Metselsten die al een jaar buiten liggen bruikbaar?

A

Anonymous

Gast
  • #1
Ik heb nieuwe ongebruikte metselsten in de tuin opgeslagen. Ik wil deze stenen gaan gebruiken om een muurtje van 4 stenen hoog te metselen. Op dit muurtje komt een houten frame voor een klein schuurtje.
Volgens een vriend zijn deze stenen niet meer bruikbaar omdat ze te nat en vies (algen)zijn geworden van een jaar buitenliggen en ze dan volgens hem niet meer goed hechten een het cement.
Ik vind het zonde om de stenen nu weg te gooien wanneer ze nog bruikbaar zijn.
Klopt zijn verhaal?
 

Kacheltje

  • #2
Vochtig maakt niet zoveel uit, te droog is ook niet goed, vuil wel je zou ze kunnen reinigen en dan gebruiken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de stenen onbeschut hebben gelegen zijn ze drijfnat gezien het weer van de laatste tijd.
Natte stenen niet gebruiken voor metselwerk, de stenen gaan drijven, de specie loopt uit de voegen en de specie hecht niet of onvoldoende.
 

Kacheltje

  • #4
Als je metselt weet je ook wat te doen met stenen toch? :wink: Niet te nat en niet te droog. En drogen gaat vanzelf door ze een plek te geven waar ze kunnen drogen.
Het is geen reden om ze weg te gooien omdat ze niet meer bruikbaar zijn.

Hoe liggen ze opgeslagen? Ik neem aan gestapeld. Misschien dat het onderste deel onbruikbaar is door vervuiling. Als het vuil diep in de steen getrokken is zal het niet bevordelijk zijn. Mos heeft niet veel nodig om te groeien en is wel te verwijderen.
 

Millew

  • #5
De stenen schoonmaken met een harde borstel in een kuip met water en met iets onderlinge tussenruimte op een droge, winderige plek opstapelen. Bijvoorbeeld buiten onder een afdakje.
Eventueel de stenen, waar nodig, vooraf met een algenverwijderaar behandelen en daarna goed afspoelen.
Stenen, die je op die manier niet meer schoon krijgt, kan je beter voor iets anders gebruiken. Weggooien kan altijd nog.

Na een dag of twee uitlekken/drogen zijn bakstenen dan droog genoeg om er mee te metselen. Als de buitenkant er maar niet meer nat uitziet. Er mogen b.v. geen druppels aanhangen. Dat ze binnenin nog niet droog zijn, is juist zelfs beter voor de kwaliteit van het metselwerk.

Kalkzandsteen kan je beter eerst nog enkele weken laten drogen omdat die bij het drogen nogal krimpen. De kans op scheuren naderhand in het metselwerk wordt daardoor groter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu