Norm collectief mechanisch afzuigsysteem

Toto13

  • #1
Wat is de gangbare ventilatienorm voor een collectief mechanisch afzuigsysteem.
Wegens klachten van buren over geluidsoverlast mag het ventilatiesysteem niet hoger dan dit en maar 3 uurtjes per dag, de rest op nachtstand.

keuken 21, badkamer 86 en wc 75 gemeten met een airflow meter
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Staat vast in het bouwbesluit.
 

StefanD

  • #3
Als je buren last hebben van je ventilatie-systeem, dan zou ik het eens na laten kijken. Wellicht is het versleten/defect.
 

Toto13

  • #4
Het is van de woningbouw dus niet van mij
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Bouwbesluit Artikel 3.37&3.38 (bestaande bouw). Er zijn eisen per ruimte. Of dit een individuele of collectieve voorziening is, is niet geregeld, mag dus zelf gekozen worden.
Code:
Artikel 3.38. Luchtverversing verblijfsruimte, toiletruimte en badruimte
Lid 1.
Een verblijfsruimte heeft een voorziening voor luchtverversing met een volgens NEN 8087 bepaalde capaciteit van ten minste 0,7 dm3/s per m2 vloeroppervlakte met een minimum van 7 dm3/s.
Lid 3.
Onverminderd het eerste en tweede lid heeft een verblijfsruimte met een opstelplaats voor een kooktoestel als bedoeld in artikel 4.42 of met een opstelplaats voor een open verbrandingstoestel voor warmwater een voorziening voor luchtverversing met een volgens NEN 8087 bepaalde capaciteit van ten minste 21 dm3/s. Een opstelplaats voor een kooktoestel of een warmwatertoestel met een nominale belasting van meer dan 15 kW, of voor een warmwatertoestel dat geen open verbrandingstoestel is, blijft hierbij buiten beschouwing.
Lid 4.
Een voorziening voor luchtverversing voor meer dan een verblijfsruimte heeft een capaciteit die ten minste voldoet aan de hoogste waarde die volgens het eerste tot en met derde lid is bepaald voor een op die voorziening aangewezen verblijfsruimte.
Lid 5.
Een voorziening voor luchtverversing voor een verblijfsgebied, dat bestaat uit meer dan één gemeenschappelijke verblijfsruimte heeft, in afwijking van het vierde lid, een capaciteit die ten minste voldoet aan de som van de waarden die volgens het eerste tot en met derde lid is bepaald voor de op die voorziening aangewezen verblijfsruimten.
Lid 6.
Een toiletruimte heeft een voorziening voor luchtverversing met een capaciteit van ten minste 7 dm3/s, bepaald volgens NEN 8087.
Lid 7.
Een badruimte heeft een voorziening voor luchtverversing met een capaciteit van ten minste 14 dm3/s, bepaald volgens NEN 8087.
Er is geen eis voor geluid van de ventilatie bij bestaande bouw. Alleen bij nieuwbouw.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Veel geluidsklachten komen doordat of de ventilator word vervangen door een betere moderne toerengeregelde ventilator waarbij men vergeet de capaciteit juist inb te stellen.

Een vervuilde installatie.

Medebewoners die zelf de boel wel even goed afstellen.
Zij draaien de pitjes dicht en de onderdruk in het kanaal neemt iets toe en daarmee de geluidklachten bij de mensen die het nog wel open hebben staan.
Vervolgens word er tijdens de koffie even overlegt en gezegd dat je ze gewoon iets dicht moet zetten want dat heb ik ook gedaan. enz totdat het kanaal alle lucht bij 1 door de pit trekt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu