Nieuwe inbouw WCD aansluiten met XMVK en stekker

Grunt

  • #1
Op zolder heb ik een geaarde inbouw WCD geplaatst omdat ik daar mijn wasmachine op aan wil sluiten (zie tekening). In wezen dus een soort verlengkabel-constructie, maar dan met een inbouw-WCD.

Ik ben van plan deze nieuwe WCD met een X of YMVK kabel en stekker aan te sluiten op de bestaande WCD in de CV ruimte.

Ik wil dat zo doen omdat ik niet kan frezen in de CV ruimte om buis met VD in de muur te verwerken, én omdat ik nergens (conform NEN 1010 althans) stroom kan tappen.

Vragen:

1: is dit toegestaan (een inbouw WCD met een stekker aansluiten op een andere WCD?

2: de op deze groep aangesloten WTW unit verbruikt max 150 Watt. Zou dat voor problemen kunnen zorgen als de wasmachine net vol draait en tegelijk de WTW in standje 3 staat?

Heeft één van jullie misschien een beter idee?

 

Rinus747

  • #2
Ik ben met een vergelijkbaar klusje bezig en ook een en ander aan het uitzoeken, en heb al heel wat bijgeleerd! De conclusie is dat bijna alles dat "gewoon handig is" verboden is :roll:

Bij nieuwe installaties moet men aan de NEN1010 voldoen.

Ik weet niet wat men wel en niet bij uitbreiding van bestaande installaties wel of niet mag doen. Er wordt heel wat afgeknutseld in Nederland, en de verzekering maakt zich niet zo erg druk, want dan hoeven ze bij brand niet te betalen....snap je :?

De nieuwe regels zeggen samenvattend volgens mij:
- Alle grote apparaten van >2000W vergen een aparte eigen specifieke groep met zekering/automaat.
- De draden daarvoor mogen niet zo maar in een andere pijp bijgelegd worden. Er moet dus een aparte gereserveerd leiding aangelegd worden.
- Als daar 5 draden in moeten liggen moet het een 19mm pijp zijn, maar voor een wasmachine heb je maar 3 draden nodig, dus voldoet de dunnere 15mm.
- Er is eigenlijk maar 1 werkende "truk". Een droger en wasmachine mag je op 1 groep aansluiten als er een (al dan niet automatische) om-schakelaar tussen zit die zorgt dat maar 1 van beiden tegelijk stroom krijgt.

Wat jij wil doen is dus gewoon een klein beetje risicovol, EN volstrekt verboden.

Het vermogen is (zelfs bij een standaard 16A zekering) niet het probleem. Het probleem zijn de regels.

Sorry.....ik zit zelf ook met drie porties tranen in de ogen
- Ik heb maar 1 pijp voor wasmachine en droger
- Ik heb maar 1 pijp voor oven en vaatwasser
- En voor de kookplaat heb ik wel een mooie dikke 19mm pijp maar geen 3-fase schakelautomaat




:(
 

Rinus747

  • #3
Ps.....als dat vrije stopcontact waar je het over had een eigen pijp en een eigen zekering heeft, en een geel groene randaarde ben je al een aardig eind op weg voor een wasmachine.

Maar is dat jouw startsituatie wel?

Volgens mij is jouw "pijp" "gereserveerd" voor kleine <<2000W apparaten in de ruimte zoals een schemerlampje, een stofzuiger, een CV ketel etc.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Al vermeld is dat de wasmachine op een afzonderlijke groep hoort te zitten. Verder mag je aan een xmvk kabel geen stekker zetten maar moet deze direct met lasklemmen aan de vaste installatie verbinden.
 

Grunt

  • #5
Bedankt voor het antwoord. Mijn huis is gebouwd in 2004. Mag ik de norm van de bouwperiode aanhouden bij aanpassingen (2004 dus)?:

Vondt dit nog op dit forum:

"22 Mei 2011, 15:08

Quote

Voor installaties die zijn aangelegd volgens een eerdere editie van
NEN 1010, geldt een verwachte aansluitwaarde van 3 kVA of meer.


Is je woning ouder dan 2006 hoeft een wasmachine die minder dan 3 kw verbuikt niet op een apparte groep gezet te worden.
In dat geval mag de itho ventilator bijgezet worden op deze groep als de twee toestellen samen niet meer dan 3680 watt verbruiken"


einde quote

Onze wasmachine heeft een aansluitwaarde van 2,4 kW volgens de handleiding.
 

Grunt

  • #6
Dank je Rinus. Zie mijn vraag onder. Als het echt niet mag zal ik een installateur bellen voor een offerte. Mijn hele elektrische installatie voldoet aan de norm, en dat wil ik zo houden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu