Miele F1312 vriezer nat aan de onderkant

Max1974

  • #1
We hebben begin dit jaar een Miele F1312 tafelmodel vriezer met 4 laden gekocht. Deze staat in een kelder naast de woonkamer.

De kelder is niet al te breed (dikke meter), ligt lager dan de woonkamer vloer (+/- 60cm) en is wel redelijk hoog (ligt onder de trap). In eerste instantie had ik de vriezer op de grond staan.

Een maand geleden, toen het warme weer begon, zag ik dat het nat was op de grond vlak voor de deur.
Ik heb toen de koelkast op balkjes gezet van 8 cm hoog. Nu merk ik dat de onderkant van de vriezer redelijk nat is, flinke condens. Is dit normaal? Komt het doordat de vriezer in een kelder staat? Rondom is nog redelijk wat ruimte, ook staat ie niet vast aan een muur.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
1. Zit er wel voldoende ruimte achter de vriezer om de warmte kwijt te raken?

2. Kan het niet zijn dat er in die kelder door een geheel andere reden een hoge luchtvochtigheid is, waardoor het vocht de lucht uit de lucht condenseert tegen het koelere oppervlak van de onderkant?

Er is zo te horen in elk geval te weinig ventilatie in die kelder.

Je zou kunnen proberen tegen de onderkant van de koelkast een laagje tempex (piepschuim) te leggen zodat het water uit de lucht niet daartegen kan condenseren. Dus tussen onderkant en vlonder waar de koelkast op staat. Doe dat echter alleen, indien (zoals bij jou) tussen de balkjes door voldoende lucht naar de achterkant kan stromen om die te koelen!

En als je twijfelt aan de goede werking van de vriezer: zet hem juist nu de luchtvochtigheid hoog is, tijdelijk in een normale ruimte. Hou je het probleem dan nog, maak dan eventueel gebruik van je 2 jaar garantie op witgoed!
 

Max1974

  • #3
Ruimte achter de vriezer is ongeveer 30cm.

Het zou inderdaad kunnen zijn dat er weinig ventilatie is. Ik zal er eens een hygrometer in hangen, kijken wat er gebeurt. Ik heb zelf nog niet gemerkt dat de luchtvochtigheid te hoog zou zijn, het ruikt niet muf ofzo.

In dezelfde ruimte zit ook een luik zodat ik onder de vloer kan, misschien is het verstandig om daar een rooster in te maken (onder de vloer heb ik wel goede trek).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Let er bij het maken van een rooster op, dat je het muis-dicht maakt, dus zodanig gaas ervoor, dat er geen muizen doorheen kunnen komen!

En die gaan door een redelijk klein gaatje heen...
Er zijn ook kant-en-klare roosters te koop die daarvoor geschikt zijn!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een kelder ventileren met een gat naar de kruipruimte is niet zo heel verstandig, in de kruipruimte wisselt het vochtgehalte nogal, het probleem zou wel eens erger kunnen worden.
Ventileer altijd naar buiten, dit hoeft helemaal geen groot gat of pijp te zijn.

Plaatsen van een vriezer in de kelder kan alleen wanneer de vriezer daarvoor geschikt is, de normale vriezer moet op een plek staan waar een temperatuur heerst tussen ong. 15 en 25 graden.
In een kelder is het vrijwel altijd kouder.

De lekkage onstaat door condensatie, dit gebeurt op de koudste plek, aan de onderkant dus. Wordt de onderkant van isolatie voorzien dan slaat de condens neer op de zijkanten onderaan.
De oplossing is de vriezer verplaatsen.

Succes.
 

Max1974

  • #6
... Was nou net het antwoord wat ik niet wilde horen. :D
Wat dat betreft is mijn ruimte beperkt.
 

Max1974

  • #7
Gisteren de luchtvochtigheid gemeten...80% :cry:
Temperatuur is rond de 20 graden.

Ga denk ik toch eens kijken wat er gebeurt als ik het luik van de kruipruimte weg laat. Op zich heb ik goede trek onder de vloer, er zit een klein gat in de luik en daar verneem je de luchtstroom al.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu