Opknappen antieke eiken dekenkist

Scarlett73

  • #1
Hallo,

Ik wil een oude eiken dekenkist opknappen. Was zwart geverfd dit heb ik er af geschuurd. Nu wil ik het zo goed mogelijk weer in originele staat brengen. Met welk product kan ik het hout het beste behandelen. Ik zat te twijfelen om het te luchtgommen, maar dat weet ik niet zeker het heeft ook wel charme zo. Beits, lak, boenwas, gekookte lijnzaadolie ik heb geen idee. Graag hoor ik suggesties en tips. Alvast bedankt!

Screenshot_2024-03-24-15-14-45-91_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg IMG20240323155040.jpg FB_IMG_1711214670049.jpg IMG20240323155023.jpg
 

Scarlett73

  • #2
Is vreemd ik krijg een mail dat ik een reactie heb gehad van "ijkenhout" en ik zie geen reactie staan .
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Voordat je er weer een beschermlaag op aan brengt moet je eerst weten wat er voor de tijd op heeft gezeten.
Was dat verf of was?
Was het verf dan maakt het niet uit wat je er weer op aan brengt want alles gaat wel goed.
Was het was dan vergeet alle verf systemen maar en ga weer was aanbrengen.

Luchtgommen kan prima maar hou er rekening mee dat je de nodige spullen moet hebben/huren en een ruimte moet hebben waar je dit kunt doen.
Goedkoop alternatief is gewoon verfafbijt wat je dun aanbrengen en dat je na inwerking met een schuursponsje en harde borstel het hout verf vrij maakt.
Naspoelen met water, laten drogen en je kist is klaar voor verdere behandeling.

Wat ik wel zie is dat je haaks op de houtnerf bent gaan schuren en dat moet je toch zien te voorkomen want dat gaat je erg veel tijd kosten om dat weer weg te schuren totdat het onzichtbaar is.
 
  • Like
Waarderingen: Scarlett73

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
@IJkenhout heeft zijn eigen bericht weggehaald ivm een dubbele post. Maar nu staat er inderdaad niets meer...
 

Scarlett73

  • #5
Dank je wel Gerrit voor je uitgebreide uitleg! Wat er op zat was resten verf. Ik ga er waarschijnlijk extra matte vernis opdoen. Dat doe ik pas als ik tevreden ben hoe het hout er uitziet.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
En de verf kleefde niet en kon je er niet al af krijgen met je nagel?

Was de verf gewoon hard dan moet je dus nog flink schuren zodat de houtnerven weer goed zijn en er geen dwars krassen op zitten van het schuren.
Maar ook alle zwarte verf uit alle naadjes en groefjes weg zien te krijgen. (gaat vaak makkelijker met afbijt of je moet de kist laten logen)

Maar soms krijg je zo'n kist mooier door er eerst 1 of 2 lagen gekleurde beits op aan te brengen.
Door het schuren en gebruik van afbijt of logen ed. kan het hout nl. wat grijsachtig van kleur worden.
Door bijv. licht eiken beits te gebruiken haal je de kleur van het hout weer naar boven en afhankelijk van het gewenste eind resultaat herhaal je dat een aantal keren tot je de juiste kleur hebt en dan de matte vernislaag er overheen.
 

Scarlett73

  • #7
De verfde kleefde niet was niet vast en al aan het bladderen. Ik ga ook kijken voor een dremel voor het fijnere schuurwerk.
Dat is ook een idee om eerst gekleurde beits te doen en dan met vernis gaat dat dan wel samen beits en vernis als het beide op waterbasis is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu