Opbouw badkamer zandcement dekvloer met vv

RKNL

  • #1
Ik ben bezig met een renovatie van de bovenverdieping. Er komt een droogbouw vloerverwarming systeem op de verdieping, behalve in de badkamer. De ondervloer is beton. Vanwege het leidingwerk wordt in de badkamer een zandcement dekvloer gestort van ongeveer 10cm dikte. Ik zit te dubben over de opbouw van de vloer. Ik kan de EPS noppenplaten doorleggen en daarbovenop een vezelversterkte zandcement vloer aanbrengen. Kan dat qua zetting of geeft dat problemen? Ik kan ook de vloer laten hechten aan de betonnen ondervloer en de vloerverwarming op een bevestigingsnet leggen op ongeveer het midden van de vloer. Wat heeft de voorkeur?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Aan een net ontkom je sowieso niet. Dat moet in natte ruimtes voor de vereffening (aarding). Het net zal op een aardedraad aangesloten moeten worden.
 

RKNL

  • #3
Ik begrijp dat de vloer geaard moet worden. Er komt hoe dan ook een net in. Voor mij is de vraag wat handig is. Het liefst leg ik de EPS platen door, waardoor de vloer zwevend komt te liggen. Dan komt er een aardingsnetje halverwege. Dat lijkt mij kwa isolatie beter en het is voor mij makkelijker aansluiten op het stuk waar geen dekvloer op komt. Weet alleen niet of dat handig is met zetting van de isolatie, waardoor ik mogelijk problemen krijg met de naden van m'n tegelwerk.

Alternatief kan ik een bevestigingsnet aanbrengen, daar de vloerverwarming aan vastmaken en de dekvloer laten aanhechten op de bestaande betonnen vloer. Kwa isolatie is dat minder, want de vloer ligt boven de garage, maar dan weet ik wel zeker dat het niet gaat zetten. Ook het aansluiten van de vloerverwarming op de rest van de verdieping wordt dan wat lastiger.

Iemand die hier wat licht op kan laten schijnen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Waarom wordt het aansluiten van de vloerverwarming op de rest van de verdieping dan lastiger in de laatste situatie?
 

RKNL

  • #5
Omdat er dan een overgang gemaakt moet worden van de droogbouw platen naar het net in de badkamervloer. Dat wordt een uurtje passen en meten om alles goed erin en op gelijke hoogte te krijgen. De buis op het net vastleggen is ook meer werk. Dezelfde EPS platen doorleggen en de buis in één keer erin drukken is veel makkelijker.

Ik begrijp niet zo goed waarom je vraagt waarom dit moeilijker is. Heeft namelijk niet zoveel met mijn vraag te maken volgens mij
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Met een paar tiewraps zit de slang zo vast om een netje, dus dat is bij een klus als de hele bovenverdieping renoveren niet het extra werk.

Op gelijke hoogte hoeft ook niet, want er komt toch nog een dekvloer over de slangen waarmee je het hoogteverschil op kunt vangen.
 

RKNL

  • #7
Ok, dankjewel voor het meedenken.

Ben nog steeds benieuwd of iemand kan zeggen of de vloer zwevend op de EPS platen leggen een goed idee is of dat ik 'm aan moet hechten op de ondervloer.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
in de badkamer is een zwevende vloer mogelijk als de ondergrond goed vlak is en draagkrachtig genoeg is, ook zal de cementdekvloer minimaal 5 tot 7 cm dik moeten zijn.
hou ook rekening met de randisolatie en het goed waterdicht afwerken van de hoeken en naden met band en pasta.
voor de overgang van een droog naar een nat systeem is geen probleem omdat de dekvloer op iedere gewenste hoogte gesmeerd kan worden, wel zal er verschil zijn in opwarmsnelheid omdat bij het natte systeem de massa veel groter is daarentegen zal deze vloer wel langer warm blijven, ik zou ook adviseren om deze ruimte van een aparte thermostaat met zoneklep te voorzien zodat de ruimtes apart van elkaar verwarmt kunnen worden.
 

RKNL

  • #9
Dankjewel voor de tips. De ondervloer is mooi vlak en stevig genoeg. Randisolatie heb ik erbij. Bedoel je met het waterdicht afwerken van hoeken en naden dat ik de hoeken tussen de EPS platen en randisolatie moet afplakken met kimband oid? Na het storten van de vloer, voor het tegelen, komt er ook kimband in de hoeken voor het waterdicht maken. Als dat niet afdoende is hoor ik het graag, maken we de isolatie ook dicht.

Een eigen zone klep is een goed idee. Ik heb er zelf niet bij stil gestaan dat die vloer veel trager gaat reageren
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Van een traag reagerende vloer merk je niet zo veel, aangezien je vloerverwarming zo constant mogelijk moet laten qua temperatuur. Het is geen “ik heb het koud ik zet de vloerverwarming aan” verwarming.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #11
van een traag reagerende vloer merk je normaal idd niet veel maar als de rest een droogbouwsysteem is dan wel omdat als de thermostaat warmte vraagt en ergens in het droogbouwdeel vvw hangt deze vloer veel sneller warmte zal afgeven dan die in het natte deel
 

RKNL

  • #12
Van een traag reagerende vloer merk je heel veel als die niet gescheiden is van de net zo snel als een radiator reagerende "ik heb het koud dus ik zet de verwarming aan" vloer. Dat is een droogbouw systeem namelijk. Geen massa, dus die hoef je niet zo constant mogelijk te laten. Sterker nog, dat lukt je niet eens tenzij je met hele lage aanvoertemperaturen gaat werken.

Het is uiteindelijk een mooie zwevende vloer geworden. Gisteren is hij in de kimband en grondeer gezet. Volgende week gaan de tegels erop. Iedereen bedankt voor de tips
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #13
dat is wat ik in #11 ook aangaf
 
  • Like
Waarderingen: RKNL
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu