Overstek toevoegen

Klusida

  • #1
Hallo,
Ik ben een tuinhuisje aan het bouwen. Het tuinhuisje heeft een lessenaarsdak. De bedoeling was: overal met overstek. Voor het zware werk kreeg ik hulp, zoals underlayment installeren op het dak. Nu was degene vergeten aan de 2 schuine kanten overstek te maken.
Nu wil ik alsnog een kleine overstek maken van max 20 cm, het liefst zonder die reeds geinstalleerde platen los te gaan schroeven.
Ik denk eraan dat als volgt te doen:
Gegevens van het huisje: 244 diep, over die lengte hangen vurenhouten dakbalken (dikte 5 x 15 cm) die de dakunderlayment dragen. Door de schuinte en overstek voorkant, zijn die dakbalken ca 270 cm lang
De overstek wil ik als volgt maken:
2 douglas planken (dikte: 2,2 x 30 cm), met daartussen douglas klossen van dikte 5 x 15 cm, en navenante lengte om totaal die ca 20 cm overstek te bereiken.
Dus plank - klos - plank, aan elkaar schroeven waardoor je dus een soort ladder verkrijgt.
Die ladder vastschroeven aan de laatste dakbalk. Zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant van het huisje.
Aangebracht aan het huisje komt hier nog op: houten dakbeschot, houten mastiekrib. epdm, windveer. Een detail is dat eventueel één van de planken van de overstek-ladder meteen dienst doet als boeiboard, en dan komt dat boeiboard wat hoger dan de eerste plank die tegen de dakbalk wordt bevestigd, maar dat is nader te bepalen detaillering. Ik maken me een beetje zorgen over het gewicht wat er extra bij komt.. Dat hout weegt nogal wat.

Mijn vraag is: kan 1 hoekdakbalk het extra gewicht van dat toe te voegen overstek dragen (dikke planken, klossen, dakbeschot, mastiekrib, windveer) ? Op info op internet zie je vaak dat zijwaartse overstekken gedragen wordt door de laatste 2 balken, maar dit betreft dan hele huizen, en het gebeurt al tijdens de bouw van het geheel wanneer de dakplaten er nog niet op zitten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik denk dat je er niet aan ontkomt om de dakconstructie aan te passen, en de klossen door te laten lopen onder het reeds gemaakte dak. De zijkanten zullen anders gaan afhangen. Dat ziet er later wel triest uit.
 
  • Like
Waarderingen: Klusida

Klusida

  • #3
Daar was ik bang voor. Helpt tegen het later doorhangen als ik die overstek-ladder ook vast maak aan (houten) boeiboard voor en achter ? Zakken kan dan toch nauwelijks of vergis ik me hierin ?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu