Oven boven Koelkast - ventilatie en isolatie warmte

Klusadvies gevraagd

  • #1
Hallo,

Wegens een kleine keuken moet bij ons de oven bovenop de koelkast komen te staan.
Gaat om een inbouwkoelkast met volwaardige/solo-oven erboven.

In de installatietekeningen van de koelkast staat dat voor ventilatie een opening achteraan de kast moet zitten die tot de bovenkant van de kast loopt. Dat betekend in mijn geval dus ook dat er warme lucht van de oven richting de koelkast kan stromen vanuit de oven en dat lijkt me niet heel gezond voor de apparatuur.

Zou een goed alternatief zijn om bijvoorbeeld aan de zijkant van de kast in de hoek een gleuf/gat te zagen (deze zit in een hoek met een cm of 4 aan ruimte voor luchtafvoer), daarbij evt een loze ruimte boven de koelkast te laten van ~10cm en dan een plank van fermacell oid tussen de oven en de koelkast te plaatsen die de boel daar volledig afsluit?

Bovenstaande is maar een idee gebaseerd op google-werk dus ik hoor graag als er alternatieven zijn.

Dank en groet!
Wouter
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
A-je-to buur wegens ruimtegebrek moet bij ons de vaatwasser ,koelkast , vriezer , en magnetron boven op elkaar geplaats worden, ik dacht zelf aan een trappetje en wat ventilatoren?

Wat moeten we hier nu op antwoorden?
 

Klusadvies gevraagd

  • #3
Laten we zeggen dat ik niet zo'n antwoord verwacht had. Over het algemeen bijzonder behulpzame mensen op dit forum en ik hoopte op een behulpzaam antwoord.

Ik dacht als ik de situatie omschrijf en een oplossing/antwoord vraag voor mijn probleem omtrend ventilatie door het ruimtegebrek (ik wil uiteraard niet de apparatuur vernaggelen door het slecht te installeren en ventileren, maar ook niet door de hitte van de oven de koelkast kapot te maken) dat iemand daarbij kon helpen.
Is er iets specifieks aan mijn bericht wat deze reactie oproept en wat ik kan verbeteren?
 

Bademutze

  • #4
Warme lucht stijgt , volgens mij geen probleem , wel minimaal een opening , onder en boven van 200 vierkante cm aanhouden
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
Bovenop of er boven is nog al een verschil.
 

Klusadvies gevraagd

  • #6
Bademutze schreef:
Warme lucht stijgt , volgens mij geen probleem , wel minimaal een opening , onder en boven van 200 vierkante cm aanhouden
Dank voor uw bericht. Bedoeld u dan dat als die opening er zit dat het in principe weinig kwaad kan dat de oven boven de koelkast geplaatst is? Ik zou vooral bang zijn dat door de hoeveelheid warme lucht het toch voor een groot deel langs de koelkast komt.

Ik heb gepoogd het in de maatschets van de fabrikant te zetten ter verduidelijking. Niet heel professioneel maar hopelijk duidelijk genoeg.

In de onderstaande schets zou bij ons de onderste kast de koelkast zijn, het groene gedeelte een ongebruikte ruimte (met ventilatie aan de linkerkant zodat het enigszins in de hoek weg gewerkt is en niet zichtbaar is aan de voorkant), en het oranje blok zou de oven zijn.
De achterkant is dan dus van onder tot boven open voor ventilatie.
Maatschets Koelkast.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Om niet helemaal in het luchtledige te praten zou het prettig zijn om te weten om welk model oven het gaat. Dan is het gemakkelijker mee te kijken welke eisen er van de fabrikant zijn wat betreft de plaatsing.

Warme lucht stijgt op, dus de warme lucht van de oven zal niet naar beneden zakken naar de koelkast. Maar in de schets is wel aangegeven dat er van onderaf een luchtstroom mogelijk moet zijn met een minimale instroom opening van 200 cm2. Hierdoor ontstaat achter de kast een schoorsteeneffect waarbij warme lucht opstijgt en koele lucht van onderaan wordt aangezogen. Met openingen aan de zijkant heb je die natuurlijke trek veel minder of helemaal niet, zeker niet als je de opening met de koelkast ook nog afsluit. De koelkast heeft bovendien ook zo'n natuurlijke trek nodig om de warmte van de condensor kwijt te raken.
 

Klusadvies gevraagd

  • #8
Het gaat om een NEFF B57CR22N0 die boven een Bosch KIR41SDD0 geplaatst zou worden.

Moet de opening direct boven de koelkast zitten voor de trek? Op de plaatjes die je bij verkopers ziet (en als je bijvoorbeeld de IKEA showroom binnen wandelt) lijken ze dat (bijna) niet te doen maar weet niet of dat puur voor de verkoop is zeg maar.
 

Bademutze

  • #9
Ik kom deze opstelling regelmatig tegen, en geeft geen problemen, gewoon doen
 

Klusadvies gevraagd

  • #10
Dank voor het Krunnie en Bademutze!
Apparatuur is inmiddels binnen en nu de oven geinstalleerd (koelkast komt later), en bij gebruik komt er nauwelijks warmte aan de onderkant/bovenkant/achterkan uit. Luchtafvoer lijkt grotendeels via de voorkant te lopen.
 
  • Like
Waarderingen: Bademutze

HinamatsuriGin

  • #11
Wally86 schreef:
Dank voor het Krunnie en Bademutze!
Apparatuur is inmiddels binnen en nu de oven geinstalleerd (koelkast komt later), en bij gebruik komt er nauwelijks warmte aan de onderkant/bovenkant/achterkan uit. Luchtafvoer lijkt grotendeels via de voorkant te lopen.
Wij zijn ook naar een dergelijke oplossing aan het kijken. Mag ik vragen waar je die kast hebt gekocht?
Groetjes!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #12
Onder de kast bij de plint een opening met rooster, vanuit daar achter koelkast en ovenkast ruimte laten voor "schoorsteen" en boven op de kast ook een opening laten met evt rooster. Dan gebeurd er helemaal niks.

Een bsh oven zoals jij hebt van Neff heeft mantelkoeling en lost zijn warmte voor. Voornamelijk de koelkast heeft ventilatie nodig aan de achterzijde door "schoorsteen".

Vraag me wel af wie je de apparatuur zo geadviseerd heeft. Bij aanschaf van 4 of meer apparaten zelfde merk krijg je vaak gratis extra garantie. Omdat Neff ook gewoon van Bosch komt had je ook "dezelfde" oven van Bosch kunnen nemen.

Succes ermee verder !
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu