Oud grenen hout gescheurd, hoe herstellen?

Maschamascha

  • #1
Graag zou ik willen weten hoe deze vensterbank, van oud grenen, het beste gerepareerd kan worden. Twee jaar geleden heb ik deze scheuren al gerepareerd met Epoxypasta van Probastine, twee keer gegrond en drie keer afgelakt met Sikkens Rubbol SB.
De scheuren zijn weer terug gekomen. De vensterbank staat op het zuiden. Volgens een timmerman gaat het om oud grenen waar de olie helemaal uit is en gaat het daardoor scheuren.

Hoe te voorkomen dat het weer gaat scheuren of hoe is dit het beste af te werken?
Is het een optie om de vensterbank af te dekken met een stuk zink? (weet niet of het slim is ivm de kans op houtrot)

Tips welkom!

 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U moet eerst het vochtpercentage meten voordat u gaat repareren of schilderen. De scheurvorming waarbij vocht kan indringen - en dat is nu het geval- blijft terug komen.

Het hout moet voldoende droog zijn ( max. 16 a 17% vocht). 20% is teveel.

Dan volledig kaal schuren en de scheuren met een bolkopfrees tot op het gezonde hout uitfrezen. Daarna impregneren met speciale primer en vervolgens uitstoppen met 2K-epoxyvuller.

Omdat de scheurvorming ook op deze manier terug komt moet u in de nog niet aangedroogde vuller een vliesband als wapening aanbrengen.

Hierover kunt u na droging een grondverf en aflak aanbrengen.
Reparaties op langsscheuren komen vrijwel altijd terug, u moet dus overwegen of de arbeid en kosten van de reparatiematerialen opwegen tegen volledig vervanging van de vensterbank.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu