Omdraaien (deur)kozijn uitzagen vs. vervangen

haagklusser

  • #1
Beste medeklussers, Ik ben bezig met het omwisselen van het deurkozijn om de deur via de andere zijde te kunnen openen. Ik probeerde vandaag de sponning uit te zagen met een multitool, maar dit gaat erg moeizaam. Na het lezen van het forum zag ik dat wordt aangeraden een invalzaag te gebruiken. Deze heb ik niet, maar zou ik voor de klus kunnen huren. Echter een andere optie is om het kozijn in zijn geheel te vervangen. Het kozijn lijkt redelijk los te kunnen worden gemaakt. De huidige sponning dichtmaken met lat is helaas geen optie meer omdat ik al deel heb weggesneden.
  • Wat wordt aangeraden tussen het kozijn volledig vervangen of de sponning met een invalzaag uit te zagen?

20220528_175026.jpg 20220528_175110.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als het moeizaam gaat met een occilerende machine betekent dit meestal dat je niet een scherp zaagblad gebruikt.

Met een invalzaag is dit best een lastiger klus. Niet onmogelijk, maar vooral onhandig als je weinig ervaring hebt met zo'n machine.

Een prima en snelle optie is om in de hoek bovenin met de occilerende machine een opening te zagen zodat je met een handzaag de rest weg kan zagen.
 
  • Like
Waarderingen: haagklusser

haagklusser

  • #3
Bedankt voor de tip Ijkenhout. Ik heb vandaag je advies gevolgd en met een handzaag de rest weg te zagen. Ik ben echter een beetje schuin gaan zagen. De zaagafstand hoort 45mm te zijn, maar ik heb 32mm bij het dieptepunt. Raad je aan nu alles af te zagen op 32mm of dit gedeelte opvullen?

20220618_182553.jpg
 

Sander 1972

  • #4
Een andere binnen deur kozijn er plaatsen. Dit ga je met weinig ervaring niet meer netjes krijgen.

waarom heb je het kozijn er niet uitgehaald en gedraaid?
 
  • Like
Waarderingen: haagklusser

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Mooi leermomentje :wink:

Je kan dit stuk opvullen. De randen van het gat bv. met een beitel vlak maken. Het stuk wat je eraf hebt gezaagd precies pas maken en erin lijmen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu