Op welke wijze een huis beveiligen

Arievdberg

  • #1
Mijn bejaarde ouders zijn bij ons in het dorp in een standaard nieuwbouwhuis komen wonen. ZIj willen graag een alarminstallatie. En wij willen dat graag uitbreiden met bijv een paniek knop . Daar het huis net helemal klaar is denken wij in eerste instantie aan een draadloos systeem. Ik krijg wat tegenstrijdige mededelingen van beveiligingsfirma's dus graag hier wat hulp.

De benedenverdieping bestaat uit een voor en achter deur en een kiepkantel raam. De bovenverdieping ( zonder balkon oid) bestaat uit drie kiep kantel ramen
* Is het verstandig alleen deur/raamcontacten aan te brengen?
* Is het verstandig deze te combineren met glasbreukmelders ? (schilbeveiliging)
*Of is het voldoende alleen bewegingsmelders aan te brengen?

Het huis is uitgerust met rookmelders, kunnen die op een bepaalde manier aangesloten worden op alarmsystemenen of kunnen dat alleen de speciale onderdelen zijn ??

In eerste instantie dacht ik bij een evt alarm deze door te laten zetten naar mijn mobiel telefoon om zodoende de koste van de centrale ( tussen 200-400p/j) uit te sparen

Graag jullie recaties of evt aanvullingen geven /ook eventuele ervaringen met merken zijn uiteraard welkom
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Merkadviezen worden hier volgens de forumregels niet gegeven.
 

Arievdberg

  • #3
Helder dat we niet over merken mailen, ik bedoelde soorten systemen
 

Maartengolf

  • #4
Arie,

Wellicht dat mijn eigen ervaring met kiezen van alarmsysteem kan helpen?

Bedraad / Draadloos
Een draadloos alarmsysteem kan m.i. prima. Goede draadloze systemen voldoen ook aan de desbetreffende klasse-systemen, en daarmee stopt m.i. de oeverloze bedraad vs draadloze discusse van diverse leveranciers met elk hun eigen belangen.

Enige nadeel van draadloos is dat je af en toe de batterijen moet vervangen van elke sensor. Bij een goed systeem is dat elke 2-3 jaar.

Enkele suggesties obv mijn eigen ervaringen:
- Neem een draadloos systeem, maar wel met een klasse certificering (NCP kl2 of EN50131 grade 2 of ...)
- Goede systemen zitten op de 868 Mhz frequentie, dat is blijkbaar veiliger en minder storingsgevoeliger (dan 434 Mhz)
- Ik heb zelf zo'n 'professioneel' systeem online gekocht en geïnstalleerd. Goedkoper, maar nadeel is wel dat ik nu geen officieel certificaat heb om evt korting op mijn woonhuisverzekering te krijgen

Sensoren
Ik heb alle drie typen (magneet contact, glasbreuk en beweging), maar voel me het minst zeker over de glasbreukmelders. Op youtube staan video's waarin glasbreukmelders het niet altijd goed doen, zelfs van gerenomeerde leveranciers. Ik zou altijd bewegingsmelders plaatsen en per voorkeur ook contacten op alle beweegbare ramen/deuren

Van hetzelfde alarmsysteem heb ik ook diverse andere sensoren gekocht (rookmelders, gasmelder, waterlekdetectie). Of jouw bestaande rookmelders op een systeem aangesloten kunnen worden weet ik niet, wellicht niet als het standaard nieuwbouwhuis spul is.


wel/niet meldkamer
Ik ben ook begonnen zonder meldkamer. Mijn systeem heeft zowel een vast lijnverbinding als een GSM meldmogelijkheid. Echter, later heb ik toch maar een meldkamer-abonnement genomen. Mijn zorg ligt 'm als ik toevallig niet bereikbaar zou zijn en er gebeurt iets, bijv. een brand of zo. Zou kan ik in een vergadering zitten, aan het sporten zijn, buiten GSM bereik zijn, in het buitenland zitten m/ tijdsverschil en dus slapen, etc...

Wellicht dat je er iets aan hebt. Succes verder
Gr,
Maarten
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik installeer die systemen dus zelf en kan je vertellen dat er heel grote verschillen zitten in de draadloze systemen (ook in de professionele hoek)

Sommige systemen, die ook veel door de energiebedrijven worden verkocht, heb ik hier op de testbank gehad en zijn net zo snel weer retour gegaan omdat ik daar mijn naam absoluut niet aan wil verbinden.

Dergelijke systemen bestaan meestal uit een centrale in een kunststof kast wat tevens het bediendeel, de sirene en telefoonkiezer is en vrijwel altijd bedient wordt dmv. draadloze zenders.
Deze kast wordt dan bij de voordeur geplaatst zodat je bij het weggaan en binnenkomen op het display kunt kijken.
Op zich allemaal prachtig en het werkt ook best leuk maar er wordt aan voorbij gegaan dat die kunststof kast met 3 schroeven aan de wand zit en met 1 welgemikte trap er af ligt en naast wat lawaai geven (wat de buren toch niet horen en met een 2e trap ook al is opgelost) zijn werk niet meer kan doen.
Ander zwak punt is de controle met de detectoren. Bij een bekabeld systeem wordt de bedrading 24 uur per dag bewaakt en bij een poging tot sabotage wordt dit direct gesignaleerd.
Bij draadloze systemen ligt dat wat anders immers er is geen kabel maar wel een radiosignaal wat gesaboteerd kan worden (en dat is echt niet zo moeilijk)
Zaak is dus om dat radiosignaal te bewaken en daar zit nu het zwakke van een draadloos systeem. Veel systemen controleren dit nl. maar 1 x per 24 uur om batterijen te sparen, maar ook om te voorkomen dat een detector welke te ver weg is gemonteerd telkens problemen veroorzaakt omdat er een testsignaal is gemist of verminkt is overgekomen.
Nu zijn radio signalen vrij eenvoudig te detecteren dus weet ik wanneer dat signaal wordt verzonden dan kan ik daarna de detector buiten werking stellen en het systeem merkt dat pas uren later.

Vandaar dat wij andere wel echt professionele systemen gebruiken die gewoon in een stevige metalen kast in de meterkast oid wordt gemonteerd met een toetsenbord er buiten, een separate sirene enz.
Dit systeem controleert elke detector wel 24 uur per dag elke 36 sec en na wens ook om de 24 of zelfs 12 sec. Dus zodra een detector weg valt duurt het maximaal 36 sec voordat er een alarm wordt geslagen.
Desondanks gaan de batterijen toch gewoon 2 jaar mee.
Door het uitgebreide software pakket kan vooraf bepaald worden of een detector op de juiste plek is gemonteerd met juiste ontvangst en gaat er wat fout dan kan achteraf uit het geheugen uitgelezen worden wat er dan fout is gegaan zonder dat de schouders opgehaald moeten worden en de klant in het ongewisse blijft.
Nadeel is wel dat je het niet als doe-het-zelver kunt monteren/programmeren maar voor weinig extra geld heb je dan wel een echt goed systeem wat een bekabeld systeem vrij dicht benadert.

Voor de rest kun je een systeem zo duur maken als je zelf wilt.
Mijn advies is altijd om eerst te kijken hoe men het systeem wil gebruiken (alleen als men weggaat of ook als men zelf thuis is), zijn er huisdieren aanwezig zijn ramen en deuren op begane grond en evt. verdieping bereikbaar, wil men vrij door het huis lopen met ingeschakeld systeem enz.
Vaak komt het er dan op neer dat de deuren op de begane grond worden voorzien van een draadloos deurkontakt, de meterkast wordt voorzien van een bekabeld deurkontakt evenals de detector die in de hal op de meterkast wordt gemonteerd.
In de kamer wordt een draadloze ruimtelijke detector gemonteerd en evt. in de slaapkamer/berging op de begane grond ook een draadloze detector.
Op de overloop (indien aanwezig) wordt een ruimtelijke detector gemonteerd en er worden 1 of 2 draadloze afstandbedieningen geleverd zodat als men boven of in de slaapkamer is het systeem gedeeltelijk aan en uit gezet kan worden.
Het voordeel van dit systeem is dan weer dat ook de afstandbedieningen 2 weg zijn, dus is het systeem ingeschakeld dan zie je dat ook op je asb dmv. een indicatie of staat er nog een deur open dan zie je dat al voordat je inschakelt en wordt die deur niet automatisch buiten werking gesteld oid.
Dat is dan ook de reden dat dit soort systemen tot risicoklasse 2 zonder meer worden geaccepteerd maar in overleg met de verzekeraar vaak ook in klasse 3 en 4 mogen worden toegepast omdat men na het lezen van de specs vaak wel inziet dat deze nagenoeg hetzelfde werken en hetzelfde reageren als een bekabeld systeem.

Dat een draadloos systeem goedkoper is als een bekabeld systeem hangt af van het toegepaste aantal detectoren immers een draadloze detector is duurder dan een bekabelde en er is een extra zender ontvanger nodig om te communiceren met de draadloze detectoren enz.
Maar een goede installateur zal je precies vertellen wat de verschillen zijn, wat e.e.a gaat kosten en zal samen met de opdrachtgever een beveiligingsplan samen stellen zodat deze aansluit aan de wensen van de gebruiker.

Bestaande rookmelders op een systeem aansluiten hangt af van de uitvoering, zijn ze uitgevoerd met een relais uitgang dan kun je er een zender mee sturen en zijn ze dus aan te sluiten. Hebben ze een dergelijk uitgang niet ga er dan kun je soms een tussensokkel er bij kopen en anders zijn ze meestal niet aan te sluiten.

suc6

Gerrit
 

Maartengolf

  • #6
Beste Gerrit,

Ik vond jouw info erg interessant om te lezen.
Puur uit nieuwsgierigheid heb ik jouw diverse punten op mijn eigen omgeving getoetst om te zien hoe ver ik als amateur ben gekomen.

Mijn voorzichtige conclusie, ik ben een heel eind gekomen als amateur, (echter niet 100%) conform jouw betoog. Wat helpt bij mij is dat het gekozen alarmsysteem normaal gesproken alleen ge/verkocht mag worden door professionals.

M.a.w. het is m.i. dus best mogelijk om zelf een goed functionerend alarmsysteem te kopen en zelf te installeren.

Ben ik beveiligd zoals de NL bank? Nee, wat ik wel heb + aangezien het overgrote merendeel van de inbraken (90%?) gelegenheidsdieven zijn, durf ik dat risico wel aan.

Groeten,
Maarten
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Uiteraard is het best mogelijk om zelf een aardig goed systeem te installeren maar........

Zoals je zelf al aangaf geen certificaat voor je verzekeraar nu weet ik ook niet of je daar wel zo blij mee moet zijn want die korting is 10% op je premie van pak em beet 200 euro dus dat weegt niet tegen elkaar op.

Dan struikelen de meeste systemen over de controle op de transmissie tussen centrale en detectoren (men zegt wel dat die elke zoveel sec wordt verstuurd maar het systeem merkt het pas als er 4, 6, 12 of 24 uur geen signaal is ontvangen)
Verder zit het verschil in de mogelijkheden zoals automatisch sturen van verlichting dmv. van de beveiliging, bediening mogelijk dmv. codes, proximty of draadloos of een combinatie van alles, automatische schakelklokken, opdelen in verschillende secties, communiceren via het internet (pc of smartphone) detectoren softwarematig huisdier vriendelijk maken, door elkaar gebruiken van bekabeld en draadloos en niet te vergeten en ook heel belangrijk de te overbruggen afstand (handig voor de schuur/ garage of het tuinhuisje)

Veel systemen komen nl. niet veel verder dan zo'n 15m hemelsbreed terwijl wij afstanden van 50m in een gebouw ook kunnen overbruggen en redden we het niet dan wordt er simpel een steunzender geplaatst en kunnen we rondom die zender weer draadloze of bekabelde detectoren plaatsen.

Maar beveiligen als de Ned bank ga je nooit draadloos redden immers draadloze detectoren met antimask functie zullen er misschien wel zijn maar ik heb ze nog niet gezien. Daarnaast is dat ook niet nodig immers je verwacht geen georganiseerde criminelen over je vloer en alleen de gelegenheidsdief, over het algemeen zal die snel wat buit willen verzamelen en er weer vandoor gaan. Immers een sirene die luidkeels staat te brullen vinden ze over het algemeen toch minder leuk, dan zoeken ze liever iemand wat minder opvalt en waar ze rustig alles kunnen doorzoeken.

Maar ik zeg altijd een inbraaksignaleringssysteem signaleerd alleen maar een inbraak en schrikt af maar voorkomt geen inbraak. Wil je een inbraak voorkomen dan moet je goede sloten plaatsen en ook goed monteren.


suc6

Gerrit
 

Maartengolf

  • #8
Gerrit,

Wederom dank voor heldere info. Ik weet niet of de oorspronkelijke auteur van dit onderwerp er iets aan heeft, want hij heeft niet meer gereageerd, maar ik vind het leerzaam!

Ik zal je niet vervelen met een puntsgewijs vergelijk van mijn systeem met jouw aandachtspunten, maar één wil ik je niet onthouden
immers draadloze detectoren met antimask functie zullen er misschien wel zijn maar ik heb ze nog niet gezien
Hieronder de (marketing)tekst van diverse PIR-sensortype uit mijn systeem. Geen idee natuurlijk of het werkt in de praktijk, maar toch.

[XYZ] is a smart, high-security dual-technology detector offering the same features of the [....], plus additional anti-masking and self-test capabilities, at a slightly higher cost. It is designed to expose efforts to intentionally or unintentionally defeat the detector. [XYZ] continuously monitors its surroundings and issues alerts whenever its field-of-view is blocked.

Dual-Technology: Detector that uses both PIR and microwave technologies to detect movement. This reduces the amount of false alarms as both technologies need to detect movement for an alarm to be raised.

Anti-mask: Feature used to detect attempts to blind a detector by blocking the detector’s field of view (for example, by placing objects in its field of view or spraying the lens with paint). Masking may be attempted when the security control system is disarmed to allow intruders to enter the premises at a later stage without being detected; or when the system is armed from below the detector itself.

Active Infrared Anti-mask: (See also Anti-mask). This is the most reliable form of anti-mask. It transmits infrared light from the detector and measures the amount of light reflected back. The anti-mask algorithm then analyzes the return signal to determine if the detector's performance has been modified. If attempts are made to mask the detector, the signal changes

Back Tamper: Microswitch or spring used to detect intruder attempts to pry a unit away to which it is mounted.

Succes met de business, in deze taaie economische tijden!

Groeten,
Maarten
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Het lijkt me dat dit gewoon een opsomming is van de mogelijkheden want ook draadloze dual melders en draadloze aktief infraroodmelders zul je weinig tegen komen.
Ze zijn er wel hoor maar niet veel en wel simpelweg omdat zodra er een continue gebruiker aanwezig is (en dat is met radar en aktief infrarood toch vaak het geval) dit een flinke aanslag is op de levensduur van de batterijen.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu