Motor afzuig-/wasemkap vervangen door een buisventilator?

H.hanssen

  • #1
Ik heb een wasemkap die veel lawaai maakt in een halfopen keuken. Deze wasemkap is direct aangesloten op een gevelrooster, via een 125mm buis over een lengte van 3,5m. Daarin zit 1 bocht van 90gr. Is het mogelijke de motor van de wasemkap te verwisselen voor een buisventilator of gevelventilator (met uiteraard voldoende debiet, bijv 240 m3/h)?
 

Bart_WRX

  • #2
Elektrotechnisch gezien is bijna alles mogelijk, moeilijkheid zit het in het regelen van het toerental. Bij normale afzuigkappen kun je kiezen uit stand 1, 2 en 3. Ligt aan de motor die je je kiest, of dat ook weer gaat werken. Dan komen we bij het volgende, de toerental regeling die er nu in zit, is ontworpen voor een bepaald vermogen. Als je daar een zwaardere motor opzet, gaat dat niet lang goed.

Andere mogelijkheid, is heel het toerental-regelen gedoe vergeten en gewoon een aan/uit regeling op de nieuwe buisventilator. Wat mij betreft is dat een goede optie, omdat er keus genoeg is in low-noise buisventilatoren.
 

H.hanssen

  • #3
Beste Bart_WRX

Bedankt voor je reactie. Ik denk inderdaad aan een volledige uitschakeling (verwijdering?)van de motor van de wasemkap. De aan-/uitschakeling zet ik dan op de bestaande schakelaar van de wasemkap. Deze hoef voor mij niet traploos te zijn zoals nu. Aan/uit is genoeg.

Groet,
Herman
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu