Open keuken maken met een latei

Voskes

  • #1
Hallo,
Ik zoek wat tips en info over een te maken gat in de muur tussen onze woonkamer en de keuken. (Momenteel is de keuken via een sasje te bereiken.)
De feiten:
Het betreft een muur opgetrokken uit bakstenen van 28*14*9 met aan weerszijde een laag bezetting. Hoogte tot aan het false plafond: 256. We willen een gat van +/- 200 hoogte, en 110 tot maxmaal 140 breed. Boven de keuken bevind zich de badkamer, met een gelijkwaarde afmeting, en dus ook een muur op die plaats. Dus betret het hier een draagmuur?
Ik had bedacht een (Stilton) latei te steken van 180 cm, nadat ik in het midden een (tijdelijke) steun middels 2 stempels had geplaatst. suggesties voor de dikte van mijn steunbalk? Volledige steen eruit, of een halve?

Haal ik voor mijn latei van 180*14*6 een volledige steen eruit, of beter de gleuf kleiner houden? In de winkel wordt ik bedolven onder alle soorten cement/mortel. Iemand nog een suggestie voor een goede soort? Je ziet het veel vragen, en weinig kennis en ervaring. Wie helpt?

Alvast bedankt....
Jeroen

Voor de niet puzzelaars, een sasje is een sluis(je) oftewel een nauwe doorgang, mod.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Haal hier een bouwkundige of aannemer bij. Die kan namelijk bepalen of het een draagmuur is. Wij niet achter de pc.

Kan je gelijk prijsopgaaf vragen, want als je weinig ervaring hebt is dit nou net niet de klus om mee te beginnen.
 

Tfro71

  • #3
Ik zou er geen aannemer bij halen in het begin. Die hebben net ff teveel reden om de klus wel aan te nemen. Wij hebben er een handje over de vloer gehad en zonder te kijken riepen ze de mooiste dingen met prijzen tussen de 500 en de 5000 euro.

Toen hebben we er (op aanraden van een aannemer, dat dan wel) een constructeur erbij gehaald. Deze rekent dan door wat erboven en eronder zit en hoe het dan in elkaar moet steken.

Daarna komt dan de aannemer.

Zorg ervoor dat voordat zo'n man komt je wel een deel van je plafond open hebt (of van de vloer erboven) anders ziet hij nog niet hoe je huis in elkaar steekt. Erg van belang om te bepalen waar de plafond/vloer uit bestaat. Kan natuurlijk ook met bouwtekeningen, is wat minder drastisch.
 

De timmerman

  • #4
Of het wel of geen draagmuur is?, ik zou in ieder geval een latei of nog liever een stalen balkje plaatsen. de overspanning van word toch niet zo groot (140?)

Zorg er wel voor dat je genoeg opleg in de muur neemt, als je een latei neemt moet je de mortel sterk genoeg maken, normaal metselspecie hecht nit.

Gr Jan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu