Niet (genoeg) over toiletafvoer nagedacht

LodewijkNapoleon

  • #1
Hi allemaal,

Sinds nu ruim anderhalfjaar ben ik een huis aan het opknappen, waarbij we nu toegekomen zijn aan de badkamer. Traditioneel zaten alle toilletten aan de voorkant van het huis - dit is dus ook de enige plaats waar zich een afvoer met een toereikende diameter bevindt, wat ons direct bij het probleem uitbrengt.

Onze nieuwe badkamer komt aan de achterzijde van het huis. Hier heeft origineel de keuken gezeten en hoefde ik me niet druk te maken om water aansluitingen en afvoeren. Dacht ik dus. Plots sloeg mij de realiteit om de oren toen ik me realiseerde dat ons toilet niet door een 40mm gaat doortrekken.

Nu heb ik twee opties.
De eerste is een broyeur installeren, maar daar ben ik persoonlijk geen voorstander van. Verhalen hierover zijn erg uiteenlopend - de één zweert er bij en de ander heeft er sinds dag 1 spijt van. Ik heb er geen ervaring mee en vindt het dus moeilijk om een oordeel te vellen. Mochten we hier uiteindelijk voor gaan, is het idee een 110 van de badkamer op de 1e verdieping naar de bijkeuken te laten lopen, de broyeur daar in een kast weg te werken (zodat hij bij problemen altijd bereikbaar is, en niet weg-getegeld achter de pot), en de uitgang aan te sluiten op onze wasmachine aansluiting. Kanttekening daarbij is dat ik me nog zorgen maak of dat geen fontein gaat geven, maar ik heb ook andere, iet-wat complexere opties.

Tweede optie is om de afvoer op mijn regenpijp aan te sluiten. Ons huis voert hemelwater niet gescheiden af, dus dit gaat ook naar het riool. Echter is deze slechts 80mm, en weet ik niet of en hoe ik deze pijp kan verbreden tot de hoofdleiding die ondergronds ligt. Deze optie heeft mijn voorkeur, maar ik heb geen flauw idee wat ik moet verwachten als ik zo'n klus onderneem of, god-forbid, laat uitvoeren.

Hopelijk kunnen jullie wat inzichten bieden om een beslissing te kunnen vormen.
Alvast bedankt voor jullie tijd !
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Regenpijp valt af.
Vriest dicht in de winter, als we die een keer krijgen.
Stankoverlast bij de dakgoot.
 

LodewijkNapoleon

  • #3
De regenpijp loopt binnenshuis, ik weet niet of dat uitmaakt, maar het lijkt me niet dat die dichtvriest ?

Oh en daarbij, het is een plat dak dus de regenpijp komt als ontluchting op dezelfde plek als traditionele ontluchting uit zo komen. Wat dat betreft lijkt het met weinig impact te hebben ?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dat stond er niet bij :mrgreen:
Dichtvriezen valt dan af.
80 mm is aan de krappe kant, de liggende leiding hoe groot is die?
 

LodewijkNapoleon

  • #5
Nee klopt. Ik dacht dat ik alle relevante informatie bij elkaar geschraapt had, maar zo blijkt toch weer van niet :P

De liggende leiding, daarmee doelt u op de ondergrondse (hoofd) leiding? Dat zou ik namelijk niet weten, die zou ik uit moeten graven om meer informatie over te verzamelen ben ik bang - het is een vrij oud huis.
 

Marcn88

  • #6
Als het riool nog nooit aangepast is bestaat deze waarschijnlijk uit gresbuizen met putjes.
Dit riool is eerdaags dan toch aan bervanging toe en kan dan tot aan de nieuwe aansluiting 110mm gemaakt worden, dit alles ervanuitgaande dat het riool om het huis ligt en toegankelijk is.
 

LodewijkNapoleon

  • #7
Van wat ik van mijn (oudere) buurman begrepen heb, klopt dat van die gresbuizen wel. Helaas ligt het onder het huis door, van voor naar achter, over een afstand van ca. 10 meter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Hemelwaterafvoer is niet bestand tegen heet water.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu