Ontluchten CV installatie - automatische ontluchter plaatsen

Reinhard

  • #1
Ik heb wat problemen met het ontluchten van mijn (nieuwe) CV installatie. Dit lijkt een eenvoudige klus, maar ik heb nu al een paar weken regelmatig 's morgens de lucht uit de radiatoren (jaga strada) laten onsnappen, maar nog steeds borrelt er heel veel lucht door de leidingen als de ketel gaat draaien.

Ik overweeg nu een automatische ontluchter te plaatsen en zou graag wat advies over de plek ontvangen. Andere suggesties om het systeem luchtvrij te krijgen zijn uiteraard ook welkom :-D.

In bijgevoegde tekening heb ik geprobeerd weer te geven hoe de leidingen lopen. Het is natuurlijk nogal schematisch, maar het is bedoeld om een idee te geven.
De ketel staat in de kelder en daarvandaan gaat de leiding door de keldermuur naar de kruipruimte. Daar zit mbt T-stukken een aftakking naar een ander deel van de woning (tak B) de rest (tak A) gaat vrijwel direct omhoog naar de 1e verdieping. Die aftakking B gaat eerst een stukje naar beneden om onder twee betonnen liggers door te gaan en daarna door de vloer naar de begane grond. Daar splits deze tak weer in tweeën en zitten de resulterende takken weer aan twee radiatoren op de 1e verdieping. Tak A komt uit op een verdeler (zie foto) die weer drie radiatoren voedt.

Ik denk zelf dat de 'kuil' in tak B onder de betonnen liggers door een van de oorzaken van het ontluchtingsprobleem is, maar heb er niet veel ervaring mee.

Mijn plan is nu om bij de verdeler een automatische ontluchter te monteren. Op deze verdeler zit echter ook een bypass met overdrukventiel.

Op de site van ontluchter fabrikant staat dat je de ontluchter niet bovenop de vertikale aanvoer bij de verdeler moet plaatsen (zie bijgevoegde schreenshot). Dan blijven er nog een paar opties over:
* in het korte horizontale stukje van de aanvoer (is krap)
* in het bypass circuit (hier stroomt als alles goed gaat niets doorheen, dus lijkt me niet de beste plek)
* bovenop de vertikale retourleiding.

Ik neig naar het laatste. Is dat de juiste keuze?
Ik wil deze ontluchter dan mbv een T-stuk met 22-22-1/2, een 1/2"-1/2" verbindingsnippel aansluiten omdat de ontluchter een 1/2 " binnendraad aansluiting heeft.

cv_installatie.png 20240327_153013.jpg Screenshot 2024-03-28 000814.png
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Reinhard

    • #2
    Ik vergeet helemaal de vloerverwarming van de begane grond te vermelden. Deze zit met een verdeler aangesloten op de verticale leiding van tak A.
     

    Jackd

    Vaste Beantwoorder
    • #3
    Eerst even zeuren: Een jaga strada is geen radiator maar een convector. Hoewel de fabrikant het zelf tegenwoordig gewoon een radiator noemt, maakt het in dit geval wel uit. Een radiator bevat een stuk meer water en kan ook wat meer lucht hebben voordat je er last van krijgt.

    Hoe staat het met de druk?
    Moet je ook steeds bijvullen of gaat het maar om weinig lucht? Als je steeds moet bijvullen dat zou er wel eens ergens een lek kunnen zitten.

    In vers water zit lucht, normaal stook je de installatie even flink op zodat al het water boven de 60 graden komt, dan gaat de lucht eruit, maar dat is bij jou geen optie omdat je helemaal op lage temperatuur stookt en de vloerverwarming waarschijnlijk niet zo hoog mag en daar een groot deel van het water in de leidingen zit.

    Waarom de ontluchter niet bovenop de verdeler i.p.v. de handmatige ontluchter?
     
    Laatst bewerkt:

    Reinhard

    • #4
    Het zijn convectoren idd en heb het idee dat dat het ook lastig maakt om ze te ontluchten. Er komt elke keer weinig lucht uit. De druk zakt dan ook nauwelijks, maar het blijft wel een enorm geborrel.

    We hebben nu nog een heel oude Bosch EHLE 27 ketel. We zijn pas in dit huis gaan wonen en willen de isolatie eerst goed op orde hebben voor we op een warmtepomp overstappen. Helaas kun je bij deze ketel het vermogen niet aanpassen. We stoken nu dus op 50 graden en dan is pendelen al bijna niet te voorkomen. Heeft het zin om naar 60 graden te gaan? De vloerverwarming blijft uiteraard op 40 dan, maar de strada's kunnen die 60 wel aan dacht ik.

    De handmatige ontluchter vervangen door een automatische is natuurlijke veel eenvoudiger. Dom dat ik daar niet aan dacht :-D. Kan die dan beter op de aanvoer of de retour?
     

    Ronny

    Specialist Verwarming
    • #5
    Jackd schreef:
    Eerst even zeuren: Een jaga strada is geen radiator maar een convector. Hoewel de fabrikant het zelf tegenwoordig gewoon een radiator noemt, maakt het in dit geval wel uit
    De fabrikant noemt het soms een radiator omdat de gemiddelde consument niet weet wat een convector is.
    Voor de rest, ontluchten blijft hetzelfde en inderdaad een convector is veel sneller ontlucht en
    geeft daarbij ook nog eens veel sneller (convectie) warmte af.
     

    Jackd

    Vaste Beantwoorder
    • #6
    Je zou de handmatige ontluchters ook op een stukje buis kunnen zetten.
    Dus de ontluchter eraf, verloopstuk, stukje verticaal buis en daar de ontluchter weer op, zo kan je wat meer lucht verzamelen.

    Als je een automaat wilt, dan het misschien meteen voor een micro ontluchter gaan die je in een buis monteert?
     

    Ronny

    Specialist Verwarming
    • #7
    Bij de Strada's is dat niet nodig, daar zijn altijd verlengde ontluchters voor opgenomen in de omkasting.
    Op de verdeler e.d. is dat altijd een goed idee, maar ik verwacht dat het over een tijdje gewoon is opgelost.
    Ik zou er niet teveel moeite voor doen.
     
    • Like
    Waarderingen: Jackd

    De loodgieter

    Vaste beantwoorder
    • #8
    Juist je mot je water eerst dood stoken en dan gaat je probleem vanzelf over, even wat vaker ontluchten en zet hierbij af en toe de ketel uit! Dan schiet de lucht vanzelf naar het hoogste punt.
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #9
    een ehele vindt zo laag stoken sowieso niet leuk ivm condensatie op het ketelblok, deze toestellen zijn niet gemaakt voor condenserend stoken.
    vwb de ontluchting, plaats de ontluchters op de hoogste punten het liefst nog met een stuk leiding eronder zodat de lucht hierin verzamelt word.
    De lucht is het makkelijkst af te vangen als de stromingssnelheid van het water laag is en de lucht omhoog kan.
     

    Jackd

    Vaste Beantwoorder
    • #10
    Je zou een buffervat kunnen plaatsen om het pendelen te voorkomen.
    Een buffervat zo kiezen dat die ook voor de warmtepomp geschikt is. (een groot buffervat scheelt o.a. aan/uit schakelen van de pomp en dan gaat die langer mee)

    Of je haalt ergens een 2e hands vat.
    Of niet, beetje afhankelijk hoe lang je denkt de huidige ketel te blijven gebruiken.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu