Muurdoorvoer radiatior

Mwolters

  • #1
Beste forumleden,

Ik ben de badkamer aan het verbouwen en daar komt een hoge (design) radiator in. Nu wil ik graag de middenaansluiting van de radiator gaan gebruiken en de nieuwe leidingen door de muur aanleggen en doorvoeren. Aanvoer en retour haal ik een verdieping hoger, op zolder, vanaf 22mm stalen CV-buis (zie tekening).

Nu heb ik twee vragen:
1. Welke leiding kan ik hiervoor het beste door de muur leggen, wicu of uponor? Ik heb geen perstang, maar kan wel prima solderen en knellen. En voor uponor mag je RTM koppelingen dacht ik in de muur wegwerken.

2.Hoe maak ik de muurdoorvoer naar de radiator? Laat je de leiding uit de muur steken? Volgens mij heb je dan nog weinig ruimte om te monteren. Of gebruik je een muurplaat. Het vervelende is dat de radiator pas geplaatst kan worden wanneer alles getegeld is, en ik daarvoor graag wil weten of alles waterdicht is.

Misschien dat iemand raad heeft.

 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Als je het met unicor maakt, hoef je geen verbinding in de muur te maken, je kan op de juiste maat uit de muur komen met een bocht, unicor kan je mooi kort buigen met een geschikte buigveer, of een buigtang 15mm, en dan een haaks kraan en voetventiel nemen, en die op de unicor verbinden met een knelset 16*1/2. die is er voor unicor.

als je de leidingen achter de radiator in de muur maakt, let dan goed op dat de leidingen niet net op de beugelmaat komen, je zal niet de eerste zijn, die op deze manier door de leiding boort met de radiator ophangen

groeten b
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik heb het met 15mm stalen buis gedaan. Is wel een heel gepruts om na het tegelen de radiator aan te sluiten. Deels omdat ik de aarding achter het rozetje wilde hebben.

Je kan ze tijdelijk afdoppen zodat je kan testen of het allemaal waterdicht is.

 

Roykes

  • #4
Altijd koper of kunststof gebruiken in een muur!
staal gaat roesten in vochtige ruimte (in een muur dus) en kan ook niet zo goed tegen gips.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Als IJkenhout het netjes heeft afgewerkt, dus gekit langs de muur, en de muur en vloer zijn goed waterdicht, dan gaat dit echt niet roesten, dan zou eerder de houten rachels verrotten, als het daar vochtig zou worden zoals jij schrijft.
roykes ik heb het met je eens, als er cv leidingen opbouw worden gebruikt in een natte ruimte. dan gebruik ik altijd koper.

groeten b
 

Roykes

  • #6
Daar heb ik het ook niet over! dat van hykzz ziet er gelikt uit! alleen in gipswanden en holle wanden (deze zijn soms ook vochtig) zou ik het niet doen. je kunt er nooit meer bij zonder te breken.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
Kan met koper, staal of kunsstof leidingsystemen ligt er maar net aan wat je makkelijker vind (gok kunsstof).

Let er wel op dat je je leidingen ver genoeg van de ophangpunten van de radiatoren verwijdert houden. dus eerst goed uitmeten voor je je leidingen gaat leggen.

bij decor radiatoren heb je vaak onderblokken welke gelijk naar de muur de aansluitingen hebt.

John
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
6
10
1
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu