Miele Novatronic met brandgevaar

Matheos

  • #1
Beste mensen,

Ik ben in het bezit van een Miele Novatronic wasmachine van een jaartje of 10 oud denk ik. Prima apparaat, dacht ik.

Geen centrifuge problemen, maar wel onlangs ineens een raar aanlopend geluid. Als je de trommel met de hand draait, hoor je iets aanlopen, het lijkt wel het tikken van een stukje dun staal dat over de gaatjes van de trommel tikt.

Dat is opzich niet zo erg, maar onze witte was, wat we overigens op 70 graden hadden gewassen, was nu voorzien van allemaal kleine brandgaatjes. De gaatjes lijken net overeen te komen als de gaatjes van de trommel. er zit dus een soort patroon in.

Ik denk dat het mede werd veroorzaakt door de centrifuge, maar wat zou het probleem kunnen zijn. Kort daarop heb ik de machine nog eens laten draaien zonder was, en het tikkende geluid is er nu uit. Ook zag ik geen vonkjes.

Voordat ik allerlei dure reparaties laat uitvoeren..... Heeft iemand een suggestie?

Een ding is zeker; ik laat de machine nu even niet onbeheerd draaien.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Graag typenummer van de machine vermelden!

Zit er geen bh-beugel in, waarvan je roestplekken krijgt of dergelijke?
Inspecteer de ruimte tussen trommel en kuip eens zorgvuldig via de gaatjes, m.b.v. een zaklantaarn!

Indien inderdaad een bh-beugel dan nog even melden voor beste methode om te verwijderen.
 

Matheos

  • #3
Beste Kees,

Helaas weet ik niet het typenummer uit m'n hoofd, ik zit momenteel op m'n werk. Of het een BH-beugel kan zijn denk ik niet, we zijn er nog geen een kwijt, maar qua geluid zou het wel kunnen. Zal vanavond even kijken of ik het met een zaklamp kan zien, want de gaatjes zijn wel heel erg klein.

Ik heb de bovenkant van de machine ook open gehad om te kunnen kijken, maar zo'n trommel is natuurlijk een gesloten systeem ivm water, en voor mij echt een onbegonnen klus, hoewel ik naar eigen zeggen wel handig ben.

Het waren ook geen roestplekken, maar duidelijk kleine zwarte brandgaatjes.

Alvast bedankt!
 

W.A. Vijn

  • #4
Ik denk dat u een probleem heeft met een van de elementen. Ik denk dat er een tegen de trommel aan loopt en hierdoor sluiting maakt. Mogelijk dat indien deze sluiting maakt het element blijft verwarmen ook als er geen water in zit.

Toch ook zou je aan de andere kant denken dat dit bijna niet kan, omdat er een relais gestuurde schakeling in zit die het element inschakelt. Toch zou ik even hiernaar kijken, daar er op een andere manier geen brandgaatjes in kleding kan komen.
 

Matheos

  • #5
Na wat speurwerk door onze laatste was ben ik toch tot de conclusie gekomen dat er een beugel uit een BH weg is. Dat zou het getik wel eens kunnen verklaren, maar de brandgaatjes?

Het getik is nu gelukkig wel weg, maar de beugel zal er nog wel inzitten. Hoe krijg ik deze er nu makkelijk uit, want via de bovenkant lijkt me bijna geen optie. Alvast bedankt voor de reacties!!!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Op het forum is het advies meestal om het verwarmingselement tijdelijk te demonteren, teneinde een redelijke opening te creëren. Let op: eerst bedrading (-kleuren) noteren!

Maar ik meen me te herinneren dat er bij Mieles nog een andere mogelijkheid is, begin er dus niet zonder meer aan, ik zal kijken of ik wat kan vinden, of anders advies van een vakman...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zie Vreemd voorwerp tussen trommels Miele wasmachine

Ik weet natuurlijk niet zeker of dit voor jouw machine ook opgaat. Bij twijfel nog even vragen!

Overigens: die beugel blijft meestal achter het verwarmingselement hangen en wordt van de wrijving nog eens extra heet. Dat verklaart misschien de brandgaatjes... Het is maar een redenatie hoor, niet wetenschappelijk bewezen. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu