Omkeren draairichting buismotor Somfy T50

Verhoevenw

  • #1
Bij het afstellen van de stophoogte en stoplaagte van een rolluik uitgerust met een buismotor Somfy T50, heb ik per ongeluk de draairichting veranderd. Nu steekt het rolluik omgekeerd (de binnenkant zit aan de buitenkant).

Kan er iemand mij op weg helpen hoe ik het rolluik weer kan omkeren? In elk geval bedankt voor jullie hulp!
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Je bedoelt waarschijnlijk dat het rolluik te ver doordraait?
 

Verhoevenw

  • #3
Dag Waldy, bedankt voor je bereidwillige hulp want ik zit hier echt met de handen in het haar...

Het afstellen lukte : de witte of de gele pin indrukken en dan op de gepaste hoogte terug loslaten. Tijdens de strenge vriesperiode was het ontregeld geraakt en draaide het door in de rolluikkast.

Bij deze handeling heb ik waarschijnlijk iets verkeerd gedaan, dan heb ik het rolluik bovenaan gedraaid en nu zit het omgekeerd. Zoals je ziet heeft dat geen zicht en is het waarschijnlijk ook niet goed bij regen.

Voor alle duidelijkheid vind je hieronder een foto :

 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Zoals ik het zie rolt het rolluik pantser langs achteren op de as.
Dus de holle kant van de lamellenis naar de as gericht.

Als dit zo is, dan loopt de rolluik dus wel goed op.

Als de rolluik verkeerd zou opdraaien dan zou hij na enkele slagen muurvast in de kast komen zitten en zoals ik het zie loopt alles goed.
het hoort zo te zitten:


volgens mij, gelet op je foto, is het bij jouw ook zo
 

Verhoevenw

  • #5
Ja Waldy dat klopt! Het rolluik werd eertijds door een professionele firma geplaatst en heeft gedurende 15 jaar trouwe dienst gedaan.

Het vreemde is dat ik het nu heb kunnen draaien zonder uit de lamellen te heffen... Voor mij blijft dit nog altijd een groot raadsel. Waarschijnlijk zal ik bij het experimenteren met de witte en gele pinnen een verkeerd commando hebben ingegeven...
 

Verhoevenw

  • #6
Terwijl ik een specialist aan de lijn heb toch nog even meegeven dat nadat het rolluik omgekeerd draaide, ik de draairichting van de schakelaar heb moeten wisselen (op was dalend geworden en omgekeerd).

Is het soms mogelijk dat men op een of ander manier de draairichting van de as in zo'n buismotor kunt wijzigen?
 

RWW

  • #7
Draairichting is niet in de motor zelf te wisselen, tenzij het een RTS motor betreft.
Het pakket van een rolluik kan maar op 1 manier goed opdraaien, en dat is achterlangs. Als de motor op een of andere manier in de vrij zou komen en hij zou met de beneden sturing te ver naar onderen draaien dan zou het pakket vast komen te zitten. De sleuven in de lamellen kunnen namelijk maar 1 kant op knikken.
 

Verhoevenw

  • #8
Misschien nog een hint voor de specialisten : om de draaiknop weer op de juiste manier te doen werken heb ik de bruine en zwarte draad die van de motor komt, omgedraaid.

Hieronder vind je de handleiding betreffende de buismotor dat in het rolluik steekt.

In elke geval bedankt voor het helpen meedenken en jullie zeer gewaardeerde hulp!


 

Verhoevenw

  • #9
Ondertussen heb ik ook iets i.v.m. de draairichting gevonden maar die middelste knop ('my') vind ik nergens op dat model dat erin steekt :

 

RWW

  • #10
Dit is een voorbeeld van een rolluik met RTS motor, met afstandsbediening dus.

Hierbij is een telis handzender nodig en met de "my" knop is het mogelijk de rolluik halverwege te laten stoppen, of om het pakket naar tussenpositie te laten lopen. Dat kan ingesteld staan op het punt waarbij alle kleine gaatjes tussen de lamellen open staan (ventilatie stand zeg maar).

Afbeelding hierboven is een gedeelte van de afstel handleiding waarbij als eerst de op/neer gecontroleerd moet worden voordat de eindpunten worden ingesteld.

 

Verhoevenw

  • #11
@ RWW bedankt voor de verduidelijking!

Ons rolluik heeft een gewone schakelaar en zal dan ook geen RTS-versie zijn. Toch vreemd dat het nu omgekeerd zit.

Er zit niks anders op dan de hulp in te roepen van de firma die het eertijds gemonteerd heeft. Het grote probleem is dat ze niet klaar zitten om zo'n kleine klus te komen fixen. Of zou ik het zo laten (het rolluik zit aan de tuinzijde)?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #12
Als ik het dan goed begrijp draait de rolluik dus niet verkeerd,maar enkel de op de schakelaar aangegeven pijlen geven het verkeerd aan.

Haal de spanning van de motor.
draai de schakelaar open en wissel de zwarte en bruine draad welke van de motor komt om.
Dan zal bij en draaien aan de draaiknop de bediening van de motor omgekeerd zijn in de schakelaar: dus op is neer en omgekeerd.

Dan zal er iemand aan de bekabeling wijzigingen hebben aangebracht want uit zich zelf kan dit nl nooit gewijzigd worden
 

Verhoevenw

  • #13
Sedert mijn 'gepruts' met die (bovenstaande) witte en gele indrukknoppen zit het rolluik nu omgekeerd (de gebolde lamellen zitten aan de binnenkant - zie de foto). Plots werkte de bedieningsknop ook omgekeerd (op werd neer en omgekeerd).

De truc van het wisselen van de draden uit de motor heb ik ook al geprobeerd. Op is nu weer rechts en neer links maar het rolluik steekt nog altijd omgekeerd :cry:
 

DHWZ

  • #14
Hallo,

Moeilijk verhaal als ik alles zo lees,maar goed.
Begin eens helemaal opnieuw,haal de veren los van de bovenbuis.
Sluit de draden goed aan in de schakelaar,dus de draairichting goed aansluiten.
Druk de witte en gele knop van de motor in.
Zet de mat met veren weer vast aan de bovenbuis.
Zet de schakelaar op de naar bovenstand,stop de motor waar je hem willen hebben in de bovenstand,druk dan de witte of de gele in zodat de knop naar buiten komt.
Laat nu de motor naar beneden lopen tot de mat geheel gesloten is,stop dan de motor,en druk dan nu de gele of de witte knop in zodat ook deze naar buiten komt.
Op je mooie tekeningen kun je zien welke knop is voor de draairichting.
Als je deze stappen volgt moet het haast goed komen.....suc6
 

Verhoevenw

  • #15
Ja, het is een ingewikkeld kluwen geworden... Jouw bovenstaande stappen zal ik eerstdaags, wanneer het weer een beetje meezit, uitvoeren!

@DKZ in elk geval bedankt voor je hulp :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
4
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu