Muur verzwakken door infrezen elektra?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Hoe erg verzwak je een muur als je zowel horizontaal als verticaal over enkele meters elektra infreest? Neem een muur van kalk-zandsteen, dan frees je toch al snel een sleuf van 3 cm er uit weg. Dat is 1/3 van de dikte van de steen.
 

Millew

  • #2
3 cm in de steen is wel erg diep voor een buis van 16 mm.
In principe is 16 mm in de steen diep genoeg. De buis ligt dan net achter het stucwerk.

Wat de verzwakking in theorie betreft. Muren worden hoofdzakelijk op vertikale drukkracht belast. Dus als je in horizontale richting 1/3 van de muur weghaalt, dan kan de muur nog maar 2/3 van de oorspronkelijke maximale drukkracht opnemen.
Verder wordt ook de weerstand tegen knik verminderd. Omdat de sleuf aan één kant zit, kan er ook een inwendig excentrische belasting optreden.

In de praktijk zullen deze verzwakkingen niet snel een rol gaan spelen. De reserve in draagkracht is over het algemeen ruim voldoende bij 1/2 steens metselwerk.

Maar maak de sleuven niet dieper dan strikt noodzakelijk is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De muur moet behangen worden de leiding moet dus net 1 mm in de muur vallen? Bij een buis van 16mm is 17 mm diep frezen diep genoeg?

Dat is dan wel lastig denk ik, aangezien de muurfrees twee zaagbladen heeft. Je moet dan het gesteente tussen de twee sleuven nog wegbikken. Dan wordt het geultje niet zo diep als je gefreest hebt.

Hoe zit het met contactdozen? Zorgen die nog voor een verzwakking? Of is dat minder omdat deze niet over een grote horizontaal afstand in de muur geboord worden (zoals bij een horizontale sleuf)?
 

Millew

  • #4
Als je 16 mm in de steen freest dan is de totale diepte 16 mm + dikte stucwerk, zeg maar 25 mm.
Het dammetje tussen de freessleuven haal je weg met een beitel die iets smaller is dan de totale sleufbreedte. Als je in de lengte van de sleuf hakt dan wordt de diepte van de sleuf ook praktisch even diep als de freesdiepte. Voor eventuele oneffenheden heb je dan nog wel wat speling in het stucwerk.
Ikzelf gebruik voor het weghakken van de dammetjes een gebogen gutsbeitel.

Verzwakking door dozen is zo plaatselijk, dat dat vrijwel geen rol speelt. Je kan ook rustig een gat met een doorsnede van 80 mm dwars door de muur maken zonder noemenswaardige verzwakking.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Stucwerk zit niet op de binnenmuur waar glasweefselbehang op komt. Het is een dun laagje gips op de muur glad te maken. Ik zal dus iets dieper dan 16 mm moeten frezen (in totaal, dus geen 16 mm in de steen), zodat ik nog een paar mm gips over de leiding kan smeren om het geheel glad af te werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu