!
dus
N -> Blauw
L1 -> Bruin
L2 -> Zwart
L3 -> Grijs
Nooit zomaar op basis van een aanname de boel aansluiten... Met een beetje pech sloop je daar de kookplaat mee!

Verder hebben we aan die foto's niet genoeg, je hebt meert info nodig:
- Is het een krachtgroep of een 2x230V kookgroep?
- Hoe is de contactdoos nou daadwerkelijk aangesloten? (Meten is weten!)
- Het aansluitschema van de kookplaat (staat op de plaat of in de handleiding, is met het typenummer vaak online te vinden)

Je hebt trouwens een 25A Perilex contactdoos en een 16A stekker. Die stekker past daar niet in.
 

JustinKeuken

  • #3
Hallo Xander bedankt voor je reactie ;)

Ik heb even nagekeken voor je, in de groepenkast zit de "kookgroep" en dit zijn 2 zekeringen dus als ik het goed begrijp is dit dan een 2x 230 Volt oftewel 2fase ?

Het ziet er inderdaad naar uit dat er 2x door een andere persoon wat op de stekkerdoos gekliederd is waar ik zelf niet wijzer van wordt, moet ik dit dan meten met een multimeter (deze zou ik eerst even moeten kopen) of kan ik het ook herkennen als ik de kap van de stekkerdoos eraf haal en kijk naar de kleuren draadjes ? (uiteraard met het stroom ervanaf)

Ik heb de handleiding gevonden --> Bldz 4/5https://www.gebruikershandleiding.com/Ignis-AKS-818/preview-handleiding-805419.html
Hieruit maak ik echter op dat er geen kabel bij geleverd wordt en ik deze zelf moet aansluiten, dan is het waarschijnlijk het handigste als ik een snoer koop met aangesloten stekkerkop (mits dit bestaat) toch ?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Met 2 zekeringen heb je inderdaad een 2x230V kookgroep. Als er de standaard draadkleuren zijn gebruikt dan kun je de contactdoos inderdaad openschroeven om te kijken welke draad waar is aangesloten. Je hebt dan 2 bruine draden, dit zijn de fases L1 en L2 en twee blauwe draden, dit zijn nuldraden N1 en N2.

Aansluiten doe je volgens het rechter aansluitschema (230 V 2-fase 2N Alleen voor Nederland), dus bruin en zwart verbind je met de contacten​ waar een fase op is aangesloten, blauw en grijs verbind je met de contacten waar een nul is aangesloten.

Waar lees jij dat er geen snoer bij de kookplaat zit? Er zitten aan de kant van de kookplaat zo te zien speciale stekkertjes aan, ik zou er op rekenen dat je dit snoer er gewoon bij krijgt.

Zit je alleen nog met het feit dat jouw 16A stekker helemaal helemaal​ niet in die 25A contactdoos past (vergelijk de stand van de middelste (aard)pin maar eens met het nokje op de stekker).

De kookplaat heeft genoeg aan 2x16A dus ik zou de 16A stdkker gewoon houden en er een 16A contactdoos plaatsen. Dan moet je alleen wel even controleren of er in de kookgroep niet toevallig zekeringen zwaarder dan 16A zijn geplaatst, dat mag dan niet!
 

JustinKeuken

  • #5
Hey Xander,

Ik kan nergens herkennen of het een 16 of 25 ampere zekering is..

Ik ben vandaag in de Gamma en praxis geweest en die hebben allebij geen stekker van Perilex 25Ampere te koop..
Is 25Ampere zo een raar iets ??
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Het gaat hier om ouderwetse smeltpatronen? Je kunt aan de kleur van het verklikkertje zien welke waarde het is. Grijs is 16A, blauw is 20A, geel is 25A.

Zekering even eruit draaien en op de zijkant kijken kan ook meestal staat er gewoon tekst op.

25A stekermateriaal heb je normaal als consument helemaal niet nodig, ik kan me goed voorstellen dat dit in de bouwmarkt niet ligt. Een 16A contactdoos ongetwijfeld wel. ;)
 

JustinKeuken

  • #7
Xander, ik heb even een foto gemaakt :
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
B16 automaten, dus 16A. Dat is in ieder geval prima.

Snap alleen niet waar de 25A contactdoos vandaan komt...
 

JustinKeuken

  • #9
Ook geen idee, dat was al aanwezig in de oude keuken ?
Ik kan dus gewoon een 16A stekkerdoos monteren ?

Is dit gewoon een kweste van --> zekering eraf --> oude eraf en draden exact op dezelfde manier terug plaatsen in de 16a stekkerdoos ?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Je kunt gewoon een 16A contactdoos monteren ja. Er zit een 16A zekering dus dat is prima. Je 16A stekker past er dan ook in.

Ik zou hem meteen "standaard" aansluiten, mocht dat nu nog niet zo zitten:
 

JustinKeuken

  • #11
Ik heb de kookplaat binnen en ik zie dat de 2 blauwe en de bruine en zwarte aan het einde zijn samengevoegd, ik neem aan dat ik die gewoon van elkaar moet scheiden ?

En de wantcontactdoos vervangen voor eentje met 16a, is dat gewoon kwestei van stekkers goed zetten en thats it ?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Ja die moet je scheiden en opnieuw van een adereindhuls voorzien.

Geen idee wat je met de andere vraag bedoelt maar het vervangen van een wandcontactdoos is geen "kwestie van stekkers goedzetten"? Wat bedoel je daar überhaupt mee? Als ik een wandcontactdoos plaats komt daar geen stekker aan te pas.

Misschien beter de elektricien laten terugkomen als het vervangen van een contactdoos al zoveel vragen oproept? Je kunt ook dingen fout doen waar jij en ik nu nog niet eens aan denken, als je basiskenis en -vaardigdheden mist kun je er misschien beter niet aan beginnen.
 

JustinKeuken

  • #13
Dat heb je mooi goed !
Ik heb me erbij neergelegd dat het een dagje langer duurt en heb gewoon een 25a perilex besteld en die ga ik morgen monteren.
Zie het niet zitten de contactdoos te vervange (met stekkers bedoelde ik draadjes Haha)
De draadjes goed zetten in de stekker zelf gaat me wel lukken namelijk. Ik weet nu inmiddels waar de fases en de nullen zitten dus morgen is dat zo gedaan

Bedankt voor je hulp !!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Dat is ook een oplossing. ;) Niet de meest voor de hand liggende misschien als er geen enkele noodzaak is om 25A materiaal te gebruiken, maar er is technisch ook niets mis mee. Dat materiaal is geschikt voor stromen tót 25A, zo lang je daar onder blijft is het goed.

Vergeet niet de adereindhulzen bij het aansluiten van de stekker. Als je soepele draad zo onder een schroefcontact steekt riskeer je een slecht contact en loop je het risico dat je de draad kapot draait. Dat moet je niet riskeren bij een apparaat wat dermate veel vermogen opneemt als een kookplaat, anders heb je straks een zwartgeblakerde stekker.
 

JustinKeuken

  • #15
Ik zal idd ervoor zorgen dat ik zulke adereindhulzen in handen krijg !
Daar had ik namelijk al van gehoord dat de draden bij slecht contact heet kunnen worden of fonken geven, dat heb ik liever niet in mijn keuken haha !

Naja het is mischien onhandig, maar de keuken is zojuist geplaatst en is dus beetje onhandig om onder het kastje door het stopcontact te wisselen. stekkertje erop zetten is dus wat makkelijker voor me :P
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu