Miele 412 trommel loopt af en toe vast

Mike

  • #1
Beste klussers,

Ik ben in het bezit van een Miele 412 die al sinds 1967 trouwe dienst doet. Vorig jaar nog de schokbrekers vervangen, maar verder nooit 1 enkel probleempje gehad, tot vandaag dan...

De machine probeerde tijdens het wassen de trommel rond te draaien, maar na ca 20 cm stopt hij en hoor je de motor brommen. Dit in beide richtingen.

De machine leeggepompt en geopend, blijkt dat de trommel zeer zwaar draait met een slepend geluid alsof er iets tussen de trommel en de kuip zit. Na het verwijderen van het wasgoed de trommel een paar keer heen en weer geduwd, en hij is weer "los". Hij draait dan gewoon soepel en zonder vreemde geluiden.

De machine op centrifugeren gezet en hij gaat als een speer.

Nog even geprobeerd om de trommel met de hand te draaien, maar ineens gaat hij weer zwaar, tot dat hij zelfs helemaal blokkeert. Als je hem dan in tegengestelde richting duwt komt hij weer los, en kun je hem weer vrolijk ronddraaien in beide richtingen.

Ik heb de grote aandrijfsnaar even los gemaakt, en alles bleef vrij draaien, ik kon hem niet meer vast laten lopen (kan toeval geweest zijn)

Nadat ik hem weer in elkaar had zitten even een programma gestart en hij liep goed. Deurtje open en weer flink aan de trommel gedraaid, maar ineens komt dat slepende geluid weer en loopt hij weer bijna vast. Terug duwen in de tegengestelde richting en hij is weer los en draait weer volkomen vrij in beide richtingen zonder rare geluiden. Als je 'm dan op centrifugeren zet draait hij prima.

Oja, als je de trommel draait en hij begint zwaar te lopen, dan is het geluid niet continu, maar 3x per omwenteling. Er zitten ook drie van die "drempels" in de trommel. Zou dat er iets mee te maken kunnen hebben?

Ik snap er geen fluit van. Herkent iemand deze symptomen? Kruislagers?

De trommel heeft verder geen speling.


Alvast hartelijk dank voor je reaktie.

Groetjes,

Mike.
 

Co de Witgoedman

  • #2
Zit vermoedelijk iets tussen de binnen en buitentrommel. Even met een grote zaklamp in de trommel kijken .
 

Mike

  • #3
Beste Co,

Dat idee had ik ook. Echter heb ik al gekeken, maar het is erg moeilijk te zien. Afgezien van het verwarmingselement heb ik nog niks kunnen ontdekken.

Het kan ook zijn dat het aan de achterzijde van de trommel zit, om de as heen zeg maar. Daar kan ik dus niets zien, want daar zitten geen gaatjes in.

Ik vrees dat ik dan de kuip moet splitsen, of heeft iemand nog een handige truuk?

Groetjes,

Mike.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Sorry Co dat ik even inval op dit topic.

Heel vroeger, in de vorige eeuw, heb ik veel met deze machines gewerkt.
Ik herinner mij nog dat ik dit probleem een aantal keren ben tegengekomen, waarschijnlijk is er een lager op de trommelas kapot.

In het lager zit een metalen stripje dat de kogels op hun plaats houdt, dit is dan kapot en lopen de waarschijnlijk iets versleten kogels tegen elkaar aan.

Vrijwel altijd ligt de oorzaak van dit probleem bij de afdichting op de as, deze MOET vervangen worden, ik vraag mij af of deze nog wel leverbaar zijn, de lagers zijn standaardlagers. Ook loop je de kans dat de as beschadigd is, dan is het over.
Vraag eerst even na of de onderdelen er nog zijn, ze kunnen behoorlijk prijzig zijn.

Vervanging van de lagers en afdichting is te doen, is veel werk, de gehele machine moet uit elkaar, ik deed er toen 3 à 3,5 uur over.

Als bovenstaande de oorzaak is lijkt het mij verstandig om een afscheidsreceptie te organiseren.

Succes.
 

Co de Witgoedman

  • #5
Hindert niet Jan,

Ken de 412 ook als m´n broekzak, zelf ook veel in gerepareerd, maar in dit geval vermoed ik toch duidelijk iets in de trommel daar bij vrijloop er geen belemmering meer is en bij defecte lagers toch wel kabaal ontstaat.

Mbt de vraag van Mike, als u de machine wilt splitsen bent u zoals Jan al schrijft toch wel 3 tot 4 uur bezig, ik ben het in dat geval dan ook een met de receptie voor de machine.......
 

Mike

  • #6
Hmm, tja. Ik heb vorig jaar een afgedankte 412 gekocht en deze helemaal gestript. Onderdelen te over dus :-)

Ik heb zelfs de kuip uit elkaar gehaald en de afdichtings ring van achter de trommel verwijderd. Deze heb ik dus nog.

Op het moment dat ik de ring verwijderde dacht ik nog "pff ik ga mijn machine echt niet zover uit elkaar halen om dit te vervangen"...

Maar nu misschien dus toch.

Tjonge jonge. Het zou wel erg jammer zijn deze machine af te danken. Hij is nog puntgaaf namelijk, en aangezien mij eigen luiers er nog in gewassen zijn... beetje sentimentele waarde :-)

Ik kijk het nog wel even aan, en misschien als het mooi weer is trek ik hem helemaal uit elkaar.

Nogmaals bedankt voor jullie reakties.
 

Mike

  • #7
Oja,

Eventuele adviezen voor demontage / montage zijn natuurlijk welkom :-)

Groetjes,

Mike.
 

Co de Witgoedman

  • #8
Heeft u even:

Bovendeksel met zeepbak loshalen.
Slangen en manchet losnemen.
Schokbrekers losnemen.
Thermostaat voeler losnemen
bedrading welke aan kuiponderdelen zit losnemen
Kortom, bijna alles mag los, de gehele kuip moet er nl uit om te splitsen....

Best wel een klusje, maar het gaat beter weer worden dus........
 

Mike

  • #9
JAHOE!

Ahum, sorry, maar ik ben blij :-)

Na nog wat gedraai met de trommel en 1 keer centifugeren begon hij vreselijk te slepen. Boel gestopt en ineens zag ik allemaal kleine donkerblauwe pluisjes in de trommel.

Dus toch iets tussen trommel en kuip?

De trommel blokkeerde weer en ineens zag ik daar een bultje stof door een van de gaatjes, onderin tegen het verwarmings element. Een SOK dus, gemuteerd tot massief bolvormig obstakel welke de trommel blokkeerde.

Met een pincetje de stof stukje voor stukje door een gaatje gepeuterd tot ik het met een tang kon pakken en er een stuk af kon scheuren. Na bijna een uur te hebben geprutst heb ik alles eruit!

Hoezee!

Ongelofelijk dat zo'n sok een hele wasmachine ter dood kan veroordelen. Meestal vindt je zoiets wel terug in het filter, maar deze was wellicht te groot om uit te spugen?

Heren, nogmaals bedankt voor jullie adviezen en ik hoop dat mijn machine nog lang mag leven!

ps. Had je toch gelijk, Co :-)

Groetjes,

Mike.
 

Co de Witgoedman

  • #10
Bedankt voor de reactie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Hoi Mike,
ik ben benieuwd hoe lang deze machine het volhoudt, wil je een berichtje plaatsen wanneer het tezijnertijd afgelopen is met het apparaat en wat de oorzaak was ?????

Groeten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu