Opmerkingen over Eendraadschema

Bull3t

  • #1
Deze vraag is vast vaak gesteld en ik heb ook gekeken naar verschillende voorbeelden.


Grotere afbeelding: https://imgur.com/a/GGOjugr
Ik zag meerdere topics die aangaven licht op een andere groep te zetten en 20A automaten voor WCD te gebruiken. Na een tijdje zag ik pas dat dit een belgisch forum was. Hopelijk staat alles goed zo.

Voor de inductieplaat zal 2x16A worden gebruikt, ik weet niet of ik zoals in het schema staat gewoon mag tellen als een automaat met 32A.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wil je dit nou in Nederland of in België gaan aanleggen? Indien in Nederland voldoet dit absoluut niet aan de normen. Van de Belgische richtlijnen heb ik weinig kennis maar ik vermoed dat het ook daar niet voldoet.

Een kookgroep 2x16A is iets heel anders dan een 32A groep. De eerste kom je in België niet tegen, de laatste kun je niet aansluiten met een 3x2,5mm² zoals in het schema.
 

Bull3t

  • #3
Het is in Nederland.


Grotere afbeelding: https://imgur.com/a/eph5snV
Dit is de nieuwe. De perilex komt op twee automaten maar dit krijg ik niet getekend dus heb ik het als een automaat op 32A getekend. Kan ik twee 16A automaten tekenen en die verbinden met de perilex?

Keuken is meer verdeeld en wasmachine ook op losse groep. Verder draden juist gezet.

Mis ik nog iets?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Quote verwijderd, is overbodig want de tekst staat er net boven.
Wilt u de afbeeldingen plaatsen via klusidee, een link naar de externe site kan er onder zoals ik het veranderd heb.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je tekent een gewone automaat.
Zet daar IPV 2p, 4p
Met begeleide text: 230v 2N.tbv kookplaat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
De installatie zoals je die nu tekent is in Nederland niet toegestaan.

Wandcontactdozen voor algemeen gebruik en alle lichtpunten in ruimten met een woonfunctie moeten zijn beveiligd door een 30mA aardlekschakelaar. De 300mA varianten die je tekent hebben in je Nederlandse woonhuis in principe niets te zoeken.

Onder bepaalde voorwaarden zou je groep E t/m H zonder aardlekschakelaar kunnen aansluiten, maar die voorwaarden zijn meestal te ingewikkeld. In praktijk zet men alles in een woning gewoon achter 30mA.

In Nederland mogen er daarnaast maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar worden aangesloten. Je zou het met 8 groepen dus precies redden met twee aardlekschakelaars, maar in je schema teken je ze aan elkaar, dat lijkt me niet helemaal de bedoeling. Simpelweg groep A t/m D op de eerste en groep E t/m H op de tweede is ook niet volgens de normen, je dient er voor te zorgen dat bij uitval van één van de aardlekschakelaars niet de gehele woning in het donker komt te zitten. Dus in ieder geval groep A en B niet achter dezelfde aardlekschakelaar.

Waarom teken je een eenlijnschema vol met Belgische termen ("VOB") voor een installatie in Nederland? Dit is verder nergens voor nodig ofzo...
 

Bull3t

  • #7
Er is een programma die dat als standaard aangeeft. Verder zie ik overal op internet 300mA maar dit is dus Belgisch. Bedankt voor je feedback, ik ga weer aan de slag.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Ik bedoel meer, waarom zou je überhaupt een eendraadschema tekenen? Ik ken niemand in Nederland die dat zo doet. Als je daar voorbeelden van opzoekt op internet is het ook niet zo raar dat je allerlei Belgische praktijken vindt.

Zoek voor een installatie in Nederland gewoon informatie in Nederlandse bronnen, zoek materialen uit bij een Nederlandse leverancier. Ik kan me werkelijk waar niet voorstellen als je dan een groepenkast zoekt dat je dan "overal op internet 300mA aardlekschakelaars tegenkomt".
 

Bull3t

  • #9
Dit was meer uit voorbereidingswerk en ''overal op internet'' doelt op de eendraadschema voorbeelden niet op physieke onderdelen. Maargoed wat is volgens jouw dan goed voorbereidswerk op elektra aanleggen in huis?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Ik snap prima dat als je eendraadschema's gaat opzoeken, dat je enkel Belgische voorbeelden vindt. België is volgens mij het enige Nederlandstalige land die die dingen tekent. ;)

Goed voorbereidingswerk... Een mbo opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties wellicht? ;) Sorry, ik snap dat je niet op dat antwoord zat te wachten... Maar echt een goed naslagwerk van A-Z zou ik zo niet weten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Zoveel verschilt dat niet van NL hoor.
Bij ons heet het een installatieschema, en daarbij hoort een installatietekening.

In basis is dat de manier van ontwerpen.

De voeding staat links, hoofdschakelaar, aardlekschakelaar en de eindgroepen.
Wij zetten de symbolen dan bovenaan in kolom
En dan in de groep het aantal aansluitpunten in rij. En achter dat rijtje het installatievermogen van die groep.

En een installatietekening daarin staat de positie en groepsnummer van de aansluiting, voorzien van het juiste symbool.

Je begint met de installatietekening zonder groepsnummers.
En dan ga je puzzelen wat op welke groep komt dmv het schema.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Verschilt niet zoveel? Letterlijk de bovenste 75% van de afbeelding van Bull3t staat niet op een installatieschema zoals jij en ik dat kennen.

Een schema van een woning is volgens mij sowieso een zeldzaamheid. ;)
 

Blauwbloes

  • #13
XanderH schreef:
Ik snap prima dat als je eendraadschema's gaat opzoeken, dat je enkel Belgische voorbeelden vindt. België is volgens mij het enige Nederlandstalige land die die dingen tekent.
Je kan dat natuurlijk ook omdraaien. Gezien Nederland en Belgie het overgrote deel uitmaken van Nederlandse landen is Nederland het enige land dat ik ken dat geen eendraadsschema's tekent. Wereldbeeld misschien wat verruimen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Mijn wereldbeeld mankeert denk ik weinig aan. Er zijn ongetwijfeld veel meer landen die soortgelijke schema's maken.

Maar die zul je niet vinden met een Nederlandstalige zoekterm. Dan kom je voornamelijk veel Belgische schema's tegen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu