Omgevingsvergunning?

Funriding

  • #1
Ik woon in Gilze-Rijen(Nederland) en wil van mijn vlaamse schuur het dak vernieuwen door een frame van houten latten te schroeven en daarop een kouddakplaat te schroeven met een gewicht van 5,66kg/m2.
Nu zitten er onduline platen gespijkerd op het dak, de nieuwe platen hebben dezelfde vorm en kleur als de onduline platen.
Nu maakt de gemeente via een brief aan mij bekend dat ik een omgevingsvergunning moet aanvragen omdat "de constructie die ik aanbreng en de dakbedekking die ik van plan ben om aan te brengen de bestaande constructie anders belast dan waar deze op berekend is"
Ik moet een constructieberekening laten maken van mijn schuur van 1750, welke nog met eiken balken is geconstrueerd met houten pennen.
Is dit normaal, kan dit uberhoubt wel zo'n berekening van zo'n oude schuur?
Ik wacht graag Uw reactie af, bij voorbaat dank.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als de gemeente dat eist, zal je dat ook moeten doe.
En een construkteur kan wel een berekening voor je maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je kan dit zelf controleren via deze site. Het zal hangen op de vraag "verandert de draagconstructie van het bouwwerk?"

Dat een dak anders belast wordt, betekent niet dat de constructie verandert. Dus op basis van de info die je geeft klopt de reactie van de gemeente niet. Als je meer gewicht op het dak brengt is het wél verstandig de constructie te laten controleren!

Ga in overleg met de gemeente. Laat ze precies uitleggen waarom ze het vergunningplichtig vinden. Als je er niet uitkomt, kan je beter je vraag stellen op een juridisch forum.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
De belastbaarheid van het dak veranderd door de wijziging. Je brengt immers extra gewicht aan op het dak, waardoor er minder draagkracht overblijft voor bijvoorbeeld sneeuw.

Ook kan er gesteld worden dat de latten en platen onderdeel uit gaan maken van de dakconstructie dit in combinatie met het veranderende gewicht maakt dat je de draagconstructie wijzigt. Dus ben je vergunningsplichtig en moet je berekenen.

Overigens is het in mijn ogen ook volkomen terecht dat er een berekening gevraagd wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu