Multiplex kozijnpaneel vastzetten - glaslat of schroeven

PieterDIY

  • #1
Ik wil een kozijnpaneel plaatsen in een bestaand kozijn, zoals op de foto (als voorbeeld, niet mijn foto). Ik wil daar 18mm multiplex voor gebruiken zodat ik alles makkelijk kan schilderen. De platen zijn 80x100cm. Er achter zit dan PIR isolatie met luchtspouw. Nu was ik van plan om de multiplex te plaatsen zoals dubbel glas:
- blokjes onder en links/rechts
- glaslatten rondom en een ventilerende neuslat onder (in afwijking van de foto).
De reden dat ik dit zo wil doen is om risico's op vocht zo klein mogelijk te houden. Mijn vraag is of deze methode ok is, of moet je multiplex altijd schroeven?

En - tweede vraag - zou ik platen van 80x100cm nog moeten voorzien van regelwerk tegen kromtrekken, of niet nodig?

Alvast bedankt, Peter

Raam plaat voorbeeld 2.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zo zou ik het ook zo maken. De multiplex rondom voor-en achter goed in de lak. Onderzijde van de plaat schuin afzagen. De punt komt aan de buitenzijde. Die zaagnaad zou je ook nog in met 2K hout houtreparatie kunnen afwerken.
De plaat aan de onderzijde meer horizontaal ruimte geven als die op de foto.
Zelf zou ik die plaat, achter de glaslatten met een paar schroeven ophangen en die neuslat vergeten.
Omdat de aansluiting neuslat tegen de plaat krijg je heel moeilijk waterdicht. Schilderwerk gaat op die naad haast altijd scheuren.
 

PieterDIY

  • #3
Bedankt, duidelijk. Ik vroeg me al af waarom men dat op die foto zo gedaan had, ziet er wat onafgewerkt uit, maar daar zit dus een gedachte achter.. doe ik het ook zo.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu