Op zoek naar superdekkende verf

DriftJos

  • #1
Wij willen de buitenkant van ons huis schilderen. De huidige kleur is bijna zwart en we willen het wit. De kozijnen hebben we inmidels gedaan, maar we hebben zo'n 5 a 6 lagen nodig om goed te dekken. We gebruiken Histor grondverf en aflak.

Als we de rest 5 a 6 keer moeten schilderen is dat een enorme en dure klus. We hebben het gevoel dat, als we professionele verf gebruiken, de verf wellicht duurder is, maar het werk minder en uiteindelijk goedkoper is omdat we minder verf nodig hebben.

Wie heeft voor ons advies voor echt super dekkende verf? En natuurlijk waar we die kunnen halen. Het mag van mij dure verf zijn, als het maar minder werk wordt.

En nog een tweede vraag: is het waar dat, als je van heel donker naar wit wilt, je het beste grijze grondverf kunt gebruiken?

Bedankt voor jullie reactie.

Jos
 

Fiesiekus

  • #2
En het volledig verwijderen van de huidige verflagen? Is nooit weg na een aantal lagen oude verf en u kunt op een "schone" ondergrond beginnen met een grondlaag en daarna aflakken.
 

Toon

  • #3
Helaas is het op dit forum niet toegestaan om een merkgericht advies te geven. Evenmin worden er adressen verstrekt.

Voor een goed advies kunt je naar een verfspeciaalzaak gaan. Maar misschien is er hier nog iemand die je een verfsoort kan adviseren.
 

DriftJos

  • #4
@fiesiekus:
Volledig verwijderen van de oude laag is op zich wel een oplossing, maar zie dat eerlijk gezegd niet zitten. Is denk ik nog meer werk.

@toon:
sorry, realiseerde me dat later pas.

Over het type verf ben ik al lezende wel op alcyd uit gekomen (eens, experts?), twijfel alleen nof over de laag die er nu op zit. Het ziet er dof uit, een deel zelfs allemaal schilfers, maar of het poederig (dus alcyd) is... moet morgen maar eens de spiritus-test doen.
 

Fiesiekus

  • #5
Als de onderlaag schilferig is.......
 

DriftJos

  • #6
Laat me alsjeblieft niet langer in spanning? Wat betekend het als de verf schilferig is? Is er dan al acryl op alcyd gebruikt? Of andersom? Of bedoel je dat je dan net zo goed de hele verflaag eraf kan halen?
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #7
Euhhhhhhhhhhh...wat zijn jullie aan het schilderen?
De gevel of het houtwerk?
 

DriftJos

  • #8
De dakgoot borders en de borders langs de pannen naar de dakpunt. Het dak steekt aan alle kanten een stuk(je) uit, dus ook onder het dak moet er geschilderd worden. Ook is er een dakkapel met trespa platen (ook nog een oplossing voor vinden). Het is een vrijstaand huis, dus rondom werk voor op een steiger. Vandaar dat ik het liefst zo min mogelijk lagen aan wil brengen. De borders zijn van watervast multiplex.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #9
Gebruik bij voorkeur een één-pot-systeem, indien mogelijk een hybride (alkyd in een watargedragen versie). Dit is dus zowel grond-tussen-en eindlaag. In hoogglans of zijdeglans verkrijgbaar.

Ik werk veel met hybrideverven van nederlandse makelij :hup:
 

DriftJos

  • #10
Mmmmm, klinkt aantrekkelijk. Ergens op internet las ik weer dat je onder alkyd verf altijd een grondverf moet gebruiken. Werkt dat dan ook bij een eenpot-systeem?

Stel nou dat er nu acrylverf op zit. Kun je dan ook veilig een eenpot-systeem alkyd er op smeren?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Voor buitenschilderwerk dient u ten allen tijden een watergedragen primer aan te brengen over een overigens zeer zorgvuldig geschuurde en gereinigde alkydondergrond indien u watergedragen ( acryl ) aflak wilt gebruiken.

Over een alkydondergrond kunt u acryl aflakken, anders om is niet aan te raden.

Trespa kunt u, na reiniging en opruwen, met een multi-primer behandelen en daarna aflakken.

Een 1-potsysteem zegt precies wat MW-Decor bedoelt: grondlak / voorlak en aflak uit 1 pot. Tijdbesparend en het systeem bestaat dan uit dezelfde componenten. Daarmee sluit u eventuele "laagconflicten"uit.

Overigens kunt u uitsluitend een dekking van een zeer donkere kleur naar bijvoorbeeld gebroken wit in 1 x verkrijgen indien u een air-coat spuitysysteem ter beschikking heeft ( zoals ik :mrgreen: ). Het geheim zit hem hier in de laagdikte. U brengt hiermee in 1 arbeidsgang 250 a 300 mu op. Met een kwast ongeveer 50 a 75 mu. per keer.

Schilferende verflagen nodigen overigens uit tot het volledig verwijderen van de verflagen. En bedenk beste Jos...verven gaat snel...schilderen duurt langer.
 

DriftJos

  • #12
Klinkt als dat, als ik niet zeker weet wat voor verf er op zit, ik het beste acrylverf kan gebruiken. Jammer, ik kreeg het gevoel dat alkyd beter dekt.

Dan zou ik dus een acryl solid moeten gebruiken. Dan heb ik de grootste kans op dekking. Ik heb nu eenmaal geen 'aircoat' systeem (ben jaloers).
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
U kunt nemen wat u wilt, de dekkracht van een verf is niet afhankelijk van het bindmiddel ( alkyd of acryl ) maar wel van het toegepaste pigment... high solid verven bevatten maximaal 15 procent oplosmiddel, en behoeven niet verdund te worden. Dit zegt niks over de dekkracht: rode en lichtgele high solids moet u 2 a 3 laags opbrengen voor een goed dekkend resultaat. De verwerking is zwaar door het hoge DS gehalte en kan wel over alkydhars maar niet over acrylaat worden aangebracht omdat dit hechtingsproblemen geeft.

Dus...het advies van Mwdecor vwb het 1-potsysteem is hier in uw situatie een goede keuze...
 

DriftJos

  • #14
Ik denk dat ik nu informatie genoeg heb om een besluit te nemen. Ik heb veel van jullie adviezen geleerd, dus allemaal hartelijk bedankt voor jullie tijd.
 

Mighty1

  • #15
Wat een gedoe met acryl verven.

Als u zwarte dekkende verf op uw huis heeft zitten, dan gewoon goed ontvetten schuren, twee keer gronden met profesionele grondverf en een keer aflakken met professionele lak. ( dit moet meer dan genoeg zijn om te dekken).



Als u een vernis laag op uw hout heeft zitten, en die wordt bijna zwart, dan moet de gehele laag eraf als het dekkend wit moet worden.

Vervolgens het systeem als hierboven gebruiken.

Das alles.
 

DriftJos

  • #16
Wat bedoel je met 'gedoe met acrylverven'?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #17
Mij ontgaat het nut van 2 x grondverven....
 

DriftJos

  • #18
Daarom lijkt mij 1-pot-systeem wel makkelijk. Hoef je je daar niet meer zorgen om te maken.
 

Mighty1

  • #19
Wat bedoel je met 'gedoe met acrylverven'?
Acryl verven voor binnen, alkyd voor buiten. (is mijn motto)



Mij ontgaat het nut van 2 x grondverven....
Grondverf is beter voor de hechting vult meer en dekt uitstekend (van zwart naar wit is 2 keer gronden echt nodig)

Een potsystemen zijn leuk maar kwalitatief haalt het niet bij een goed verf-systeem.

Een potsystemen poederen op den duur, de glans gaat al snel verloren.

Zeker op een dakkapel en dakranden waar moeilijk bijkomen is, moet men niet de makkelijkste oplossing kiezen.

Gebreken (rotte plekken en lekkages) zijn moeilijker waar te nemen omdat de een potsystemen poederen.

Maar ja dat is misschien persoonlijke voorkeur.

:wink:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #20
Ik denk het wel ja. :lol:

1 x gronden en daarna 15 % verdund voorlakken en onverdund aflakken is het reguliere systeem. Grondverf heeft een andere functie dan lakverf.

Voor wat betreft het 1-potsysteem: even de voordelen:

Alle lagen hebben dezelfde elasticiteit, barstvorming door onderlinge spanning komt dus niet voor.
Geen verschillende verven nodig, we maken steeds gebruik van 1 product.
Bij onderhoudswerk kunnen we steeds gebruik maken van dezelfde verf.
De onderlinge hechting is uitstekend te noemen.

Accoord, half matte of minder glanzende aflakken ( zoals bij 1 potsystemen ) hebben een kortere levensduur dan hoogglanslakken.
Door UV stralen wordt de verflaag aangetast en afgebroken. De pigmentdeeltjes komen daarbij op den duur los op het oppervlak te liggen. Gevolg: krijten / afpoederen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu