Niet keramische tegels zagen.

Billyboy

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met het tegelen van de keuken. Om om de stekkerdozen heen te tegelen is het nodig om een gat te maken die er omheen past. Ik heb het geprobeerd met een tegelsnijder, maar dat wil niet lukken.

Is het mogelijk dit te doen met een decoupeerzaag? Ik heb de beschikking over een Dremel, maar weet niet welke zaag ik daar voor nodig heb.

Het gaat om een rechthoekig gat van ongeveer 10 bij 7 cm.

Bij voorbaat dank,
William
 

Mighty1

  • #2
Probeer het met een slijptolletje... diamantslijpschijf erop en voorzichtig (aan de voor EN achterkant) doorslijpen en eruit tikken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Waarom moet je ten behoeve van de stekkerdozen een vierkant gat maken? Laat je de stekkerdoos zelf zitten en betegel je om de afdekplaat van de doos heen of zo? Dat is toch geen gezicht?

Normaal gesproken maak je een rond gat, ter grootte van het gat van de inbouwdoos (of een paar mm groter). De wandcontactdoos komt dan op de tegels, eventueel met iets langere M3 boutjes. De afdekplaat dekt het geheel af.

Vaak zit het gat op een grens tussen twee tegels. Klem de tegel in een workmate tussen een paar stukjes zacht materiaal (zacht karton oid) en slijp zoals hierboven vermeld met een diamant slijpschijf (een flex) de beide kanten er uit.

Moet je een rond gat in één tegel hebben, dan kun je gebruik maken van de cirkelsnijder, die in de meeste (grote) tegelsnij-apparaten zit.

Doe het slijpwerk wel buiten, het geeft een enorme bende stof!
Denk aan de was van de buurvrouw! :wink:
 

Billyboy

  • #4
Even een korte uitleg van de situatie:
Ik heb aan een kant van het fornuis twee stekkers zitten die worden afgedekt met een plaatje.

Aan de andere kant drie stekkers en een schakelaar, deze worden ook afgedekt met een plaatje. Met behulp van correctieringen komt alles genoeg omhoog om de afdekplaatjes op de tegels te laten vallen.

Omdat er meerdere stekkers naast elkaar zitten wordt het gat dus vierkant. En inderdaad, het komt op de grens tussen twee tegels (onder en boven).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ook als er meerdere inbouwdozen naast elkaar komen te zitten, moet je voor elke inbouwdoos een aparte circel wegslijpen uit de betreffende tegel. Anders kun je de inbouwstopcontacten nooit mooi recht op de muur krijgen.

Als er tussen twee dozen een hoekje weg is, is dat niet zo'n ramp, maar waarom vierkant. Veel lastiger vanwege de scherpe hoek en absoluut niet zinnig!

Ik heb dat ook gedaan met twee of drie stopcontacten naast elkaar. Steeds alleen het gat van de onderliggende inbouwdoos vrijgehouden, dan hoef je veel minder uit de tegel weg te halen. Volgens mij krijg je echt bij een vierkant gat de stopcontacten er nooit netjes op!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Er zijn speciale decoupeerzaagjes te koop met wolfram bekleding, deze zijn geschikt om van alles en nog wat aan vormen in tegels te zagen, te koop bij vakhandel, misschien bouwmarkt.
Zaag vanaf de achterkant van de tegel dan hebt u een mooie scherpe snede.

Succes.
 

Peter_V

  • #7
Ik had een paar dagen geleden hetzelfde klusje op m'n bord.

Bij de bouwmarkt een zaagbeugeltje gekocht met een speciaal zaagje met een rond blad en daarmee heb ik ronde stukjes uit de tegeltjes gezaagd voor de contactdozen.

Doordat het zaagje rond is, kun je er ook mee opzij zagen en hoef je niet per se de beugel in het verlengde van de zaagrichting te houden. Zo is de kans groot dat je niet met beugel tegen de tegel aan komt.

Misschien een aardig alternatief. Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Dat zijn ook met wolfram beklede zaagjes.
 

Karel33

  • #9
Een klein haaksslijptolletje en een diamantschijfje van 3 a 4 euro
en je krijgt de gekste dingen voor elkaar.
 

H@ns

  • #10
En dan zijn er ook nog speciale tegelboren. Een boor met daaraan een verstelbaar beiteltje waarmee je prachtig ronde gaten op gewenste maat kunt boren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu